IMG_5093_HUNDVEN-CLEMENTS_PHOTOGRAPHY-1

Glassfasader i historisk byggestil

Oppdatert: 22. september, 2023
Publisert: 26. mars, 2019

Arkitekten fikk i oppgave å gjenskape den historiske bygningsformen med saltak – men med en egen minimalistiske tolkning av det hele. Løsningen ble et trekledd skrin som åpner opp for det nordiske lyset gjennom en stor glassfasade og flere slisser langs gavlen. 

 Se hva du får på Min Arbeidsplass

Den vakre trekantgården på Sellebakk ble bygget på 1850-tallet og bestod opprinnelig av tre bygninger. Hovedbygget var i en dårlig tilstand og måtte rives like etter tusenårsskiftet. Da den nye byggherren tok over eiendommen, ønsket han å gjenskape den historiske gården. De ba arkitekten om å tegne et tilbygg, som skulle erstatte det tidligere revne hovedhuset. Dermed kunne de gjenskape et av de siste historiske gårdsanleggene som tidlig på 1900-tallet preget østsiden av Glomma.

Schüco glassfasader i historisk byggestil

Glassfasade gjør hagen til en del av stuen 

Det nye hovedhuset tar opp den historiske bygningsformen med saltak, men tolker denne på en minimalistisk måte slik at det gamle saltakshuset gjenoppstår som et trekledd skrin uten takutstikk og med åpne gavler. Det historiske gårdstunet avgrenses med dette nybygget, samtidig som den åpner opp mot den gamle hagen på sør- og nordsiden.

IMG_5041_HUNDVEN-CLEMENTS_PHOTOGRAPHY

Med en glassfasade fra gulv til tak blir både hagen og det nordiske lyset en del av husets stue. Ved hjelp av strategisk plasserte slisser, når dagslyset lenger inn i boligen og rommene oppleves luftig og komfortable. Terrassen er en naturlig fortsettelse av stuen som beskyttes av den overskytende hovedformen mot vind og innsyn.

Schüco glassfasader og vindusslisser i nytt påbygg Smale slisser av spesialkonstruerte åpningsbare aluminiumsvinduer slipper dagslys inn i boligen.

Bruk av vedlikeholdsfrie og miljøvennlige materialer

For å gjenskape følelsen av det historiske låvebygget, valgte arkitekten å bruke låvepanelet Kebony både i fasaden og på taket. I tillegg til at materialet krever minimalt med vedlikehold, mykner fargen over tid og får en delikat sølvgrå patina. Dette samsvarer godt med de lyse tonene i trepanelet som er valgt på innsiden av nybygget. For å holde rennene fri for is har arkitekten valgt å drenere bort vann gjennom skjulte fallrør og takrenner bak kledningen. Snøen sklir dermed av taket med god avstand til takrennene. Schüco glassfasader i låvebygg

Flytende overganger fra stue til terrasse

Låven har fått to glassfasader på hver gavl. Glassfasaden på fremsiden henter hagen inn i stuen og skaper et unikt samspill mellom naturen og det som skjer i rommet. Samtidig er det viktig å kunne bevege seg fritt mellom disse områdene – med flytende overganger. En integrert og komfortabel dørløsning gir bruker enkel tilgang fra gang til terrasse. Dørsystemet Schüco ADS 75.SI er en varmeisolert aluminiumsdør, som enkelt lar seg integrere i fasadesystemene fra Schüco.  Arkitekten valgte det mest solgte fasadesystemet fra Schüco FW 50+.SI (oppdatert til FWS 50.SI) – en høyisolert og slank aluminiumskonstruksjon.  I fasaden er det også integrert vinduet Schüco AWS 90.SI+, et superisolert aluminiumsvindu på passivhusnivå.

Takvinduene er en spesialkonstruksjon med utgangspunkt i Schüco AWS 57 RO og fasadesystemet FW 50+.SI, produsert av Glassteam AS i Fredrikstad. 

IMG_4901_HUNDVEN-CLEMENTS_PHOTOGRAPHYDe åpningsbare vindusslissene sørger for et komfortabelt inneklima 

IMG_5093_HUNDVEN-CLEMENTS_PHOTOGRAPHY

Utbygget over terrassen reduserer behovet for solvarmedempende glass og alle produkter fra Schüco ble utstyrt med Cool-Lite SKN174 med sikkerhetsglass for personsikring (NS3510). Dette er et «mildt» solvarmedempende glass med veldig bra lystransmisjon og lavere refleks enn vanlige energiglass. 

 

     
Prosjekt:
  Øvre Tomtegata 7, Sellebakk
Hvor:   Fredrikstad
Schüco Partner:   H-fasader GlassTeam AS, Fredrikstad
Arkitekt:   Link Arkitektur AS, Fredrikstad
Byggherre:   Privat
Byggtype:   Privatbolig/ tilbygg
Fotograf:   Hundven-Clements Photography
Ferdigstilt:   2015
Schüco Produkter:   ADS 75.SI, AWS 90.SI, AWS 57 RO, FW 50+.SI
     


Avtal et møte med en prosjektrådgiver

AKTUELT
Skipet i Bergen - innovasjon i trearkitektur og 3D-modellering
Skipet i Bergen er et imponerende eksempel på hvordan moderne trearkitektur kan kombineres med avansert 3D-modellering.
Glassarkitektur med integrert sikkerhet
Glasspartier i bygninger har behov for sikring. En skiller på personsikkerhet og trygghet mot innbrudd, skudd og eksplosjon.
Familieboligen som bryter med og beriker det tradisjonelle
På Reppe i Trondheim knyttet en arkitekt sammen gamlehuset og et nytt tilbygg på en kreativ og iøyenfallende måte.
En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden
Inspirert av H.C. Andersens eventyr «Fyrtøyet» skapte den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma en helt ny verden på 5 600 kvadratmeter.