Elementfasader er etasjehøye veggmoduler som ferdigstilles i verkstedet, fraktes til byggeplass og henges på plass. Denne fasadetypen imøtekommer krav til effektivitet på byggeplassen og gir tekniske fordeler.
Tre gode grunner for å bruke elementfasade vil være:
Komplekse arbeidsoperasjoner under krevende montasjeforhold
Trange byggeplasser med vanskelig tilkomst
Et ønske om å forenkle arbeidsprosessene og dermed tidsbruk på byggeplassen.
For at konseptet skal lønne seg bør bygningen bestå av større fasadearealer med enhetlig design slik at gevinsten ved industrialisert produksjon skal kunne hentes ut. Dagens fasader inneholder i økende grad kabelføringer og elektrokomponenter i form av solkontroll via avskjermingssystemer eller elektrokrome glass, automatisert ventilasjon eller solcelleanlegg. Dette er alle komponenter som fordrer presisjon under montasjen slik et kontrollert fabrikkmiljø legger til rette for. Ferdige elementmoduler gjør utvendige stillaser overflødige, noe som innebærer fordeler på byggeplassen.
Les fordeler og ulemper ved de ulike typer glassfasader her.
En typisk elementfasade fremstår langt på vei som en påhengsfasade, men ytterkarmen på hvert element består av en «halv» profil som føyes sammen til en komplett når den føyes sammen med naboelementene på alle sider. Prinsippet innebærer med dagens løsninger noe høyere materialmengde og dermed noe svakere U-verdier enn hva som er mulig å oppnå med påhengsfasader. Likevel kan godt planlagte og gjennomførte prosjekter vise til gode isolerende egenskaper.
Et godt eksempel på et vellykket elementfasadebygg er Helsfyr Atrium. Opplev Pål Biørnstad fortelle om prosjektet og hans syn på elementfasader her.