Nerskogen_Vardehaugen_01_1-1

SG-fasader i Trollheimen

Oppdatert: 14. august, 2023
Publisert: 27. mars, 2019

Tyve meter med glassfasader fra gulv til tak slipper vinterlandskapet tett inn på kroppen. Dette er arkitektens favorittmoment på den moderne hytten ved Trollheimen.

På grensen til Trollheimen ligger "Nerskogen", en nymotens fjellhytte helt i takt med naturen. Byggherre ønsket seg en moderne hytte med røtter i tradisjoner, hvor nærhet til naturen spilte en vesentlig rolle. Samtidig skulle hytten behandle tilstøtende landskap på en varsom måte. Arkitekt Håkon Matre Aasarød fra Vardehaugen AS forteller at tomten ligger i en hellende dalside.

Glassfasader på hytte i Trollheimen

- Vi var opptatt av at bygget skulle tilpasses det vakre landskapet og ikke omvendt. Mange av hyttene i området står på kunstig oppbygde platåer, som på mange måter er det motsatte av det vi hadde lyst til.

Arkitekten foreslo å følge terrengets hellinger og ha små trappetrinn innvendig som følger landskapet utenfor.

- Med svært skånsomt grunnarbeid, klarte vi å bevare det originale landskapet rundt hytta. Et par meter unna vegglivet står fortsatt bjørketrær som om ingenting skulle ha skjedd.

 

New call-to-action

 

Arkitekturens åpenhet 

Hytta har tre fløyer og i enden av hver av disse står et ildsted: I stua, i det store soverommet og i badstua. Utvendig er bygget kledd i karbonisert (sortbrendt) gran, sort taktekking og betong. Arkitekten forteller at både han og oppdragsgiver er veldig godt fornøyd med resultatet.

- Ikke minst har de fantastiske vinduene gjort det til en unik opplevelse å være i hytta. Når man står opp om morgenen kan man gå langs et tyve meters uavbrutt gulvsidt vindu, fra soverommet og ned til stua. Man passerer bjørketrær og lyng, og kommer så nærme naturen at det nesten er som å være ute. Det er en utrolig fin start på dagen, avslutter arkitekten.

Nerskogen_Vardehaugen_01_1

Forståelsen for arkitektens ønsker 

Arkitektens ideer og tanker om hvordan hytten skal se ut, kan i mange tilfeller ligge et godt stykke unna det faktiske resultatet. En skisse må være byggteknisk mulig å gjennomføre. Det gjelder å være i god dialog og komme arkitektens ønsker så nært som mulig. Det er Schüco Partner A.S Daaland i Trondheim tydelig på.  Den solide familiebedriften fikk rådføre arkitekten i forbindelse med de store vinduene.

Oppfordringen fra arkitekten var å levere en stor part av ytterveggene som kontinuerlig glass med noen få åpningsmuligheter. Felix Mühlemann, prosjektleder hos Daaland forteller hvordan han fikk ledet arkitekttegningene fra et kostbart og mindre hensiktismessig system til en fleksibel standardløsning som ville oppfylle arkitektens krav.

-Suksessfaktorer i prosjektet mener jeg var at vi i en tidlig fase fikk mulighet til å påvirke prosjektet. Samtidig var arkitekten detaljfokusert, noe som også er en kritisk faktor for godt resultat. Vi hadde en tett oppfølging av hverandre og et godt samarbeid.  

Den tekniske løsningen 

Løsningen ble SG-fasaden (post-losholtfasaden) Schüco FW 50+ HI (oppdatert til FWS 50.HI) i aluminium uten vertikale postprofiler, med stepp-glass og limt glass-skjøt. For å oppnå best mulig U-verdi og en viss grad av solavskjerming, ble det valgt 3-lags glass med to lag LE-coating 1,0.

IMG_8437_1

-Glassene ble oppdimensjonert for å motstå vindlast uten bærende hjelp fra vertikale profiler, noe som medførte glassvekt opp mot 200 kg per rute. Heldigvis var det vei helt frem til hytta, slik at kranbilen kunne kjøre helt frem. Dermed var det mulig å gjennomføre glassing med maskinell hjelp. Åpningselement består av utadslående slagdører og innadslående dreie-vippe vindu. Schüco 3-punkt lås sikrer best mulig tetthet av dør, avslutter Mühlemann. 

trollheimen-bygging

Arkitekt Håkon Matre Aasarød, Vardehaugen AS

Håkon Matre Aasarød er daglig leder i arkitektkontoret Vardehaugen AS. Kontoret holder til i Oslo, men jobber med prosjekter i hele Norge, deriblant for Statsbygg, Vegvesenet (Nasjonale Turistveger) og Nasjonalmuseet.

Håkon har mottatt flere nasjonale og internasjonale arkitekturpriser og ble blant annet nominert til årets unge formgiver i 2009, vant FAD Medal of honor i 2007 (Barcelona) og Jakov Chernikohov International Architeural Prize I 2011 (Moskva), for sin rolle i Fantastic Norway. I 2007 ble Aasarød nominert til årets Journalistpris av den Norske Fagpresses Forening.

Utover dette var Håkon programleder for NRKs arkitektursatsning: ”Håkon & Haffners byggeklosser” i 2011 og har ellers undervist både ved arkitektskolen i Bergen og Oslo".

     
Prosjekt:   Trollheimen
Hvor:   Nerskogen
Schüco Partner:   R. Daaland AS
Arkitekt:   Håkon Matre Aasarød (Vardehaugen AS)
Byggherre:   Privat
Byggtype:   Privatbolig, hytte
Fotograf:   R. Daaland AS
Ferdigstilt:   2016
Schüco Produkter:   FW 50+ HI (oppdatert til FWS 50.HI), utadslående slagdører, innadslående dreie-vippe vindu
     

 

AKTUELT
Glassarkitektur med integrert sikkerhet
Glasspartier i bygninger har behov for sikring. En skiller på personsikkerhet og trygghet mot innbrudd, skudd og eksplosjon.
Familieboligen som bryter med og beriker det tradisjonelle
På Reppe i Trondheim knyttet en arkitekt sammen gamlehuset og et nytt tilbygg på en kreativ og iøyenfallende måte.
En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden
Inspirert av H.C. Andersens eventyr «Fyrtøyet» skapte den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma en helt ny verden på 5 600 kvadratmeter.
Stål - et spennende fasademateriale
Jern og stål kan vise til lange tradisjoner som byggemateriale, først som bærende struktur i brukonstruksjoner, etter hvert også i bygninger.