På en byggeplass på Helsfyr samles montører fra H-fasader Glassteam AS

Styrker konkurransekraften med elementfasader

Det er januar og solen skinner i Oslo. Det er lite som minner om vinter når gradestokken viser fem varmegrader og det er skyfri himmel over hovedstaden. På en byggeplass på Helsfyr samles montører fra H-fasader Glassteam AS for en praktisk opplæring før de aller første fasadeelementene skal heises på plass på tilbygget til Scandic Helsfyr.

Opprett bruker på Min Arbeidsplass 

Fra Tyskland har den erfarne teknikeren Mathias Gerling fra Schüco kommet for å forklare hva som er viktig å passe på når Schüco USC 65 elementene monteres mot hverandre. Det er små toleranser og ethvert lite avvik kan gi store konsekvenser med tanke på luft- og regntetthet. Det stilles høye krav til nøyaktighet når elementene heises på plass. Når montørene har fått den nødvendige opplæringen, går montasjen overraskende raskt og effektivt. Stablene med ferdige elementer som står plassert på anleggsområde minker i et forrykende tempo og allerede innen første montasjedag kan man se konturene av en fasade som tar form.

Schücos tekniske ekspert Tomasz Zamrzycki gir montørene en teoretisk gjennomgang før de starter på byggeplass.

Schücos tekniske ekspert Tomasz Zamrzycki gir montørene en teoretisk gjennomgang før de starter på byggeplass.

Timeline (1)

Det skjer noe magisk med et bygg når en elementfasade henges på plass. Fra å være en typisk byggeplass med i hovedsak bærestruktur på plass, forvandles bygget til «nesten ferdig» på noen dager. Arkitekten får endelig sett bygget ferdig og kan konstatere om planlegging og digital visualisering har gitt forventet resultat.

Et fasadeelement i aluminium blir produsert ferdig på fabrikk med millimeters presisjon. Glass og andre skulpturelle materialer er integrert. Solskjerming, åpningselementer og smarthus-funksjoner kan også integreres inn i elementene.

Foruten svært kort montasjetid på byggeplass er fordelen 100 % ferdigstillingsgrad. Elementene festes inn med millimeters nøyaktighet uten behov for eller bruk av rigg, verken før eller etter montasje. En mobilkran eller tårnkran gjør jobben og personell i bygget står klar og geleider elementene på plass i ferdig monterte konsoller. Tetthet og sammenføyningsdetaljer ivaretatt i elementene.

I bildeserien ser vi elementer brukt på en enkel glassfasade i tilbygget på Scandic Helsfyr Hotell, levert av H-Fasader Glassteam AS. Riggen som vises på bildene er ikke nødvendig for montering av fasadeelementene, men ble brukt til en konvensjonell fasade i sokkeletasjen.

Elementfasader og konkurrransekraft

Daglig leder i H-fasader Glassteam AS Tom Aas registrerer at trenden i Europa med elementfasader som den mest populære fasadeformen innen glassfasadebygging, er i ferd med å spre seg til Norge for fullt. Inntil nå har denne formen for å bygge glassfasader stort sett vært aktuelt for de aller største byggeprosjektene, men med alle fordelene en slik fasade gir medfører det at også mellomstore fasadejobber nå utføres med elementbygging. «Den mest åpenbare fordelen med elementfasader er at vi får gjort en større del av jobben inne i produksjonen, med dertil vesentlig redusert tid og kost for montasjen på byggeplass», forklarer Tom Aas.

For H-fasader Glassteam AS har beslutningen om å starte med elementfasade vært et viktig strategisk valg. For å være konkurransedyktig i en bransje med mange aktører både fra inn- og utland, er det viktig å følge med på trender og utvikling. H-fasader Glassteam AS startet denne prosessen allerede høsten 2018. Da dro Tom Aas og produksjonssjef Henrik Søgaard Karlsen sammen med Schüco til en fasadeentreprenør i England for å få førstehånds kunnskap om elementfasadebygging. En av suksessfaktorene ifølge bransjekollegene i England, er at en god planlegging helt fra start aldri skal undervurderes. Videre er en god produksjonsflyt og kontroll på logistikken avgjørende for å holde fremdriften i prosjektet.

H-fasader Glassteams montører har full kontroll når de første elementene heises på plass på Helsfyr Hotel Scandic.

H-fasader Glassteams montører har full kontroll når de første elementene heises på plass på Helsfyr Hotel Scandic.

Et lovende pilotprosjekt

For H-fasader Glassteam AS er elementfasadejobben på Helsfyr Scandic første leveransen med dette systemet. Våren 2020 vil Schücos nye elementfasade AF UDC 80 være leveringsklar, og med dette systemet åpner det seg enda flere muligheter for fleksible løsninger og elementvekt på inntil ett tonn. «Vi ser positivt på fremtiden for elementfasader og kommer helt klart til å fortsette å levere dette fremover», konkluderer Tom Aas idet første pilotprosjekt er i ferd med å ta form.

Avtal et møte med en prosjektrådgiver

AKTUELT
Architects, not Architecture - Home Edition 2020
Architects, not Architecture har lansert Home Edition 2020 som et alternativ for arkitekter som sitter strandet i sine hjemmekontorer over hele Europa
Et hjem med utsikt – More than a view
Schüco presenterer nå nye skyvesystemer og panoramaløsninger under mottoet More than a view.
Valg og anvendelse av fugematerialer
En rekke forskjellige fugemasser benyttes i forbindelser med glasstak, glassfasader, dører og vinduer. Tor Steinar Johansen er en ekspert på området.
Prosjektarbeid fra hjemmekontoret
Som rådgivere har vi opplevd økt pågang og god aktivitet etter at de fleste havnet på hjemmekontor.