Villa H i Molde

Rå natur uten forstyrrende elementer

Oppdatert: 26. mars, 2024
Publisert: 28. april, 2021

Villa H ved Høgnakken i Molde lar moderne arkitektur og innovative løsninger smelte sammen med omgivelsene til en eventyrlig reise fra skogkant til fjord og fjell.

Store glassflater og generøse skyvedører der profilene er integrert i konstruksjonen gir fritt utsyn og og lav terskel for å invitere naturen helt inn. Alt gjort mulig med Schücos fasadesystemer.

villa-h-ute2

Foto: Sindre Ellingsen

For første gang i Norge er fasadesystemet Schüco FWS 35 PD.SI brukt for å realisere en bolig der utsikten skal spille hovedrollen. Store glassflater og smekre vertikalprofiler gir den ønskede åpenheten mot de flotte omgivelsene, som var utgangspunktet for villaen. Villaen ligger i en bratt sørhelling med furuskogen i ryggen og utsikt til Romsdalsfjorden i front.

villa-h-utsikt2

Foto: Aud Randi Astad

 

Det beste med huset er å oppleve vind, vær og alle årstider - samtidig som du sitter trygt og varmt ved peisen.”

Aud Randi Astad, Sivilarkitekt

 

Vendt mot kysten kan man forvente mye vind, regn og snø. Hovedmaterialene betong, tre, glass og aluminium er robuste, naturlige og resirkulerbare materialer som bidrar til å gjøre bygget så vedlikeholdsfritt og bærekraftig som mulig. Betongen i ytterveggene er plassbygd, stiger direkte opp fra bakken og knytter huset til grunnen. Treverket brukes inn mot skogen. Glasset gir nærhet til røft vær og nydelig natur.

Et av villaens mange høydepunkter er et utkraget volum med glass på tre sider som gir deg følelsen av å sveve fritt i den spektakulære panoramautsikten. Glasspartiene i romhøyde er gjennomgående i hele huset, et konsept som krever høy presisjon og teknisk gode løsninger. Glassflatenes omramming er derfor integrert i gulv- og takkonstruksjon hvor de horisontale profilene kun kan sees fra utsiden. For å ta minst mulig oppmerksomhet fra utsikten, er glasshjørnene limt sammen uten bruk av profiler.

villa-h-hjornet

Foto: Sindre Ellingsen

 

”Vi hadde et stort ønske om høy presisjon i det endelige resultatet. I tett samarbeid med en dyktig sivilingeniør i byggeteknikk, Svein Ivar Sjåholm i Consulentpartner AS og en hjelpsom Schüco-partner fikk vi nøyaktige og teknisk gode løsninger på plass.”

Aud Randi Astad, Sivilarkitekt

 

De store skyvedørene lar bygget endre seg med årstidene. Fra nesten alle oppholdsrom gir sømløse overganger mellom glasspaneler og store skyvedører direkte adkomst til naturen. Heller ikke her går noe på bekostning av utsikten. Skyvesystemets profiler med bredder på kun 35 mm er med å bygge opp under byggets lyse og luftige konsept.

I 1890 malte Hans Gude ”Molde fra Utsikten”, det storslagne utsynet mot byen, fjorden, holmer, skjær og Moldepanoramaet med sine 222 fjelltopper. Et skue som fremdeles trollbinder betrakteren. Villa H er en hyllest til den ville og vakre vestlandsnaturen. Et hjem der grensen mellom inne og ute skal være utydelig og la beboerne oppleve årstidene på nært hold. Et hjem som lever midt i Utsikten mot Molde.

     
Prosjekt:   Villa H
Hvor:   Molde
Schüco Partner:   Straumsheim Glass og Fasade AS
Arkitekt   ASTAD ARKITEKTUR AS v/ Aud Randi Astad, Sivilarkitekt
Byggherre:   Privat
Byggtype:   Privatbolig
Fotograf:   Sindre Ellingsen
Ferdigstilt:   2018
Schüco produkter:   Svarteloksert ADS 75 HD.HI (dør), ASS 70.HI (heve-/skyvedør),      FWS 35 PD.SI (panorama design fasade)
     


I takt med den tekniske utviklingen åpner det seg nye muligheter. Glemt er energityver og trekk når dagens isolasjonsevne og smarte solskjermingsprodukter gir oss muligheten til å åpne veggene og slippe dagslyset inn. Schücos skyvesystemer og panoramaløsninger lages på mål for hvert enkelt prosjekt.

 

Aud Randi Astad

Om ASTAD ARKITEKTUR og sivilarkitekt Aud Randi Astad

ASTAD ARKITEKTUR drives av sivilarkitekt Aud Randi Astad, som har 30 års erfaring som praktiserende arkitekt. Astad er utdannet sivilarkitekt fra Norges Tekniske Høgskole i Trondheim i 1991.

Hun startet som nyutdannet arkitekt hos Eliassen og Lambertz-Nilssen Arkitekter AS, og har vært en av arkitektene i staben hos Kristin Jarmund Arkitekter AS siden våren 1999. Hos Kristin Jarmund Arkitekter har hun vært prosjektleder for bl.a. Ny Café i Den Franske Sal i Nasjonalgalleriet, for planarbeid i Sandvika og byggeprosjektet Skattens Hus for Entra Eiendom.

Fra 2008 var hun faglig/kreativ leder hos CF Møller Norge og var der faglig ansvarlig/prosjektleder for blant annet vinnerutkastet i en konkurranse om et høyhusprosjekt ved Oslo S for KLP Eiendom; «Krystallklar», før hun i 2009/2010 startet egen praksis; ASTAD ARKITEKTUR.

Arkitekten har de siste årene hatt mange interessante oppgaver i egen praksis; fra små til større byggeprosjekter, hytter og eneboliger, interiørprosjekter, byutviklingsprosjekter og mulighetsstudier.

 

 

Få kostnadsfri rådgivning til ditt prosjekt

Det kan lønne seg å involvere en prosjektrådgiver i en tidlig fase! Oppnå optimalt samspill mellom arkitektur og design, fasadetekniske muligheter og økonomiske rammer. Begrens kostnader gjennom tidlig kartlegging av dagens krav til sikkerhet som innbrudd, brannmotstand, skudd og eksplosjon som påvirker produkt- og løsningsvalg.

 

Avtal et møte med en prosjektrådgiver

AKTUELT
En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden
Inspirert av H.C. Andersens eventyr «Fyrtøyet» skapte den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma en helt ny verden på 5 600 kvadratmeter.
Stål - et spennende fasademateriale
Jern og stål kan vise til lange tradisjoner som byggemateriale, først som bærende struktur i brukonstruksjoner, etter hvert også i bygninger.
The Bolder - unikt overnattingssted med spektakulær utsikt over Lysefjorden
Høyt over fjorden, omgitt av slående vakker natur, troner de seks designhyttene som inngår i konseptet The Bolder.
Bølgete fasade på Danmarks høyeste bygg - Lighthouse
I Århus’ nye bydel Århus Ø, finner vi Lighthouse – Danmarks høyeste bygg, som har høstet mye ros både nasjonalt og internasjonalt.