Referansebygg Larvik Mølla

Glassfasader på kulturminnet Mølla

Oppdatert: 10. august, 2023
Publisert: 10. august, 2023

Ved inngangsporten til Larvik lyser et av byens stolte kulturminner opp. Mølla i Hammerdalen er eid av Fritzøe Eiendom, en lokal og sentral aktør i eiendomsmarkedet, som stadig fyller historiske, gamle industrieiendommer med ny og skapende virksomhet. 

Fritzøe Møller, eller den såkalte Mølla i Hammerdalen er del av kulturminne i Larvik. Bygningen er den eldste av industrivirksomhetene i Hammerdalen, med røtter tilbake til 1300-tallet. Området rundt Mølla kalles Fritzøe Verk og er allerede blitt attraktivt for kunst- og kulturaktiviteter og nye, kompetansebaserte bedrifter. Byggherren, Fritzøe Eiendom, er et heleid datterselskap av Treschow-Fritzøe AS og eier bygningsareal på 70.000 kvadratmeter, i tillegg ca. 400 dekar tomteareal. Mølla har blitt modernisert og ombygget i flere omganger, og gått fra å være tre bygninger til å fremstå som én stor bygning i dag. I 1859 ble den første delen bygd, Mølla midtre, i 1874 kom Pakkeriet og i 1879 kom Siloen.

 

referansebygg-larvik-molla-perspeltiv

Foto: Fritzøe Eiendom AS

Fra kornsilo til moderne næringsbygg

Mølla Nord er etablert i den gamle kornsiloen på tidligere Fritzøe Verk. Rehabiliteringen av bygningen fra 1879 skjedde i tett samarbeid med vernemyndighetene i Larvik kommune og Vestfold fylkeskommune, og er et godt eksempel på hvordan man kan skape noe helt nytt og unikt med utgangspunkt i et eldre industribygg. Her har man på vellykket vis klart å tilføre moderne elementer til en eksisterende bygning samtidig som det originale uttrykket er bevart. Resultatet er et signalbygg med en stilfull miks av gammelt og nytt.

Den gamle siloen i teglsten har fått et spennende påbygg i glass og aluminium. I tillegg har deler av  tårnet til siloen fått nye fasadeelementer i glass. Øverst i tårnet finner vi det som kanskje kan betegnes som Larviks fineste møterom – 21 meter over bakkeplan og med en fantastisk utsikt over fjorden. De store glassflatene gjør at man er tett på omgivelsene og sørger for rikelig med lys inn i lokalene.

 

Vår guide til glassfasader -  Last ned nå!

 

Referansebygg Mølla sett innefra og ut gjennom glassfasade

Foto: Fritzøe Eiendom AS

Moderniseringen

Det moderniserte utgaven av kornsiloen går over fem etasjer med ytterligere to etasjer i tårnet. Bygningen består i dag av to deler – en nedre og øvre del. Den gamle bygningsmassen i teglsten finner vi i den nedre delen og tårnet. I forbindelse med rehabiliteringen ble saltaket og de to øverste etasjene av det som i dag utgjør nedre del, revet og erstattet av et iøynefallende element med et tidsriktig og minimalistisk uttrykk.

Entreprenør Helge Klyve AS fikk den krevende jobben av Fritzøe Eiendom AS. Klyve er en god samarbeidspartner av Schüco Partner Aluminium Fasader AS, som ble hentet tidlig inn i byggeprosessen. Tom-Erik Pettersen, daglig leder hos Aluminium Fasader AS, har en klar mening om at akkurat det var vesentlig for det gode resultatet.

- Frode Vebostad, prosjektleder på bygget var interessert i å engasjere seg i hvordan fasadeløsningene skulle utformes. Derfor var det viktig å få på plass et samarbeid i en tidlig fase, nærmere ett år før byggestart, forteller Pettersen. – Frode var utrolig løsningsorientert og vi hadde en konstruktiv prosess i møtene med for eksempel arkitektene.

 

referansebygg-larvik-molla-toFoto: Fritzøe Eiendom AS

Høye sikkerhetskrav

Byggets beliggenhet gjør at det stilles høye krav til sikkerhet, på grunn av jernbanetraseen som ligger tett opp til området. Pettersen forteller hvordan entreprenøren og underleverandørene, samt jernbaneverket hele tiden måtte ha et tett samarbeid for å kunne ivareta de strenge sikkerhetskravene. – Alle parter på alle nivåer måtte ha stor forståelse for hverandres utfordringer med tanke på sikkerheten, fortsetter han. 

Byggherren valgte faste vinduer i Schüco AWS 70.HI og glasstak i ble levert i Schüco FW 50+ HI (oppdatert til FWS 50).

Innvendig i byggets aula ble det montert Schüco ADS 50.NI E30 i RAL 9010

- Vi i Aluminium Fasader AS har lang erfaring i proffmarkedet, men dette ble likevel et pilotprosjekt for oss. Alt ble produsert i vår fabrikk i Larvik, hvor vi heldigvis har dyktige medarbeidere med lang erfaring. Vår lærling fikk også god innsikt i det å jobbe med rehabilitering og nybygg, forklarer daglig leder.

- Heldigvis har vi Schüco i ryggen og deres systemer som ivaretar de fleste byggetekniske løsninger på en utmerket måte. Utfordringer i forbindelse med modernisering av eldre bygg og tilkoblinger til nye bygg lar seg løse med Schüco sine systemer.

 

Den tekniske løsningen

Utvendig valgte Schüco-produsenten å gå for den mest populære og høyisolerte fasadeløsningen, Schüco fasade FW 50+ HI med kassettløsning. - Fasadene ble bearbeidet og produsert i elementer, fraktet med lastebil og heist på plass, sier Pettersen ivrig. - Det ble faste vinduer i Schüco AWS 70.HI og dører i Schüco ADS 70 HD.

Glasstaket ble levert i Schüco FW 50+ HI. Profilene fikk fargen NOIR 200 SABLE utvendig og Ral 9010 innvendig. Innvendig i byggets aula ble det montert Schüco ADS 50.NI E30 i RAL 9010.

Les også: Design og konstruksjon av glasstak og glassfasader

 

referansebygg-larvik-molla-interiorFoto: Fritzøe Eiendom AS

Vellykket transformasjon

Gjennom hele transformasjonsprosessen har bevaring av datidens industrielle uttrykk og gjenbruk av eksisterende materialer stått sentralt. Det har vært ønskelig å bevare mest mulig av den opprinnelige fasaden, både innvendig og utvendig, samt ytterligere historiske elementer. Det har de involverte lyktes med, mye takket være det gode samarbeidet underveis. Prosjektet er et lysende eksempel på hvordan man kan omforme og gjenbruke eldre industribygg fremfor å rive og bygge nytt.

Les også: Spennende infill-prosjekt med glassfasader

 

referansebygg-larvik-molla-historieFoto: Fritzøe Eiendom AS

 

     
Prosjekt:   Kulturminnet Mølla
Hvor:   Hammergata 24, Larvik
Schüco Partner:   Aluminium Fasader AS
Arkitekt:   PV Arkitekter AS
Byggherre:   Fritzøe Eiendom
Byggtype:   Kontorbygg, rehabilitering
Fotograf:   Fritzøe Eiendom AS
 Ferdigstilt:   2015
Schüco Produkter:   ADS 50.NI E30, FWS 50, AWS 70.HI, ADS 70.HD 
     

 

Guide til glassfasader

 

AKTUELT
The Bolder - unikt overnattingssted med spektakulær utsikt over Lysefjorden
Høyt over fjorden, omgitt av slående vakker natur, troner de seks designhyttene som inngår i konseptet The Bolder.
Bølgete fasade på Danmarks høyeste bygg - Lighthouse
I Århus’ nye bydel Århus Ø, finner vi Lighthouse – Danmarks høyeste bygg, som har høstet mye ros både nasjonalt og internasjonalt.
Bygninger og bærekraft
Fokus på bærekraft, sirkulær tankegang, rehabilitering og trender. Fornyelse, nytenking og kvalitet i klimamålenes tid.
Bærekraftig skyskraper med en imponerende glassfasade
I bydelen Gårda i Gøteborg finner vi Kineum, en spektakulær bygning som rager høyt til værs med sine 110 meter fordelt på 28 etasjer.