Hytte på Sørbråten i Nordmarka med uvanlig vindusløsning

Et vindu til Nordmarka

Hildegunn og Kjetil overtok en nesten 100 år gamle hytte i Nordmarka. Med ønske om en helårshytte med mer plass falt valget på å bygge nytt i stedet for å endre den opprinnelige hytta. Resultatet ble et fantastisk vindu til Nordmarka.

På Sørbråten i Nordmarka, bare en halv time fra Oslo sentrum, finner vi et hyggelig lite hyttetun. Her har Hildegunn og Kjetil realisert drømmen om å bygge en funksjonell og moderne hytte for familien samtidig som plassens historie ivaretas. Gammelt og nytt møtes på tunet og samler generasjonene.

Meld deg på vårt faglige nyhetsbrev

 

En fin helhet, med noe nytt og noe gammelt

Vi har tatt en prat med byggherrene om dette flotte hytteprosjektet med den unike og iøyenfallende vindusløsningen fra Schüco.

 

hytte-sorbraaten-hildegunn-kjetil

- Vi ønsket oss en moderne helårshytte som passet inn på et nesten 100 år gammelt hyttetun. Vi fikk akkurat hva vi ønsket - i tillegg til et unikt vindu til Nordmarka.

Hildegunn Grødal, Kjetil Helgeland
Byggherrer

 

 

- Hva var bakgrunnen for prosjektet?

- Den nye hytta er satt opp ved siden av den gamle som har stått på tomten i snart 100 år. Planleggingen av ny hytte startet så smått i 2018 da Kjetil tok over hytta etter sine foreldre. Ønsket var å få litt bedre plass og en hytte vi kunne bruke hele året.

 

 

hytte-sorbraaten-front

- Hva har dere oppnådd med dette unike hytteprosjektet?

- Vi føler oss veldig heldige som har fått mulighet til å bygge en ny hytte, attpåtil så nært der vi bor! Fra bygården vår på Grünerløkka er det under en halvtime å reise opp til hytta, enten det er med tog eller bil. Vi har også muligheten til å sykle. Hytta og tomten rundt blir på en måte huset og hagen vår, til bruk i helgene.

 

hytte-sorbraaten-gavle

 

Den nye hytta er godt planlagt med hensyn til utnyttelse av areal og praktiske løsninger. Den har alt man trenger på 30 kvm. Oppbevaring i skuffer under seng/daybed, og en god krypkjeller under der igjen, har vært viktig for å få det funksjonelt. Den gamle hytta (16 kvm) med ekstra sengeplasser og en ny redskapsbod er også viktige for helheten. Vi har hatt et ønske om å skape en følelse av et tun der det er kort vei inn og ut av de tre byggene.

 

hytte-sorbraaten-inne-losning

Både de store vinduene i den nye hytta, og vinduene på den gamle hytta vender ut mot plassen. Vi synes det er fint at det å være ute og inne nesten kan gli litt over i hverandre. Uteplassen brukes mye både sommer og vinter.

 

hytte-sorbraaten-vindu-ivindu

- Hva var viktigst for dere i byggeprosessen?

- Vi har hele veien hatt en god dialog med både arkitekt Tom Auger og tømrermesterne Bjørn Vike og Jo Toftdahl, som har satt opp hytta. Gode fagfolk, som har gjort en fantastisk jobb og som vi hele veien har følt oss trygge på. Prosessen har også lært oss at til og med et lite nybygg krever sitt av planlegging, oppfølging, omlegging av planer osv. - helt ned til detaljnivå. Det viktigste for egen del har nok vært å tenke at ting får ta den tiden det tar. Den nye hytta er et viktig første steg i et større plan som inkluderer oppgradering av gammel hytte og uteområde med mer, og som skal få gå over mange år.

 

hytte-sorbraaten-tun-stoler


- Møtte dere på noen utfordringer?

- Hytta er bygget på en tomt med bratt terreng, lite jord og hvor det ikke er kjørevei helt frem. Vi ønsket heller ikke å ha store maskiner inn på tomten, og ønsket å gjøre arbeidet så skånsomt som mulig for terrenget rundt.

I første omgang ble det mye jobbing for oss med å rydde berget hvor hytta skulle reises. Det ble flyttet stein og ryddet vegetasjon for håndkraft sommeren før bygginga startet. Hytta har ingen grunnmur, men er festet til berget med stolpesko.

Da tiden kom for å løfte det store vinduet på plass måtte det spesialbestilles en beltedrevet kran, og vinduet ble løftet inn fra nabotomten. Vi var ikke tilstede den dagen, det hadde blitt for nerverpirrende. Alt gikk heldigvis etter planen den siste høstdagen med strålende vær!

 

hytte-sorbraaten-montering

- Hva er dere spesielt fornøyd med i dette prosjektet?

- Vi er fornøyde med at vi har tenkt godt gjennom en del funksjonelle løsninger. 30 kvm fungerer helt utmerket for en familie på fire! Vi har kommet med noen egne idéer, men har også stolt på arkitekten som har satt det hele sammen på en veldig fin måte. Det å beholde den gamle hytta i stedet for å bygge en større ny hytte er noe vi er glade for at vi gjorde. Det blir en fin helhet, med noe nytt og noe gammelt.

 

hytte-sorbraaten-skumring

- Hvor hentet dere inspirasjon til prosjektet og løsningene?

- Vi hadde noen tanker om hva vi ønsket oss, og så var det arkitekt Tom som hjalp oss med inspirasjon til egne tanker og å sette ideene ut i livet. For eksempel var det å tørre å ha ulikt uttrykk på de ulike fasadene noe han introduserte.

Inne har vi hentet litt inspirasjon fra båter for å utnytte plassen interiørmessig, og vi ønsket oss en hytte med mest mulig naturlige materialer som kan vare i lang tid. Bruken av tre er inspirert av moderne hytter, men også fra vår egen barndoms fjellhytter. Hyttas fire plan fungerer godt som soner for ulik aktivitet.



hytte-sorbraaten-seng

- Den opprinnelige hytta ser uberørt ut. Er den i sin opprinnelige form?

- Ja, så vidt vi vet har den sett slik ut en god stund. Vi vet at taket ble hevet på et tidspunkt, men ikke når. Vi kjenner historien om hvordan materialene til den gamle hytta i sin tid ble båret opp fra nærmeste togstasjon, og deretter satt opp trinn for trinn. Reisverket er sannsynligvis laget av trær på tomta.

Vi har hele tiden ønsket å beholde den gamle hytta fordi den har mange gode kvaliteter, ikke minst sjarme! Derfor ble det tidlig klart for oss at vi ønsket å føre opp noe nytt ved siden av, i stedet for å rive og bygge et større nybygg (det er strenge regler for størrelsen på bygningsmasse).

Den gamle hytta brukes nå til overnattingsbesøk, og når våre barnehagegutter blir større flytter de nok fra hemsen inne i den nye hytta og ut dit. Det å ha to hytter på til sammen 46 kvm gir mer privatliv enn å ha en enkelt hytte på samme areal.

 

hytte-sorbraaten-avstand

-  Formen på vinduet er jo veldig unik. Hva er bakgrunnen for dette valget?

- Vi må takke arkitekt Tom for vinduet. Han tegnet det og fikk overbevist oss (og tømremesterne) om at dette var mulig. Vinduet utgjør en større kostnad i prosjektet, men vi ville ikke ha vært det foruten. Det gir godt med lys inn i hytta og god sikt ut – kanskje noe overraskende er det på skikkelig gråværsdager at vinduet virkelig kommer til sin rett. Plasseringen mot tomtens skråning gjør også at vinduet fremstår mer diskret fra uteplassen. Hytta ser nokså tradisjonell ut fra de tre andre kantene, men når man kommer inn i hytta og får utsikten midt i mot så kommer vinduet virkelig til sin funksjonelle og estetiske rett!

 

«Kanskje noe overraskende er det på skikkelig gråværsdager at vinduet virkelig kommer til sin rett.»

Hildegunn Grødal
Byggherre

 

 

hytte-sorbraaten-inne-utsyn

- I et bærekraftperspektiv vil oppgradering av eksisterende bygninger/ bygningsmasser ofte kunne gi en positiv effekt, i motsetning til å rive og bygge nytt. Var dette et element som veide tungt i idéfasen av prosjektet?

- Ja, for oss har det vært en tanke om at det er mer bærekraftig å beholde den gamle hytta i stedet for å rive og bygg nytt. Samtidig som den har sin historie og stil, som også kjennes vel verdt å ta vare på.

 

hytte-sorbraaten-vinkel-vindu

- Ble sluttresultatet som dere ønsket?

- Vi er blitt så glade i den fine og vesle hytta vår, som på mange måter har blitt bedre enn vi hadde forestilt oss! Den er virkelig verdt alle timene med grubling og planlegging.

Les også: Hytta på Kvamskogen med Nordens første hjørneløsning

 

hytte-sorbraaten-inne-hele

 

Minimale inngrep i terreng og natur

Rever & Drage er et arkitektkontor etablert av Tom Auger, Martin Beverfjord og Eirik Lilledrange i 2008. Arkitektkontoret fikk oppdraget med å tegne hytta i Nordmarka. Tom Auger deler gjerne litt om deres tanker rundt prosjektet.

 

tom-auger

- Med minst mulig miljøavtrykk, og et ønske om å ta den vakre utsikten over skog, sjø og solnedgang i sørvest på alvor, ble dette prosjektet en praktisk og flott familiehytte med unike kvaliteter.

Tom Auger
Siv. Arkitekt, Rever og Drage Arkitekter



- Det er en nokså liten hytte med en grunnflate på kun 29 kvm og inneholder praktisk sett det aller nødvendigste, men ikke så mye mer. I tillegg til å ha et fysisk lite fotavtrykk, er miljøpåvirkningen ytterligere redusert gjennom et enkelt fundament med bolter i fjell.

 

hytte-sorbraaten-bolter

 

Ut over det koselige og det praktiske er det dyrking av kvalitetene på stedet som gjelder. Ikke minst at hytta tar på alvor den vakre utsikten over skog, sjø og solnedgang i sørvest. Videre har det vært viktig å skape varierte gode oppholdssteder selv med hyttens begrensede størrelse.

Innvendig har hytta et enkelt konsept med stigende nivåer i en u-sving rundt ildstedet. Første og nederste nivå er et slitesterkt gulv ved inngangen. Neste nivå er oppholdsted, og deretter går man opp til hvilested med foreldrenes soveplass før man tar stigen helt opp til barnas leke- og soveareal. Bad og bod ligger under sistnevnte.

 

«Det gjelder å dyrke kvalitetene på stedet.»

Tom Auger
Siv. Arkitekt

 

hytte-sorbraaten-hjorne-glass

 

En stor del av prosjektet handlet om det store vinduet mot sørvest. Vi tok tidlig i prosessen kontakt med Ole Sæland hos Farstad Aluminium, som vi har jobbet med på tidligere prosjekt. Han anbefalte Schuco FWS 50 HI til vindusløsningen og var veldig behjelpelig med både detaljtegninger og 3D-modeller som vi kunne ta videre i våre modeller.

Den største utfordringen var det store vinduet på hjørnet og hvordan det skulle løses konstruktivt. I tillegg til den spesielle formen på vinduet har det også et glasshjørne uten søyle. En skrå stålsøyle er skjult i den utvendige benken som lander på den karakteristiske muren.

 

hytte-sorbraaten-benk-lys

 

Vi er spesielt godt fornøyd med at vi har fått til en lys og åpen hytte samtidig som den er nøktern, intim og hyggelig - med minimale inngrep i terreng og natur. Med sin begrensede størrelse og effektive arealbruk representerer den en motsats til hvordan hyttebygging har vært de siste 10-20 årene med en arealbruk som nærmer seg enebolig.

 

hytte-sorbraaten-inne-glasshjorne

 

Den gamle hytten er fortsatt bevart som et enkelt anneks, og sammen med den nye hytten danner den et tun på plassen. Annekset tas i bruk når det er behov for ekstra soveplasser, og oppbevaringsplass når det er behov for det.

Det spesielle vinduet ble valgt da kunden ønsket en uavbrutt utsikt mot sørvest, samtidig som de ønsket et uttrykk som tilpasset seg det eksisterende anekset. Mot tunet er det valgt mer tradisjonelle smårutede vinduer, mens det mot hjørnet mot vest er helt åpent. Den utvendige benken er med på å markere overgangen mellom den tradisjonelle fasaden mot tunet og det mer moderne åpne uttrykket mot vest.

Les også: En moderne leilighet sømløst integrert i den gamle låven


hytte-sorbraaten-smaa-vinduer

 

Det umulige ble gjort mulig - når vinduer bryter grenser

Ole Sæland, daglig leder i Farstad Aluminium, ble kontaktet av arkitektkontoret for å produsere vinduet til hytta på Sørbråten i Nordmarka.

 

farstad-aluminium-ole

 

Vi er spesialister på alt fra større industrifasader til foldedører, skyvedører, vinterhager og glasstak. I tillegg leverer vi også interiørprodukter; som kjøkkenglass, dusjdører og innvendige glassvegger.

Ole Sæland
Daglig leder

 


- Det er jo litt spesielt at vi som holder til i Rogaland har fått denne jobben i Nordmarka i Oslo. Det er nok flere som kunne ha tatt denne jobben, men det var vanskelig for arkitekten å få noen til å gi en pris på løsningen. Grunnen for dette var nok den spesielle formen på vinduet.

 

hytte-sorbraaten-detalj-ramme

 

Det var en utfordrende jobb, men resultatet ble til slutt veldig bra og vi er veldige godt fornøyd med løsningen.

Det tok lang tid å finne noen som kunne lage og levere selve glasset. Si-Glass var de eneste som kunne tilby dette. Selve monteringen var også utfordrende: Det ene glasset knakk i vinkelen, da det ble presset ut av det store glasset. Vi var nødt til å bytte det knuste glasset og forsterke. Til slutt ble det helt fuget glass.

 

hytte-sorbraaten-hjorne-detalj

 

Hele hjørnekonstruksjonen trengte også en utvendig forsterkning. En stålstolpe ble montert til avlasting av takhjørnet og utfordret det opprinnelige arkitektoniske designet. Denne ble smart bygget inn med en utvendig benk og ble en spennende detalj.

Vi ser på oss selv som en Schüco partner som ikke er redd for å ta på oss utfordrende prosjekter. Dette prosjektet i Nordmarka er et paradeeksempel på at ingenting er umulig, og vi strekker oss langt for å imøtekomme ønsker om spesielle løsninger som arkitekter kommer opp med og som byggherrer drømmer om.

Les også: Rå natur uten forstyrrende elementer

 

hytte-sorbraaten-benk

 
 
     
Prosjekt:   Hytte Sørbråten
Hvor:   Nordmarka, Oslo
Schüco Partner:   Farstad Aluminium
Arkitekter:   Rever & Drage
Byggmester:   Bjørn Vike og Jo Toftdahl
Byggherre:   Hildegunn Grødal og Kjetil Helgeland
Byggtype:   Fritidsbolig
Fotograf:   Sindre Ellingsen, Rever & Drage
Ferdigstilt:   2022
Schüco produkter:   FWS 50 HI
     

 

Få Boligkalender og Arkitekturkalender for 2023

Få Schüco sine internasjonale inspirasjonskalendere for 2023. Vi sender de til deg helt kostnadsfritt.
I kalenderen for private boliger finner du også dette flotte prosjektet.

Fyll ut skjemaet og få våre flotte internasjonale kalendere med bilder av til sammen 24 enestående prosjekt fra hele verden, som alle benytter Schüco sine glass- og fasadeprodukter. Ikke vent for lenge da vi har et begrenset antall.

Også i fjor hadde vi med et norsk prosjekt i arkitekturkalenderen som du kan lese om her:
Powerhouse Telemark - full fart fremover

 

New call-to-action

 

AKTUELT
Oslos beste uterom med akevittbar
Oslo Havn har restaurert Rådhusbrygge 2 som ble kåret til Norges beste uterom. Sommeren 2021 åpnet PIREN akevittbar med panoramautsikt til fjorden.
Glassfasader med krav til brannmotstand
Sertifiseringer basert på brannprøvinger legger føringer for hva som er tillatt. Felles CE-klassifikasjoner reduserer prosjektvise vurderinger.
Norges grønneste kontor- og logistikkbygg
På Brobekk i Oslo er Norges grønneste logistikkbygg med miljøsertifiseringen BREEAM-NOR Excellent Energiklasse A.
Villa Corneliussen åpner opp til Oslofjorden
Villa Corneliussen har strukket seg langt for å trekke utsikten og naturen inn med hev-/skyvedør på hele 6710 x 2590 mm.