Knarvik kirke mot skyet himmel

Knarvik kirke - prisvinnende trekirke

Oppdatert: 8. september, 2022
Publisert: 25. august, 2022

Knarvik kirke ligger i bygda Knarvik i Lindås kommune, Hordaland. Kirken er tegnet av arkitekt Reiulf Ramstad, og ble kåret til “folkets favoritt” i den internasjonale prestisjefylte arkitekt- og designkonkurransen Architizer A+ Award.

Architizer nominerer prosjekter fra mer enn 100 land i over 60 kategorier, hvor fem blir valgt som finalister. Arkitekter og privatpersoner fra hele verden stemte frem Knarvik Kirke. Kirken fikk prisen for sin originale design og bærekraftige tilnærming. Kirken har vakt stor interesse hos arkitekturmagasiner og -nettsteder over hele verden, og har blitt nominert til EU-prisen for arkitektur og Mies van der Rohe Award 2015.

Knarvik kirke har en viktig posisjon i lokalsamfunnet som en kulturleverandør og formidler av det kristne budskap og fellesskap. Kirken har blitt et lokalt møtested og har som mål å være et inspirerende, verdig sted for samlinger som viser respekt for kristen tro, mennesker, klima og miljø.

 

 

Billetter til Architects, not Architecture - 1. sept.

 

Inspirert av lokal natur

Knarvik kirke er nøye tilpasset terrenget og dimensjonert for å gli harmonisk inn i landskapets vegetasjon, topografi og romlige kvalitet. Bygningens arkitektur og materialene som brukes er inspirert av lokal natur og landskap.

Bærende konstruksjon er i stål, men både innvending og utvendig kledning er i kortreist malmfuru. Utvendig er treverket ubehandlet, mens det innvendige treverket er hvitlasert. Det liturgiske interiøret er også laget i furu og tegnet av Ramstad.

 

knarvik-kirke-interior2-HUNDVEN-CLEMENTS-PHOTOGRAPHY

 

Arkitektur og visuelle effekter

Kirken sin grunnform er den tradisjonelle stjerneformen som er så typisk for kirkearkitektur. Det er lagt vekt på sømløse overganger, og inne er overganger mellom gulv og vegger helt uten lister. For å ta opp noe av kulturarven som ligger i den tradisjonelle stavkirken har man benyttet ubehandlet furu til utvendig kledning. Den høyreist bygningskroppen med sine enkle linjer er med på å forsterke dette.

Ramstad ønsket enkle glass, mye naturlig dagslys og tilgang til landskapet utenfor. Løsningen ble smale vertikale staver som tilførte godt med sidelys til nisjene og gjorde blendingsgardiner unødvendig.

Kirkens vakre form har fått sitt særpreg fra det asymetriske taket satt sammen av triangler i ulike størrelser og fasonger.

 

knarvik-kirke-eksterior2-HUNDVEN-CLEMENTS-PHOTOGRAPHY

 

«Det er måten vi jobber på - bruker kvalitative industriprodukter og integrerer de slik at det blir en spesifikk unik løsning, og ikke et standard produkt.» - Intervju med Reiulf Ramstad

reiulf-ramstad

Om Reiulf Ramstad, senior arkitekt

Ramstad etablerte Reiulf Ramstad Arkitekter i Oslo i 1995. Ønsket var å skape en arkitektonisk praksis som skulle gjøre konseptuell forskning og praktisk kunnskap til drivkrefter for bærekraftig design.

Reiulf har jobbet med et bredt spekter av prosjekter både som ledende designarkitekt og prosjektleder.

Ved siden av sitt profesjonelle arbeid som arkitekt er Reiulf også involvert i en rekke akademiske aktiviteter.

Ramstad har fungert som dommer og jurymedlem for en rekke nasjonale og internasjonale arkitektkonkurranser.

Mer om Reiulf Ramstad

 

Reiulf Ramstad er godt kjent med Schüco. Vi har tatt en prat med ham om Knarvik kirke og litt om prosessen.

- Kan du kort beskrive prosjektet «Knarvik kirke»?

- Det er en kirke hvor vi i hovedsak har benyttet tre. Til dører og vinduer har vi benyttet Schüco profiler. Industriprodukter kan være dominerende i seg selv, men Schüco har gode løsninger som er enkle å integrere. I dette prosjektet var vi veldig opptatt av «technical performance» på vinduene, samtidig som vi ikke ønsket at de skulle eksponeres.

I samarbeid med entreprenør og vindusleverandør så vi etter en løsning hvor glasset kunne være tydelig i arkitekturen og profilene kunne integreres i treverket. Det skulle også være enkelt å skifte glass ved behov.

Det er måten vi jobber på - vi bruker kvalitative industriprodukter og integrerer de slik at det blir en spesifikk unik løsning, og ikke et standard produkt.

- Hva var idéen og grunntanken for arkitekturen?

- Det var å lage en kirke som var veldig enkel, med en fast konstruksjonsplan knyttet opp til kirkearkitekturen. Noe den typiske triangulære grunnformen er et eksempel på. Da nesten alt er triangulert var det hele som en origamiprosess. Vi eksperimenterte mye med formen på bygninger den gangen.

I tillegg handlet det om enkle glassflater i smale vertikale staver. Vi var på jakt etter mye dagslys som sidelys til nisjene. Dette gjorde at det ikke var behov for blendingsgardiner, samtidig som man fikk tilgang til landskapet utenfor. Vi synes vi skapte en veldig fin løsning.

 

 

knarvik-kirke-interior3-HUNDVEN-CLEMENTS-PHOTOGRAPHY

- Sammenlignet med andre prosjekter, skiller dette seg ut på noen måte ved at det er en kirke?

- Ja, her var det enda viktigere at det tekniske produktet passet inn. Det var litt utfordring med å finne frem til en god løsning. Vanligvis ville vi kanskje brukt et type vindu hvor vi har en steppkant, men nå fikk vi i stedet steppkant ved å bygge inn profilen.

Det er ofte, når man jobber med limt glass, at man må samarbeide for å skape de gode løsningene. Vi har et annet prosjekt i Danmark, «House of Grain» som hadde en liknende løsning, også fra Schüco. Utvendig er profilene fuget, mens  inne er profilene usynlige. Profilene står bak trekonstruksjonen og går sømløst over i arkitekturen. Det er nok et eksempel på hvordan vi tar utganspunkt i et industriprodukt i en tidlig fase og skaper en mer elegant løsning!

- Hadde dere noen utfordringer ved prosjektering? 

- Uavhengig av dette prosjektet opplever vi at de fleste leverandører i utganspunktet ikke ønsker å gå ut over standard leveranser. De vil levere standard produkter med hensyn til garanti. Det er alltid en utfordring å finne en leverandør og partner som vi kan få hjelp av under prosjekteringen. Derfor er det enda viktigere å jobbe sammen med de rette fagfolkene hvor samarbeidet harmoniserer.

- Hvorfor valgte dere Schüco?

- Det var ikke slik at det stod på ønskelisten vår, men vi ville ha et system, profiler, som enkelt kunne bearbeides og integreres i arkitekturen. Jeg kjenner godt til Schüco og setter pris på deres brede produktportefølje med høykvalitetsprodukter.

- Du skal være med på «Architects, not Architecture» i Oslo i år. Hva gleder du deg, til og hva synes du om opplegget?

- Jeg synes det er et veldig bra opplegg. Når du ser hva arkitektene har skapt er det morsomt å delta på foredragene - man blir utfordret. Som arkitekter er vi vant til å snakke om arkitektur, men ikke om oss selv. Jeg har vært med på AnA tidligere i Berlin, og det var en flott opplevelse. Det ble overraskende personlig – noe som ikke alltid er like lett for arkitekter. Det hele var en fin erfaring og jeg gleder meg til runde to i Oslo.

 

knarvik-kirke-eksterior1-HUNDVEN-CLEMENTS-PHOTOGRAPHY


 
     
Prosjekt:   Knarvik kirke
Hvor:   Lindås kommune i Hordaland
Schüco Partner:   Kebo Glass AS
Arkitekt:   Reiulf Ramstad Arkitekter
Byggherre:   Lindås Kyrjelege Fellesråd
Byggtype:   Kirke
Fotograf:   Hundven-Clements Photography
Ferdigstilt:   2014
Schüco Produkter:   AWS aluminiumsvinduer, ADS aluminiumsdører
     

 

Du møter Reiulf Ramstad på «Architects, not Architecture» i Oslo

«Architects, not Architecture», eller «AnA», er tilbake i Norge. Schüco Norge støtter arrangementet som sponsor. Arkitektene Reiulf Ramstad, Beate Hølmebak og en spesiell gjest fra Storbritannia - Peter Cook, vil snakke om sine personlige erfaringer og hva som har påvirket de som arkitekter.

Vi håper å se deg der!

 

New call-to-action

 

AKTUELT
Glassarkitektur med integrert sikkerhet
Glasspartier i bygninger har behov for sikring. En skiller på personsikkerhet og trygghet mot innbrudd, skudd og eksplosjon.
Familieboligen som bryter med og beriker det tradisjonelle
På Reppe i Trondheim knyttet en arkitekt sammen gamlehuset og et nytt tilbygg på en kreativ og iøyenfallende måte.
En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden
Inspirert av H.C. Andersens eventyr «Fyrtøyet» skapte den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma en helt ny verden på 5 600 kvadratmeter.
Stål - et spennende fasademateriale
Jern og stål kan vise til lange tradisjoner som byggemateriale, først som bærende struktur i brukonstruksjoner, etter hvert også i bygninger.