Referansebygg Larvik Mølla

Glassfasader på kulturminnet Mølla

Oppdatert: 3. august, 2022
Publisert: 25. mars, 2019

Ved inngangsporten til Larvik lyser et av byens stolte kulturminner opp. Mølla i Hammerdalen er eid av Fritzøe Eiendom, en lokal og sentral aktør i eiendomsmarkedet, som stadig fyller historiske, gamle industrieiendommer med ny og skapende virksomhet. 

Fritzøe Møller, eller den såkalte Mølla i Hammerdalen er del av kulturminne i Larvik. Bygningen er den eldste av industrivirksomhetene i Hammerdalen, med røtter tilbake til 1300-tallet. Området rundt Mølla kalles Fritzøe Verk og er allerede blitt attraktivt for kunst- og kulturaktiviteter og nye, kompetansebaserte bedrifter. Byggherren, Fritzøe Eiendom er et heleid datterselskap av Treschow-Fritzøe AS og eier bygningsareal på 70.000 kvadratmeter, i tillegg ca. 400 dekar tomteareal. Mølla har blitt modernisert og ombygget i flere omganger, og gått fra å være tre bygninger til å fremstå som en stor bygning i dag. I 1859 ble den første delen bygd, Mølla midtre, i 1874 kom Pakkeriet og i 1879 kom Siloen. Mølla Nord ble rehabilitert i tett samarbeid med vernemyndighetene i Larvik kommune og Vestfold fylkeskommune, og er blitt et moderne og lekkert kontorbygg.  

Referansebygg Mølla sett innefra og ut gjennom glassfasade

Moderniseringen

Entreprenør Helge Klyve AS fikk den krevende jobben av Fritzøe Eiendom AS. Klyve er en god samarbeidspartner av Schüco Partner Aluminium Fasader AS, som ble hentet tidlig inn i byggeprosessen. Tom-Erik Pettersen, daglig leder hos Aluminium Fasader AS, har en klar mening om at akkurat det var vesentlig for det gode resultatet.

- Frode Vebostad, prosjektleder på bygget var interessert i å engasjere seg i hvordan fasadeløsningene skulle utformes. Derfor var det viktig å få på plass et samarbeid i en tidlig fase, nærmere ett år før byggestart, forteller Pettersen. – Frode var utrolig løsningsorientert og vi hadde en konstruktiv prosess i møtene med for eksempel arkitektene. 

Byggets beliggenhet gjør at det stilles høye krav til sikkerhet, på grunn av jernbanetraseen som ligger tett opp til området. Pettersen forteller hvordan entreprenøren og underleverandørene, samt jernbaneverket hele tiden måtte ha et tett samarbeid for å kunne ivareta de strenge sikkerhetskravene. – Alle parter på alle nivåer måtte ha stor forståelse for hverandres utfordringer med tanke på sikkerheten, fortsetter han. 

Byggherren valgte faste vinduer i Schüco AWS 70.HI og glasstak i ble levert i Schüco FW 50+ HI (oppdatert til FWS 50.HI).

Innvendig i byggets aula ble det montert Schüco ADS 50.NI E30 i RAL 9010

- Vi i Aluminium Fasader AS har lang erfaring i proffmarkedet, men dette ble likevel et pilotprosjekt for oss. Alt ble produsert i vår fabrikk i Larvik, hvor vi heldigvis har dyktige medarbeidere med lang erfaring. Vår lærling fikk også god innsikt i det å jobbe med rehabilitering og nybygg, forklarer daglig leder.

- Heldigvis har vi Schüco i ryggen og deres systemer som ivaretar de fleste byggetekniske løsninger på en utmerket måte. Utfordringer i forbindelse med modernisering av eldre bygg og tilkoblinger til nye bygg lar seg løse med Schüco sine systemer.

Den tekniske løsningen

Utvendig valgte Schüco-produsenten å gå for den mest populære og høyisolerte fasadeløsningen, Schüco fasade FW 50+ HI med kassettløsning. - Fasadene ble bearbeidet og produsert i elementer, fraktet med lastebil og heist på plass, sier Pettersen ivrig. - Det ble faste vinduer i Schüco AWS 70.HI og dører i Schüco ADS 70.HD. Glasstaket ble levert i Schüco FW 50+ HI. Profilene fikk fargen NOIR 200 SABLE utvendig og Ral 9010 innvendig. Innvendig i byggets aula ble det montert Schüco ADS 50.NI E30 i RAL 9010. 

 

     
Prosjekt:   Kulturminnet Mølla
Hvor:   Hammergata 24, Larvik
Schüco Partner:   Aluminium Fasader AS
Arkitekt:   PV Arkitekter AS
Byggherre:   Fritzøe Eiendom
Byggtype:   Kontorbygg, rehabilitering
Fotograf:   Fritzøe Eiendom AS
 Ferdigstilt:    2019
Schüco Produkter:   ADS 50.NI E30, FW 50+.HI, AWS 70.HI, ADS 70.HD 
     

 

AKTUELT
Spennende infill-prosjekt med glassfasader
Infill-prosjekter handler om hvordan man kan utnytte små, ledige arealer i indre by optimalt ved å bygge smart.
Avanserte glassfasader på Finansparken i Stavanger
Finansparken i Stavanger stod som et av Europas største næringsbygg i massivtre ferdig ved utgangen av 2019.
Wergelandshaugen - en reise i arkitekturens historie
Wergelandshaugen kunstsenter med 3,5 meter høy foldedør, et vindu som samtidig er et kunstverk og fire stilige mikrohus.
Hva er en elementfasade?
Elementfasader er etasjehøye veggmoduler som ferdigstilles i verkstedet, fraktes til byggeplass og henges på plass.