under-copyright-Inger-Marie-Grini-Bo-Bedre-Norge-N227-1140

Bli med Schüco “Under”

Toppfoto: Inger Marie Grini

Tenk deg å nyte et bedre måltid samtidig som du beundrer undervannsverdenen og dens skapninger! Om du besøker Lindesnes på Sørlandet er det faktisk mulig. I april åpnet “Under”, verdens største undervannsrestaurant. Restauranten er omtalt i Time Magazine som et sted man bare må oppleve.

under-inngangspartiFoto: Sindre Ellingsen

under-inne-inngangspartiFoto: Sindre Ellingsen

Først ut i Europa

Undervannsrestauranten er den første av sitt slag i Europa, og kan ved første blikk minne om et skip som har sunket, eller en veltet skyskraper.

Den unike spisesalen ligger hele fem meter under vannflaten, og Nordsjøen som omgir denne helt spesielle bygningen kan være være både stillferdig og dramatisk.

Det enorme, 26 cm tykke pleksiglassvinduet gir gjestene en helt unik panoramautsikt til en verden under havet. Gjennom vinduet kan gjestene observere laks, torsk, sjøfugl og sel, avhengig av årstidene.

Se noen av arkitektenes snitt og omriss

under-inne-over-under-vann1Foto: Sindre Ellingsen

under-inne-trappFoto:Sindre Ellingsen

under-inne-tak-gulv-glassveggFoto:Sindre Ellingsen

under-copyright-ivar-kvaal-N246-1140Foto: Ivar Kvaal

under-inne-over-under-vann2Foto: Sindre Ellingsen

Rustet for hardt vær

Inngangspartiet og skråfeltet til Under ligger over vannflaten og er levert av Schüco-partner og fasadeentreprenør Tore Andersen AS. Snøhettas spektakulære restaurant er et kvalitetsprosjekt. Fasaden måtte prosjekteres for å tåle vind- og vannkrefter i det værharde området. Det er benyttet en Schüco FW 50+ BF og en ADS 80 FR 30 dør.

under-copyright-andre-martinsen-N233-1140Foto: Andre Martinsen

under-copyright-ivar-kvaal-N173-1140Foto: Ivar Kvaal

Prosjektleder Espen forteller at det var et svært krevende oppdrag. Den spesielle døren er messingbeslått på begge sider, “Nordic Brass Weathered”. Tore Anderesen AS måtte levere døren som store plater uten skjøter. Brannklassifiseringen og platene gjorde døren svært tung og systemet skulle fungere i lang tid fremover.

Skråfasaden på siden er et standard Schüco FWS 50 system, lakkert i RAL 6012 - svartgrønn. Ved inngangspartiet i den panelkledde bygningskroppen finner du garderoben. Videre strekker “Under” seg mot dypet, først kommer du til champagnebaren og så til restauranten som bades i blå-grønt lys fra havet. Det eneste dagslyset i restauranten kommer inn gjennom vinduene på siden av betongbygningen.

under-ute-fra-luftenFoto: Sindre Ellingsen

Ble du sulten på å oppleve "Under"?

Booke bord kan du gjøre på restaurantens nettsider.

under-copyright-Inger-Marie-Grini-Bo-Bedre-Norge-N231-1140Foto: Inger Marie Grini

Få Arkitektkalenderen 2020 i posten!

AKTUELT
Spennende infill-prosjekt med glassfasader
Midt i Bergen sentrum knyttes to eiendommer sammen med kreativ og elegant glass arkitektur.
Glassfasader med stål eller aluminium?
En god kombinasjon av ulike materialer kan bidra til å forsterke det estetiske uttrykket.
Styrker konkurransekraften med elementfasader
Glassfasader monteres i økende grad som prefabrikkerte moduler. Redusert montasjetid kombinert med nøyaktig produksjon i fabrikk innebærer åpenbare ...
Prosjektering og visualisering av glassfasader
Arkitekt og byggherre har forventninger til fasadens uttrykk, men de utførende i tillegg har fokus på praktisk gjennomføring av byggeprosessen.