Et hjem med utsikt – More than a view

Mange innser nå etter å ha tilbrakt uker i hjemmekontor, hvor ekstra viktig deres eget hjem er. Ideelt sett bør dette være et sted hvor du kan være deg selv, og spesielt hvis du ikke kan forlate det, merker du hvor viktig gode lysforhold og god utsikt til verden utenfor er. Under mottoet "More Than a View" presenterer Schüco nå skyvesystemer og panoramaløsninger for private hjem.

Mens store glassflater tidligere ble vektlagt negativt som kalde flater, ser vi i dag på glassflater som en mulighet til å designe sømløse grenser mellom innemiljø og utemiljø.

Store glassflater som tidligere var blant energityvene og skapte trekk på kalde dager har i dag fått egenskaper som inviterer til å åpne tette vegger mot naturen utenfor. Med god planlegging bidrar glass til utsyn og kontakt med omgivelsene samtidig som de skjermer mot uønsket innsyn og solenergi.

Når glass i tillegg kan skyves eller foldes til side oppheves det fysiske skillet mellom ute og inne. Naturen trekkes inn i rommet og rommet blir til en del av naturen. Schüco skyve- og foldedører lages på mål for hvert enkelt prosjekt.

View, Touch og Move

Med slagordene View, Touch og Move presenterer Schüco forskjellige skyve- og foldedørsløsninger, som tilpasses til hvert enkelt prosjekt og som visker ut grensene og øke bevegelsfirheten mellom uterom og innerom:

View

  • fordi dørmodellene skaper store flater med fritt utsyn der omrammingen også kan bygges inn i veggflaten
  • fordi Schüco`s produktserier med Panorama Design (PD) bygges med slanke profiler der skyvedører og faste glassfelt føyes sømløst sammen

Touch

  • fordi dørene enkelt kan betjenes med et håndgrep eller ved hjelp av motorstyring
  • fordi dørene kan bygges med økt innbruddssikring (klasse RC2) og dermed representere en sperre for uønskede gjester

Move

  • fordi en enkelt kan bevege seg trinnløst mellom inne og ute
  • fordi store, tunge flater kan skyves automatisk til side ved hjelp av smarthus-teknologi

 

«Skyvedører Schüco ASS 77 PD Panorama Design, ASE 60/80 den nye skyvedørplattform ASE 60/80 i aluminium som tilbyr fleksibilitet kombinert med strenge tekniske krav. Samt foldedøren Schüco ASS 80 FD.HI – den best isolerte og mest robuste foldedør, som dermed egner seg i et værhardt norsk klima.»

 

More than a view cta

 

Norske «Villa Melstokke»

Melstokke er hjemmet til en ung familie på Karmøy, som flyttet tilbake dit etter 15 år i Oslo. Familien ønsket seg at deres dype forbindelse til det maleriske kystlandskapet også skulle komme til uttrykk i bygningen. Arkitekt Tommie Wilhlemsen formet deres ønsker til et nytt hjem hvor også forbindelsen mellom det innvendige og det utvenndige rom skapte åpenhet og utsikt.

Wilhelmsen lot seg inspirere av den omkringliggende naturen i valget av farger og materialer og valgte eik, stein, lysegrå betong og svarte fasadeplater som kontrastmaterialer for slank profilerte, etasjehøye dører, vinduer og glassfasader fra Schüco. Flere krav ledet arkitekten til selskapets systemteknologi. På den ene siden var han ute etter å oppnå maksimal utsikt med vindus-, dør- og fasadeelementer, med smale profilbredder og store glassflater. På den andre siden var det et krav om vedlikeholdsfrihet, høy funksjonalitet og meget god varmeisolering: "Vi valgte Schüco systemteknikk på grunn av de smale profilene og de store glassflatene", bekrefter arkitekt Tommie Wilhelmsen og legger til at systemene på grunn av deres konstruksjon, deres energiprofil og materialet aluminium er førstevalget for de harde klimatiske kravene langs den norske kystlinjen.

Store fasader med skyvedører

Så mange fleksible åpningselementer som mulig var et annet premissgivende ønske, både når det gjelder estetiske og bygningsklimatiske hensyn. Skyvedører, foldedører og vinduer skal på varme dager bidra til at alle de viktigste bruksområdene av huset har størst mulig nærhet til naturen. Luftemuligheter i sommermånedene og god termisk isolasjon på kalde dager er sikret av den godt isolerte systemteknologien sammen med trelags isolerglass. I sokkeletasjen er en seks meter bred og etasjehøy glassfasade plassert diagonalt til kystlinjen, og åpner for en panoramautsikt mot sørøst. Her oppsto et oppholdsrom med en fantastisk utsikt, men som likevel gir ønsket beskyttelse i den kaldere og mørkere årstiden. I tillegg åpner et helglasshjørne i den utkragende overetasjen for lys fra soloppgang til tidlig ettermiddag.

     
Prosjektnavn:   Villa Melstokke
Hvor:   Karmøy, Haugesund
Schüco Partner:   Alglass Vindu AS, Haugesund
Arkitekt:   Wilhelmsen Arkitektur, Stavanger
Byggherre:   Privat
Byggtype:   Privatbolig
Fotograf:   Sindre Ellingsen
Ferdigstilt:   2017
Schüco Produkter:   AWS 75.SI+, ASS 70.HI, FWS 50,
     

Kilde: Sindre Elligsen, Sandnes (NO)

 

Få gratis bok om skyvesystemer her!

 

villa-melstokke-boknafjorden

Naturen rundt Boknafjorden var definerende for utformingen av den private boligen på Karmøy.

villa-melstokke-sokkel-fjord

Mens betongsokkelen med den integrerte underetasjen ser ut til å være nært forbundet med fjellet under, svever overetasjen konstruert i tre som en utsiktsplattform over.

villa-melstokke-panorama-sokkel

Det store panoramavinduet i sokkeletasjen er plassert diagonalt til kystlinjen og orientert mot sørøst.

villa-melstokke-fasadeplater-trepanel

Fasadeplater og trepanel i svart, grå og bruntoner preger de tette delene av bygningsskallet. Arkitekten brukte fargene og materialene fra naturen omkring.

villa-melstokke-familierom-panorama

Det 91 m² store familierommet i øverste etasje er preget av den praktfulle panoramautsikten, som kommer til sin rett med en etasjehøy glassfasaden med helglasshjørne.

villa-melstokke-stue-kjoekken

Stue, kjøkken og spiseplass er samlet i familierommet. Det lyse, rene interiøret bidrar til å gi landskapet utenfor hovedrollen.

villa-melstokke-terrasse-sor

Den mindre av de to tilstøtende terrassene på øverste etasje er sørvendt. I tillegg til skyvedørene sørger mange vinduer for luftemuligheter.

villa-melstokke-passasje

Passasje til familierommet mellom de to terrassene: Takket være skyvedørene, er naturopplevelsen i alle retninger merkbar hele året.

 

Kilde: Wilhelmsen Architektur, Stavanger (NO)

villa-melstokke-arbeidstegning-02Grunnriss 1. etasje, Villa Melstokke

Last ned pdf

villa-melstokke-arbeidstegning-01

Grunnriss 2. etasje, Villa Melstokke

Last ned pdf

villa-melstokke-arbeidstegning-03Snitt AA, Villa Melstokke

Last ned pdf

AKTUELT
Fremtidens glassfasader
Gamle bygninger står som bevis for at betong, murverk og tre har lang levetid. For fasader av aluminium og glass har vi erfaringer fra 50-tallet.
Rå natur uten forstyrrende elementer
Villa H i Molde lar moderne arkitektur og innovative løsninger smelte sammen med omgivelsene til en eventyrlig reise fra skogkant til fjord og fjell.
U-verdier og momenter ved valg av vindu
Bygningenes energieffektivitet og totale innvirkning på miljøet er et viktig tema. Varmetap gjennom vinduer utgjør ca 15-25% av det totale varmetapet.
Når arkitektur påvirker helse og trivsel - Sommerhus Reilstad
Omgivelsene våre har betydning for vår fysiske og psykiske helse. Arealutforming, dagslys, farger, luftkvalitet og temperatur påvirker.