The Bolder ved Lysefjorden

The Bolder - unikt overnattingssted med spektakulær utsikt over Lysefjorden

Oppdatert: 26. mars, 2024
Publisert: 26. januar, 2024

Ved den majestetiske Lysefjorden i Rogaland finner vi The Bolder, et unikt overnattingssted som byr på en opplevelse av de sjeldne. Høyt over fjorden, omgitt av slående vakker natur, troner de seks designhyttene som inngår i konseptet The Bolder.

Foto toppbilde: Bitmap/Henrik Moksnes

Her får de besøkende naturen og omgivelsene tett på selv ved opphold innendørs. De store panoramavinduene hyttene er utstyrt med, åpner opp mot fjorden og resten av landskapet, og man blir rett og slett bergtatt av den fantastiske utsikten.

ein-engelsvoll-kvinne-soverom

Foto: The Bolder/Elin Engelsvoll

Schüco-partner Farstad Aluminium har levert panoramavinduer, takvinduer, vinduer, skyvedører og inngangsdører til de fire nyeste hyttene, som alle er tegnet av Snøhetta. Som i de to første hyttene har design og komfort stått sentralt, og det er kun brukt kvalitetsprodukter fra anerkjente merkeprodusenter.

Se også de unike vindusløsningene Farstad Aluminium har levert til hytta i Nordmarka.

 

 

The Bolder ser dagens lys

Historien om The Bolder startet i 2010 da byggherre Tom Bjarte Norland kjøpte en uberørt tomt på 170 hektar ved Lysefjorden. Den opprinnelige planen hans gikk ut på å bygge en serie mindre eremitthytter på tomten. Den unike beliggenheten og fantastiske utsikten over fjorden førte imidlertid til at Norland innså at stedet fortjente noe dristigere og mer innovativt.

 

the-bolder-henrik-moksnes-to-hytter-natur

Foto: Bitmap/Henrik Moksnes

 

Oppdraget med å jobbe videre med denne ideen gikk til arkitekt John Birger Grytdal fra Norgeshus. Resultatet ble to toetasjes kubeformede hytter, kledd i kanadisk sedertre som står i stil med naturen rundt. For å minimere fotavtrykket i landskapet er hyttene bygget på påler. Dette vekker også inntrykket av at hyttene «svever» i landskapet.

Hyttene som går under navnene Sky Lodge 1 og 2 gjorde seg fort bemerket i både inn- og utlandet. I 2020 ble The Bolder kåret til årets hytteprosjekt av Boligprodusentene. De eksklusive hyttene er også oppført på Forbes Magazines liste over verdens mest spektakulære overnattingssteder.

 

ein-engelsvoll-the-bolder-mann-utsikt

Foto: The Bolder/Elin Engelsvoll

Utvides med ytterligere hytter

I 2020 startet arbeidet med å ta The Bolder-prosjektet et steg videre. Det unike overnattingsstedet skulle nå utvides med enda flere hytter – tre små og en litt større.

Denne gangen gikk oppdraget til Snøhetta med arkitekt Frank Denis Foray i spissen som prosjektleder. Det er ikke ofte Snøhetta jobber på prosjekter av så liten skala, men her ble de tent av engasjementet for kvalitet, det unike og viljen til å skape noe som spiller på lag med naturen.

For å kunne ta stedet ordentlig inn over seg og utvikle prosjektet tilbrakte arkitektene flere dager der i bobil. De var opptatt av at fotavtrykket i naturen skulle bli så lavt som mulig. Prosjektet skulle vise respekt for terrenget og være varsomt mot naturen. Og dette har de lyktes med.

Se også DNTs hytte Skåpet som er tegnet av Snøhetta

 

Bildegalleri av Grand Lodges

the-bolder-tom-haga-stue
Foto: Tom Haga
the-bolder-dag-myrestrand-soverom
Foto: Bitmap/Dag Myrestrand
the-bolder-dag-myrestrand-stue
Foto: Bitmap/Dag Myrestrand
the-bolder-dag-myrestrand-kjokken2
Foto: Bitmap/Dag Myrestrand
the-bolder-tom-grand-lodge
Foto: Tom Haga

 

Hyttene oppleves som frie bygg som nærmest går i ett med naturen. De er oppført på påler for å skåne omgivelsene mest mulig. Det er brukt elementer fra det omkringliggende terrenget i bygningene. I sokkelen er det stein fra granittfjellet hyttene hviler på, og treverket er det samme som trærne rundt. Og selv innendørs får man som besøkende følelsen av nærmest å være en del av det rå fjordlandskapet som omgir de kompakte minihusene.

 

the-bolder-dag-myrestrand-balkong

Foto: Bitmap/Dag Myrestrand

Vi har tatt en prat med byggherren, Tom Bjarte Norland, og bedt ham fortelle litt om prosjektet ved Lysefjorden

- Hvorfor valgte dere Schüco-produkter til de nye hyttene?
- Vi ønsket oss kun det beste og de mest kjente produktene i alle ledd. Og det er Schüco for oss. Dermed var det ganske fort klart for oss og bestemt at det måtte bli Schüco.

- Dette et veldig unikt og spennende prosjekt. Hva synes dere selv om prosjektet? Er dere fornøyde med sluttresultatet?
- Vi er veldig fornøyde. Fra både gjester og media har vi fått utelukkende positive tilbakemeldinger. Så det er ikke noe mer vi kunne ønske oss.

- Er det noe dere ville ha gjort annerledes sett i ettertid?
- Nei, egentlig ikke. Alt ble som forventet og fantastisk.

- Hva var de største utfordringene under byggeprosessen – fra planlegging til oppføring?
- Beliggenheten er veldig spesiell. Å bygge på fjell er ingen smal sak. Det var for  eksempel ingen vei frem. Det ble dermed mange helikopterløft og svære kraner. Så de største utfordringene var knyttet til logistikken.

- Det var sikkert utfordrende å montere hyttene på søyler. Hvordan ble det gjort?
- Det å bygge på søyler er litt spesielt. Det krevde ekstra utstyr. Vi var nødt til å komme oss helt til kjernen av fjellet, søylene går 3,5 m inn i selve fjellet.

- Hva var viktigst for dere ved dette prosjektet?
- Vi ønsket å bli et landemerke både regionalt og nasjonalt. Vi har blitt et fyrtårn for Norge og regionen. Vi ønsket selvfølgelig også at det skulle bli et lønnsomt prosjekt, og det er det heldigvis blitt.

- Hvordan ser fremtiden til The Bolder ut? Er det planlagt flere hytter?
- Vi har kjøpt en tomt til, rett ved siden av det eksisterende arealet. Der skal Snøhetta lage et naust, med en kai og sti mellom. Det fikk vi nettopp godkjent, men det ligger sikkert ett år frem i tid. 
I tillegg til det har Snøhetta planlagt en spektakulær paviljong helt på toppen av fjellet. Det blir fasiliteter og en restaurant med en helt fantastisk utsikt. Men det er ennå ikke  helt i boks og et par år til det blir ferdigstilt.

 

«Som en lokal aktør i Rogaland er vi stolte av å bidra i dette unike prosjektet. Samarbeidet med alle involverte parter fungerte veldig godt. Ved hjelp av Schüco sine premium produkter ivaretok vi den fantastiske panorama utsikten over fjell- og fjordlandskapet».

Ole Sæland, daglig leder
Farstad Aluminium AS

 

Bildegalleri av Star Lodges

the-bolder-dag-myrestrand-star-lodge-belyst
Foto: Bitmap/Dag Myrestrand
ein-engelsvoll-the-bolder-star-lodge

Foto: The Bolder/Elin Engelsvoll

elin-engelsvoll-the-bolder-gangbru
Foto: The Bolder/Elin Engelsvoll
elin-engelsvoll-the-bolder-enhytte-vinter
Foto: The Bolder/Elin Engelsvoll
elin-engelsvoll-the-bolder-takvindu
Foto: The Bolder/Elin Engelsvoll

Videreutvikling av de første hyttene

I februar 2023 stod tre av fire nye hytter klare til å ta imot overnattingsgjester. Hyttene som kalles Star Lodges, skiller seg noe fra de to første. I tillegg til å være 40 % større, har de enda høyere standard og går enda mer i ett med naturen takket være materialvalg og plassering. To av hyttene ligger helt utpå pynten, noe som forsterker følelsen av å sveve i landskapet.

 

ein-engelsvoll-the-bolder-to-hytter-front

Foto: The Bolder/Elin Engelsvoll

De nye hyttene er på 38 kvm og går over to etasjer. Begge etasjer har digre panoramavinduer som vender mot Lysefjorden og byr på en utsikt som nærmest tar pusten fra enhver. Det er høyt under taket, noe som er med på å forsterke det åpne uttrykket. Som følge av at 80 % av gjestene i hyttene fra første byggetrinn har vært par, er antall soverom og sengeplasser i Star Lodge-hyttene halvert. Disse har kun et soverom med dobbeltseng.

 

the-bolder-henrik-moksnes-soverom-utsikt

Foto: Bitmap/Henrik Moksnes

Hyttene er tilrettelagt for alle som ønsker å nyte nærheten til naturen og den fantastiske utsikten uten å måtte gi avkall på høy standard og komfort. Her er det kun valgt produkter fra øverste hylle, og det er kvalitet helt ned til den minste detalj. Alt fra valg av treverket i møblene til kjøkkenkniver er nøye gjennomtenkt. Byggherren har vært opptatt av at produktene og materialene ikke bare skulle innfri estetisk, men også funksjonelt med tanke på hyppig besøksfrekvens.

Materialene og fargene som er brukt innvendig, gir hyttene en fin lunhet som kler stedet og oppleves som behagelig. Det minimalistiske interiøret er satt sammen av naturlige, bærekraftige materialer og domineres av jordaktige farger.

 

the-bolder-dag-myrestrand-interior

Foto: Bitmap/Dag Myrestrand

Den fjerde nykommeren

Den fjerde av de nye hyttene går under navnet Grand Lodge og stod klar til å ta imot gjester fra vårparten i 2023. Denne er på ca. 60 kvm og har to soverom med dobbeltseng samt to bad. Er man enda flere, kan deler av oppholdsrommet gjøres om til et ytterligere soverom. Med et romslig kjøkken og et spiseområde med plass til opptil tolv gjester er Grand Lodge perfekt når flere par eller storfamilien vil reise sammen, eller det skal holdes større lag.

 

the-bolder-dag-myrestrand-grand-lodge-inngang

Foto: Bitmap/Dag Myrestrand

I likhet med de andre hyttene byr Grand Lodge også på enestående utsikt mot fjord- og fjellandskapet takket være store panoramavinduer. Alle hyttene sklir fint inn i omgivelsene og har god tilgjengelighet året rundt med bilvei helt frem. Selve tilkomsten til hver enkelt hytte fra parkeringen skjer over gangbroer som er løftet over selve terrenget. I likhet med bygningene virker det dermed som gangbroene nærmest svever.

Les også om tyve meter med glassfasader fra gulv til tak på den moderne hytten ved Trollheimen.

 

the-bolder-dag-myrestrand-grand-lodge-skraaning

Foto: Bitmap/Dag Myrestrand

Magisk opplevelse

The Bolder er stedet for alle som ønsker å oppleve norsk fjordlandskap på kloss hold. Her bor man tett på elementene og kan nyte en helt magisk utsikt til Lysefjorden og de vakre omgivelsene. De kompakte hyttene spiller på lag med naturen og er nennsomt oppført i respekt for den.

 

the-bolder-henrik-moksnes-vinter-hytte

Foto: Bitmap/Henrik Moksnes

Foruten den unike beliggenheten byr hyttene på luksus og komfort. Alle materialer er nøye utvalgt og kun av ypperste kvalitet. The Bolder legger virkelig alt til rette for at man som gjest skal få en opplevelse man sent vil glemme!

 

the-bolder-henrik-moksnes-yttervegg

Foto: Bitmap/Henrik Moksnes
 
     
Prosjekt:   The Bolder
Hvor:   Lysefjorden
Schüco Partner:   Farstad Aluminium
Arkitekt:   Snøhetta
Byggherre:   Tom Bjarte Norland
Byggtype:   Utleiehytter (Star Lodges 3, 4, 5 og Grand Lodge)
Fotograf:   Elin Engelsvoll (The Bolder), Dag Myrestrand og Henrik Moksnes (Bitmap), Tom Haga
Ferdigstilt:   2023
Schüco produkter:   FWS 50.HI, AWS 75 SI, ADS 75 SI, ASE 80.HI
     

 

AKTUELT
Glassarkitektur med integrert sikkerhet
Glasspartier i bygninger har behov for sikring. En skiller på personsikkerhet og trygghet mot innbrudd, skudd og eksplosjon.
Familieboligen som bryter med og beriker det tradisjonelle
På Reppe i Trondheim knyttet en arkitekt sammen gamlehuset og et nytt tilbygg på en kreativ og iøyenfallende måte.
En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden
Inspirert av H.C. Andersens eventyr «Fyrtøyet» skapte den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma en helt ny verden på 5 600 kvadratmeter.
Stål - et spennende fasademateriale
Jern og stål kan vise til lange tradisjoner som byggemateriale, først som bærende struktur i brukonstruksjoner, etter hvert også i bygninger.