Åpent skyvedørshjørne på hytte med snø

Hytta på Kvamskogen med Nordens første hjørneløsning

Oppdatert: 26. mars, 2024
Publisert: 23. februar, 2022

En byggherre som tør å tenke annerledes. En arkitekt og byggmester som liker å bruke innovative løsninger, og produkter som tåler de mest værharde klima. Velkommen til hytta på Kvamskogen.

På Kvamskogen, øverst i et nytt hyttefelt, finner vi "Hytta på Kvamskogen". En moderne og flott familiehytte med kledning av malmfuru. Et uberørt landskap med fantastisk utsikt og gode solforhold innbyr til arkitektoniske løsninger som forener ute og inne. Området er like innbydende på sommeren, med sol på tomta fra kl 07.00 til 22.30, som på vinteren.

 

kvamskogen-landskap

Vi har snakket med arkitekt Anders Nilsen hos Montér Kvam for å få innblikk i hvordan hytta på Kvamskogen ble den første bygningen i Norden til å benytte en heve/skyvedørsløsning med åpen hjørneløsning og barrierefri terskel.

 

 

Vi så etter en løsning som kanskje ikke fantes

 

anders-nilsen-portrett

Anders Nilsen

Faglig leder, søknad og arkitekturprosjektering
Montér Kvam

 

- Når eg teikna og føreslo hjørneløysinga var vi faktisk ikkje heilt sikre på om det fantes ei løysing, då dette er noko eg aldri har sett tidlegare. Vi likar å bruke innovative løysingar på hyttene våre, og kan vise til fleire prosjekter med store hjørneglass, men dette er den einaste døra.

Vi fann hjørneløysinga på Schüco Norge sine nettsider. Derifrå fann vi Kebo Glass som ein leverandør/montør.

 

Værhardt med store snømengder

- Det som er spesielt og utfordrande der vi bygger (Kvamskogen), er den enorme snølasta som må prosjekteres inn på konstruksjonen. Dette skapar litt hovudbry då ei hjørnedør/-vindauge tålar lite nedbøyning i konstruksjonen. Vår samarbeidspartner i dette prosjektet, Are Treindustrier, gjorde ein flott jobb i sine berekningar og forslag til løysing.

 

kvamskogen-hjoerne-inne-sofabord

 

Inne og ute knyttes sammen for å nyte den fantastiske utsikten

- Foredelane med døra talar for seg sjølv. Hytta ligg med fantastiske utsiktsforhald, og vi ynskja å knyte saman den flotte uteplassen med stova. Desse sonene skulle ¨flyte saman¨ i størst mogleg grad. Ulempene var heilt klart at det var veldig uprøvd, og at vi følte at kruttet måtte finnes opp på nytt. Kvamskogen er ein av Noregs mest vèrharde plassar med tanke på vind og nedbør, så vi er heilt avhengig av gjennomgåande god kvalitet på alle produkt som vi brukar.

Vi kan heilt klart anbefale denne løysinga. Vi har ikkje hatt nokre problemer med døra.

 

kvamskogen-aapen-lukket

 

Kvamskogen ein vèrhard stad, men døra har holdt tett for både vind og vatn.

Anders Nilsen
Arkitekt, Montér Kvam

 

Vesle Kvamskogen - først i Norden

- Spanande å høyre at løysinga vart fyrst brukt på vesle Kvamskogen, og at sjølv oss frå bygda kan vere innovative og moderne! Vi har tidlegare ikkje vore klar over at løysinga fantes, og har difor ikkje kunne foreslått det. Schüco er eit seriøst føretak, som etter alt å døme leverer god kvalitet, så det var difor vi tok kontakt. Og Kebo Glass var ein solid leverandør på dette prosjektet. Det kom også folk frå Schüco i Tyskland for å hjelpe med kompetanse på løsningen. Med innreiserestriksjonar var ikkje det bare enkelt. Utsettingane var likevel ikkje så gale at det gjekk ut over leveringsdato av hytta, og kunden fekk feire si fyrste jul på Kvamskogen det året.

 

kvamskogen-doerhaandtak

 

Hjørneløysinga var ynskjeleg nettopp fordi den var innovativ og nytenkande, samtidig som vi på ein god måte klarte å knyte saman ute- og inneområdet. Altså ei meir fysisk samanknyting enn eit hjørnevindauge vil oppnå.

 

Kvamskogen-hjoerne-ute-detalj

 

En byggherre som ikke er redd for å "brøyte veg"

- Byggherren var veldig open for forslag og nytenking, difor var det grunnlag for innovative løsninger. Han var ikkje redd for å ¨brøyte veg¨ for andre. Samtidig hadde vi diskusjonar og avklaringar med Kebo om at døra skulle monterast i eit særdeles verhardt strøk, men dei forsikra oss om at dette kom til å gå bra. Og den påstanden visar seg å vere riktig. Nokon må jo vere fyrst, og då må leverandørane og montørane garantere for produktet. Vi kan ikkje fråskrive oss ansvar når vi har kundar som ynskjer å brøyte veg.

 

Perfekt! Døra fungerer akkurat som den skal.

Ivar Taranger
Byggherre

 

Norge er ofte pilot på innovative løsninger fra Schüco

Ben-Vidar Pedersen, byggteknisk rådgiver hos Schüco Norge, har fulgt prosjektet og er svært fornøyd med sluttresultatet.

ben-vidar-pedersen-500

Ben-Vidar Pedersen

Byggteknisk rådgiver,
Schüco Norge

 

- Dette er en av de første ASE 80.HI heve/skyvedørsløsningen med åpen hjørneløsning og barrierefri terskel som er benyttet i Norden. I tillegg til Norge er denne løsningen tidligere kun installert noen få steder i Tyskland, så vi er godt fornøyd med å være med på å brøyte vei for slike unike løsninger.

Les også:

 

kvamskogen-skyvedoer-terskel

 

For å lykkes med slike løsninger er det viktig med nøye planlegging med utbygger som må sørge en teknisk og stabil bygning, samt godt samarbeide med produsenten i hele byggeprosessen. I dette prosjektet har partene jobbet tett og godt sammen og det ferdige resultatet vitner om godt samarbeid.

En hjørneløsning er avhengig av å stå i en veldig stabil bygningskropp, som tåler alle belastninger som egenvekt, takkonstruksjonen og snølast om vinteren. Underlag må være 100% rett og stabilt for å få hjørnet til å fungere optimalt, er det små ujevnheter vil dette være veldig utfordrende.

 

Kvamskogen-hjoerne-ute-lukket

 

En hjørneløsning med mulighet for å slippe inn naturen slik som her, skaper en utrolig atmosfære når muligheten for å ha den åpen er til stede.

 

kvamskogen-hjoerne-inne

 

Kostnadsmessig er dette klart en dyrere konstruksjon, men utført perfekt og med rett beliggenhet, skaper den en utrolig merverdi for eiendommen.

 

kvamskogen-front

 

Tetthetsmessing er det en utfordring, flere møtepunkter som igjen krever en helt perfekt bygningskropp, og 100% jevnt underlag, det er helt klart en fordel med et takutspring, god og godt planlagt drenering er også et krav med barrierefri terskel løsning.

 

kvamskogen-hjoerne-detalj

 

I Norge er vi ofte piloter når det gjelder nye løsninger i Schüco. Vi er derfor stolte av å kunne vise den første hjørneløsningen i Norden av denne typen, sammen med vår partner Kebo Glass AS og Montér Kvam, og ser frem til flere nye og innovative prosjekter.

Les også: Rå natur uten forstyrrende elementer

 
     
Prosjekt:   Hytta på Kvamskogen
Hvor:   Nordheimsund
Schüco Partner:   Kebo Glass AS
Arkitekt/Byggmester:   Montér Kvam
Byggherre:   Privat
Byggtype:   Fritidsbolig
Fotograf:   Sindre Ellingsen
Ferdigstilt:   2021
Schüco produkter:   ASE 80.HI (Hjørneløsning)
     

 

kvamskogen-oversikt

 

Nyskjerrig på hva som er mulig?

Er du nyskjerrig på hvilke muligheter som finnes ved bruk av Schüco sine løsninger? Våre erfarne prosjektrådgivere reiser rundt i hele landet for å bistå i alle type byggeprosjekter. Vi møter deg gjerne fysisk eller digitalt. Alt etter hva som er best for deg og ditt prosjekt.

Avtal møte for mer informasjon

 

AKTUELT
Glassarkitektur med integrert sikkerhet
Glasspartier i bygninger har behov for sikring. En skiller på personsikkerhet og trygghet mot innbrudd, skudd og eksplosjon.
Familieboligen som bryter med og beriker det tradisjonelle
På Reppe i Trondheim knyttet en arkitekt sammen gamlehuset og et nytt tilbygg på en kreativ og iøyenfallende måte.
En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden
Inspirert av H.C. Andersens eventyr «Fyrtøyet» skapte den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma en helt ny verden på 5 600 kvadratmeter.
Stål - et spennende fasademateriale
Jern og stål kan vise til lange tradisjoner som byggemateriale, først som bærende struktur i brukonstruksjoner, etter hvert også i bygninger.