Elvia-bygget på Hamar mot blå himmel

Stål - et spennende fasademateriale

Oppdatert: 12. mars, 2024
Publisert: 12. mars, 2024

Jern og stål kan vise til lange tradisjoner som byggemateriale, først som bærende struktur i brukonstruksjoner, etter hvert også i bygninger. Utvikling av nye legeringer og produksjonsmetoder åpnet etter hvert for fremstilling av vinduer og dører basert på rammeverk av stål.

Smårutede vindus-felt med slanke uisolerte rammer av jern kjenner en fra gamle industri- og fabrikkbygninger, fremstilt i en tid da vinduer med isolerende egenskaper ikke var et tema. Fremdeles tenker en kanskje på stål som et «kaldere» materiale i en yttervegg, men dagens produkter kan oppvise passivhus-ytelser på linje med aluminium, tre og kunststoff.

 

staal-vindu-smaaruter

Stål gir mulighet for større dimensjoner, ekstra robusthet og spennende finnish. Stål er et godt supplement til aluminium.
Foto: Miguel Babo

 

Hvorfor stål?

Aluminium har vokst fram som et dominerende rammemateriale for glassfasader, dører og vinduer. Enkel ekstrudering av profiler og produksjonsmetoder som gir assosiasjoner til Lego har bidratt til materialets posisjon. Når Jansen AG likevel i nærmere 50 år har representert Schüco i Sveits og Schüco markedsfører deres portefølje som Schüco Jansen, forteller dette om materialer med egenskaper som supplerer hverandre.

 

 

Generelt kan en tenke at profilsystemer i aluminium og stål ser temmelig like ut. På nært hold blir det tydelig at det dreier seg om to ulike materialer. Overflaten, detaljer i profilens utforming og usynlige gjæringer på stålproduktene, bidrar til ulike uttrykk. Stål vil derfor i mange tilfeller fremstå som et attraktivt alternativ ved rehabilitering av eldre bygninger.

Janisol Arte-serien som er spesifikt utviklet for å erstatte gamle smårutete vinduer av jern, kombinerer i tillegg det klassiske profiluttrykket med dagens krav til bygningstekniske ytelser. Når profilene baseres på Corten-stål tilføres ytterligere en design-kvalitet.

 

For Drivkrafthuset på Hamar foreslo Profilteam AS stål for forntfasaden på grunn av stålets fremragende statiske egenskaper kombinert med designfrihet.

 

Dører som utsettes for hard bruk over tid vil basert på stål tilføres en ekstra robusthet. Jernbanestasjoner, dører i sykehuskorridorer eller næringsbygg med høyfrekvent bruk vil kunne profitere på valg av ståldører.

Anvendelse av rustfritt stål bidrar med en finish som ikke lar seg gjenskape med en lakkert overflate.
Der en til fasader av aluminium benytter spesialprofiler for å oppnå ønskede estetiske eller tekniske egenskaper, vil profiler av stål kunne sveises sammen i ulike vinkler og med tilleggskomponenter.

 

elvia-hamar-schueco-sideFoto: StudioNSW

 

«Drivkrafthuset» på Hamar

Den nylig ferdigstilte kontorbygningen langs innfartsveien til Hamar utgjør et godt eksempel på et samspill mellom byggematerialene aluminium og stål. Profilteam AS sto for utførelsen der tre av fasadene er utført med påhengsfasader av aluminium. Den utoverhengende frontfasaden har svært store glass som i tillegg er utført med silikonfuger i stedet for utvendige dekklister. En av overgangene mellom frontfasade og sidevegg er brutt over to hjørner, et grep som krevde svært stor presisjon under prosjektering, produksjon og montasje.

 

elvia-hamar-schueco-hjorne-vinter

Drivkrafthuset er ett av flere stålprosjekter på Hamar levert av Schüco-partner Profilteam AS
Foto: Bjørn Harald Bråthen

 

Selv mindre avvik ville vært synlige i form av varierende fugebredder. Profilteam oppgir selv stålets fremragende statiske egenskaper kombinert med designfrihet som grunn for at stål ble det opplagte valget for frontfasaden.

 

elvia-hamar-schueco

 

Et evighetsmateriale

Som aluminium utgjør stål et verdifullt materiale som gjenvinnes i et teknisk kretsløp uten at kvaliteten forringes. Et like viktig moment i et bærekraft-perspektiv er robusthet og lang levetid med begrensede behov for vedlikehold der en kan vise til konstruksjoner utført på 1800- og tidlig 1900-tall som fremdeles er i bruk. Når stålets egenskaper utnyttes vil slanke, men likevel sterke profiler bety redusert materialforbruk og dermed et miljømessig redusert fotavtrykk.

Valget mellom aluminium og stål handler ikke om enten eller, men både og, avhengig av oppgaven som skal løses.

 

elvia-hamar-schueco-inne

 

 
     
Prosjekt:   Drivkrafthuset
Hvor:   Hamar
Schüco Partner:   Profilteam AS
Arkitekt:   StudioNSW
Byggherre:   Utstillingsplassen Eiendom AS
Byggtype:   Kontorbygg
Fotograf:   Gøran Karlsen, Bjørn Harald Bråthen, StudioNSW
Ferdigstilt:   2023
Schüco produkter:   FWS 50, Jansen VISS SG
     
Brosjyremateriell:   Arkitektur i stål (referanseprosjekt)
    Jansen innovasjoner (produktnyheter 2023)
     

 

AKTUELT
Familieboligen som bryter med og beriker det tradisjonelle
På Reppe i Trondheim knyttet en arkitekt sammen gamlehuset og et nytt tilbygg på en kreativ og iøyenfallende måte.
En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden
Inspirert av H.C. Andersens eventyr «Fyrtøyet» skapte den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma en helt ny verden på 5 600 kvadratmeter.
The Bolder - unikt overnattingssted med spektakulær utsikt over Lysefjorden
Høyt over fjorden, omgitt av slående vakker natur, troner de seks designhyttene som inngår i konseptet The Bolder.
Bølgete fasade på Danmarks høyeste bygg - Lighthouse
I Århus’ nye bydel Århus Ø, finner vi Lighthouse – Danmarks høyeste bygg, som har høstet mye ros både nasjonalt og internasjonalt.