Schüco hovedkontor

Hva er en elementfasade?

Oppdatert: 4. mai, 2023
Publisert: 16. mars, 2023

En elementfasade er en type fasade som er satt sammen av ferdige veggmoduler. Modulene produseres ferdig i fabrikk og transporteres til byggeplassen for montering. Hver modul kan bestå av flere ulike komponenter, som kan inkludere for eksempel isolasjon, membraner, glassfelt, fasadekledning og smarthuskomponenter. Denne fasadetypen imøtekommer krav til effektivitet på byggeplassen og gir tekniske fordeler.

Elementfasader, også kjent som elementvegger, prefabrikkerte fasader, modulfasader eller systemfasader, gir en rekke fordeler sammenlignet med tradisjonelle byggemetoder. Ved produksjonen i fabrikk kan man oppnå høyeste presisjon ved bruk av digitaliserte industrialiseringsprosesser, som gir bedre kvalitet og mindre avvik i målene på byggeelementene.

 

Schuco-sentralen-Stefan-BrucknerDet nye Schüco hovedkontoret i Bielefeld er en referanse som viser bl. a. kreativt bruk av Schüco produkter: Elementfasaden er basert på vindussystemet AWS 75.SI+ og er en spesialkonstruksjon. Foto: Stefan Brückner, Arkitekt: 3XN

 

Dagens elementsystemer gir svært store muligheter for å tilpasse design og utforming. Fasadekledning kan varieres med mange materialtyper og designelementer i 3D-form. Elementene kan tåle store vekter, noe som åpner for fasadekledning av naturstein eller keramiske plater.

 

UDC-80-SI-d-Auskragung

 

Tekniske installasjoner, som ventilasjon, solskjerming, elektrokrome glass, solceller, værsensorer og annen smarthusteknologi monteres ferdig i byggeelementene på fabrikk. Hver enkel veggmodul kan merkes med en digital tagg som gir tilgang til en digital tvilling som kan inneholde absolutt all nødvendig informasjon om modulen.

 

Illustrasjon av montering av en elementfasade

 

Utnytter man mulighetene elementfasader tilbyr vil resultatet først og fremst vise seg i en kort og effektiv ferdigstillelse på byggeplass. Velges presise aluminiumsystemer som basis kan elementene heises direkte på plass uten bruk av stillaser eller annen utvendig rigging, og uten behov for ekstra beslagsarbeider etter montasje. Elementene henges på plass på formonterte braketter. I løpet av dager forandres et tomt bygningsskjellett til et «ferdig» bygg hvor arkitektens linjer og tanker med bygget visualiseres fullt ut. Alle integrerte funksjoner i elementet plugges til byggets nettverk etter som det blir klart.

Les også: Styrker konkurransekraften med elementfasader

 

HubSpot Video

 

Fordelene med rask montasje uten behov for stilasjer reduserer kostnader ved rigg og drift. Spesielt ved fortetning/rehabilitering i urbane bysentrum under trange forhold utgjør dette gjerne en stor fordel.

Elementfasader kan være laget av en rekke forskjellige materialer, som aluminium, stål, glass og komposittmaterialer. Valg av materiale vil avhenge av flere faktorer, som estetiske preferanser, bygningens formål, klimatiske forhold og krav til brannsikkerhet og energieffektivitet.

 

ROMA-KG-Fotograf-Jochen-HelleKontorbygget til ROMA KG bygget i Bayern består av elementfasaden UDC 80 med integrert solskjerming Zip Design Screen. Foto: Jochen Helle, Arkitekt: ALEA Arkitektur GmbHROMA KG i Burgau, Bavaria.

 

Et godt eksempel på et vellykket elementfasadebygg er Helsfyr Atrium. Opplev Pål Biørnstad fortelle om prosjektet og hans syn på elementfasader.

Les også vår utfyllende guide: Grunnleggende kunnskap om glassfasader

 

Guide til glassfasader

AKTUELT
ArchiWalks Trondheim: Fra Solsiden til K-U-K på tre timer
Trondheim har dyktige fasadeentreprenører og mange spennende prosjekter. Dette gjør en ArchiWalk til en lærerik opplevelse.
Krevende renovering av historisk hotell
Renoveringen av Britannia Hotel i Trondheim bød på utfordringer, men takket være fagfolk ble resultatet vellykket.
Glassfasader på kulturminnet Mølla
Ved inngangsporten til Larvik lyser et av byens stolte kulturminner opp.
Elementfasaden på Helsfyr Atrium
Helsfyr Atrium ligger ved en av Oslos hovedinnfartsårer med sin storslåtte fremtoning i glass og spennende arkitektur.