IMG_3543

Glassfasader i DNTs hytte Skåpet

Oppdatert: 9. august, 2024
Publisert: 21. mars, 2019

Hytten er noe mange nordmenn forbinder med naturopplevelser, ro og familietid. Selv om den klassiske tømmerhytten med smårutete vinduer preger bildet av den autentiske hytten, viser historien at byggemåten var et resultat av den daværende teknologien. Jo mer teknologi og ressurser i markedet, desto høyere ble komforten på hytten. Dagens glassfasader gir oss muligheten til å hente mer av naturen inn, samtidig som den legger grunnlag for en mer intelligent enkelhet.

Arkitektur for en ny tid - DNT åpner opp hytteveggene

Vi kjenner den tradisjonelle DNT-hytta med de smårutete vinduene, som har skapt idealet for hvordan det ekte hyttelivet bør være. Nye tider og nye behov også for DNT-turismen har skapt grobunn for en nytenkning rundt turistforeningens hyttearkitektur. Med enkelthet og god funksjonalitet som retningslinjer gir tilgangen på nye materialer og moderne byggemetoder helt nye forutsetninger for å imøtekomme dagens behov. Dette har ført til at flere arkitektoniske DNT-perler har inntatt den vakre fjellheimen de siste årene – hytter med en mye mer åpen arkitektur enn tidligere.

Arkitekt i Snøhetta Anne Cecilie Haug forteller i forbindelse med utviklingen av Tungestølen til Fjell og Vidde at hun synes DNT eier så vakre tomter, men at naturen dessverre lukkes ute med smårutete vinduer. - Jeg tror at det vil bli en økning i etterspørselen etter vinduer som tåler røft vær samtidig som den tar kontroll på solbelastningen. For prosjekter tett på naturen er det viktig å kunne tilby utsyn med riktig fargegjengivelse og i formater som rammer inn utsikten og ikke deler den opp eller stenger den ute. De fleste hyttene på fjellet har begrenset tilgang til vedlikehold, mange står innesnødd i flere måneder hvert år – derfor er det ekstremt viktig at vinduene kan tåle temperaturbelastninger og stå seg godt uten jevnlig vedlikehold, forteller Haug til Fjell og Vidde.

Arkitekten tror at vi vil se mer av denne moderne arkitekturen i fjellet. - I Europa har dette lenge vært en tydelig trend. Hun mener også at arkitekturen er forgjengelig og skal speile den tiden den kommer fra. Det er jo ingen tvil i at panoramavinduer gir gode naturopplevelser for de som oppholder seg innendørs.

Les også: The Bolder - unikt overnattingssted med spektakulær utsikt over Lysefjorden

 

DNT og Skåpet 

En av DNTs turisthytter kalles Nye Skåpet og ligger i Rogaland, 600 meter over havet i Forsand ved Lysefjorden. KOKO Architects vant arkitekturkonkurransen i 2013. Konkurransekriteriene fastsatte at hyttene skulle være moderne og vedlikeholdsvennlige, samtidig som de skulle fraktes til fjellet som ferdige moduler. På denne måten kunne man unngå lang byggetid i de nokså uforutsigbare omgivelsene.

 

Fjellandskap med DNT-hytte

 

Selvbetjeningshyttene består av flere sovehytter, et toalettbygg, en sauna og et hovedbygg. Vann hentes fra fjellvannet nedenfor hyttene og det finnes ingen elektrisitetsnett. Hovedbygget, sovehyttene og saunaen varmes opp med vedovner. På kjøkkenet finnes det to gassovner som gjestene kan benytte seg av og et solcelleanlegg gir hyttene nok strøm til belysningen. Fjellvandrerne kan dusje og vaske seg i badstuens dusj, som er plassert i den rennende bekken utenfor. 

 

Fjellandskap med DNT-hytta Skåpet

 

På utsiden av fasadene har arkitektene valgt en rullet sink. Dette materialet tåler både vind og snø og trenger ikke vedlikehold på mange år. I interiøret har de valgt mye treverk, som skaper en varm og vennlig atmosfære. Alle bygningene har en panorama glassfasade, for å hente inn dagslyset og de vakre omgivelsene rundt hyttene. Glassfasadene og vinduene ble fraktet opp med helikopter og montert på stedet. Montørene fra Schüco Partner Rubicon AS kom vandrende til fots for å gjennomføre den litt annerledes jobben. 

 

Få DWG-filene tilsendt på e-post

 

skaapet-utsyn

 

Den rektangulær hovedbygningen har et kjøkken, en stue og soveplasser til 11 overnattingsgjester.  De mindre hyttene har fire soveplasser. Rommene i hovedbygningen er plassert slik at ulike gjestegrupper oppfordres til å samhandle. Det Nye Skåpet åpnet i august 2016 og er åpen for alle besøkende og fjellvandrere.

 

Soverom med utsikt gjennom store vinduer ut på fjellet

Stavanger Turistforening står bak det moderne hyttekonseptet. 

 

Fakta om Skåpet 

     
Prosjekt:   DNT Skåpet
Hvor:   Forsand
Schüco Partner:   NorDan Rubicon AS
Arkitekt:   KOKO Architects
Byggherre:   Stavanger Turistforening (DNT)
Byggtype:   Privatbolig/ hytte
Fotograf:   Tonu Tunnel
Ferdigstilt:   2016
Schüco Produkter:   FW 50+ HI (oppdatert til FWS 50.HI), AWS 70.HI
     

 

Har du et prosjekt du ønsker å diskutere med oss? Vi kommer gjerne innom kontoret ditt. 

 

AKTUELT
Fra kornsilo til Kunstsilo
Kornsiloen i Kristiansand har gjennomgått en forvandling fra kornsilo til et moderne kunstmuseum, Kunstsilo, med internasjonal anerkjennelse.
BAU - verdens ledende messe for arkitektur, materialer og systemer
I flere tiår har Schüco vært med på BAU i München, verdens ledende messe for arkitektur, materialer og systemer.
Glassfasadens miljøpåvirkning i et helhetlig perspektiv
Jakten på lave GWP-verdier, ECOproduct sertifikater og Svanemerking dominerer i bestrebelsene for å styrke glassfasadens miljøprofil.
Arkitektur som tøyer grensene
En flere mål stor tomt ved fjorden, høydeforskjell på 10 koter, natur som skal bevares og mye glass, eksponert betong og eik - det er Villa Oslofjord.