Spisegruppe foran vinduer og dører fra gulv til tak

Vinduer og dører i aluminium for boliger

Oppdatert: 5. august, 2022
Publisert: 29. april, 2022

Frem til i dag har trevindu vært standard i norske hjem, men nå ser flere fordelene med å velge vinduer og dører i aluminium i private boliger og hytter.

Vi er vant med å se vinduer og dører av tre eller alu-kledning i de typiske norske hjem og hytter. Dører og vinduer i aluminium har for mange vært forbeholdt næringsbygg eller privatboliger med moderne design og stramme linjer.

Det er ikke noe som tilsier at aluminiumproduktene kun er egnet disse segmentene. Årsaken er nok heller et tradisjonelt tenkesett, med et marked som domineres av synlige og gode tilbydere av vinduer og dører med trerammer. Fasadeentreprenørene har konsentrert seg om nærings- og industribygg, og har dermed heller ikke bidratt til å gjøre aluminiumproduktene til et naturlig alternativ.

 

Last ned guide for eiendomsutvikling

 

moderne-glassvegger

 

Nærings- og industribygg

Primært har glasspartier og dører rammet inn av aluminium i mange år hatt sitt anvendelsesområde i nærings- og industribygg.

De tidlige generasjonene av profilsystemer manglet brutt kuldebro og ble kun levert med anodisert overflate. Uisolerte og rimeligere aluminiumsprofiler ble benyttet i ulike typer industribygg langt fram mot årtusenskiftet.

Enkle skyvedører utgjorde bestselgere for flere produsenter hvor innebygget terskelovner kompenserte for manglende isolerende egenskaper.

Les også vår guide: Grunnleggende kunnskap om glassfasader

 

 

moderne-enebolig-frontVilla Särö, Foto: Sofia Sabel

Isolerende egenskaper

Vinduer og dører av aluminium har gjennomgått en rivende utvikling og står ikke tilbake for andre materialer når det gjelder isolasjonsevne eller andre bygningsfysiske egenskaper.

Arkitekter begynte i første omgang å beskrive vinduer med rammer av aluminium på fritidsboliger langs kysten da de så aluminiumets isolasjonsevne og egenskaper. I et værhardt miljø med saltholdig luft kunne materialets fordeler utnyttes til fulle. I dag finner vi av liknende grunner vinduer av aluminium i hytter langt over tregrensen.


kjoekken-skyvedoererVilla Knigge, Arkitekt: Ginnerups Tegnestue A/S, Foto: Jakob Lerche Fotografi

Design og funksjon

Dagens moderne eneboliger kjennetegnes ofte av stramme linjer og glatte flater. I oppholdsrommene finner vi gjerne store glassflater med utsyn supplert med mindre vinduer for full dagslysutnyttelse, og i stuen et stort dørparti som enten kan skyves eller foldes til åpen posisjon. Grensen mellom inne og ute viskes ut og naturen slippes inn i rommet.

For slike boliger faller det mer naturlig å velge vinduer, dører og glasspartier med rammeverk av aluminium. Til dels grunnet mulighetene for skreddersøm og ulike designuttrykk, men kanskje også fordi en ser for seg materialet aluminium som et teknisk produkt som passer inn i et bygg med stramme linjer?

Eller fordi en spesialdesignet bolig gjerne beskrives med noe mer påkostede løsninger, valg som gjerne over tid spares inn gjennom begrenset vedlikeholdsbehov og lang levetid?

 

enebolig-landskapVilla Särö, Foto: Sofia Sabel

Men hva så med å velge vinduer og dører i aluminium for de mer tradisjonelle boligene og hyttene?

Ukjent for mange finnes karm- og rammeprofiler i aluminium i mange ulike bredder og dybder som standard hyllevare. Produktene kan langt på vei skreddersys for huset de skal monteres i. Eksempelvis kan profiler med kontur skape dybde med et lys- og skyggespill som kan sammenliknes med trevinduets uttrykk. Lakkoverflater kan utføres i ulike matthetsgrader, om ønskelig med metallic-effekt, eller med ulik typer trestruktur.

Det innadslående dreie-vippe-vinduet utgjør en slags standard for vinduer av aluminium. Dette beslaget representerer et velprøvd prinsipp og kan for noen gi et spennende fasadeuttrykket når vinduet står i åpen posisjon.

Mindre kjent er kanskje svingvinduet som kan utføres med beslag som tillater at rammen dreies rundt en horisontal eller vertikal akse.

Med aluminium kan man også få mer eksotiske varianter i form av utadslående topphengslete «senk-klapp»-vinduer eller vinduer der rammen via saksebeslag kan skyves ut og åpnes parallelt med selve fasadeflaten. Flere av beslagene kan tilbys med  motoråpning. Ved valg av beslag må en være klar over at ventilasjonseffekten påvirkes av måten vinduet åpnes på.

Tidligere fremsto den typiske inngangsdøren av aluminium i brunanodisert utførelse og med et rustikt preg. De fungerte godt som inngangspartier til trappeoppganger, men var lite egnet for den typiske norske privatboligen. I dag har vi helt andre muligheter for design og funksjon, og med like gode isolerende egenskaper som inngangsdører basert på andre materialer.

 

interioer-treverk-foldedoerVilla Ljung, Arkitekt: Johan Sundberg Arkitekter

Betjening og universell utforming

Vinduer og dører skal kunne betjenes og benyttes av alle. Stadig større vinduer og dører med tre-lags glass kan bli svært tunge og dermed krevende å betjene - uansett fysiske forutsetninger.

Motorstyring eller mekaniske tilleggskomponenter kan løse dette. Ikke bare kan motorstyring bidra til å forenkle hverdagen, men kan også benyttes for integrering i smarthus-konsepter. Motoriserte åpningsbare vinduer kan også benyttes som en del av husets ventilasjonsløsning.

Store skyvedører kan med fordel betjenes via motorstyring, betjeningspaneler, eller via app på mobilen. Det samme gjelder for husets hoveddør, der en via calling-anlegg og kamera får full oversikt over inngangspartiet.

 

kvinne-skyvedør-glassVilla Knigge, Arkitekt: Ginnerups Tegnestue A/S, Foto: Jakob Lerche Fotografi

 

Pris og egenskaper

Fokuset på lavest pris som viktigste konkurransefaktor har medført standardløsninger som norm. Selv om produktene oppfyller kravene som stilles i teknisk forskrift skal en huske på at dette dreier seg om minimumskrav.

Vinduer og dører har betydning for det visuelle uttrykket i tillegg til at de er en del av husets ytre skall. Dette skallet skal beskytte mot regn og vind, og isolere effektivt til tross for kontinuerlig påvirkning fra naturkreftene.

Ved å investere mer i vinduer og dører vil en over tid kunne høste fordeler av økt komfort og estetisk kvalitet, redusert vedlikehold og annet som mer enn oppveier den høyere prisen.

 

aasen-boligEn eldre enebolig har via en tidligere utskifting til trevinduer med sprosser fått tilbake sitt opprinnelige uttrykk med tilpassede vinduer av aluminium. Foto: Privat

 

guide for glassfasader ved eiendomsutvikling

 

Nå er det vanlige boligers tur!

De fleste kan enkelt forestille seg glassfelt, vinduer og dører av aluminium i en moderne bolig. Men kan du se for deg det samme i generasjonsboligen eller på slektshytta?

Med mindre andre materialer er et absolutt krav, vil en også langt på vei kunne skreddersy stilmessige uttrykk som passer til ulike typer tradisjonell arkitektur.

Produsenter for privatmarkedet vil kunne gi råd og veilede basert på omfattende muligheter som sjelden kommer til syne i ordinære leveranser og anbudskonkurranser. De besitter vesentlig kunnskap og kan gi råd om de best egnede løsningene. De sørger også for korrekt montasje og kan ivareta senere service, justeringer og vedlikehold.

 

kjoekken-vindu-aluminium

 

Hovedbilde for artikkel:Copyright © Fotograf Krister Engström, www.kristerengstrom.com, tel +46 (0)709 60 17 17 All Rights Reserved

Kilde: Glass & Fasade

AKTUELT
Glassarkitektur med integrert sikkerhet
Glasspartier i bygninger har behov for sikring. En skiller på personsikkerhet og trygghet mot innbrudd, skudd og eksplosjon.
Familieboligen som bryter med og beriker det tradisjonelle
På Reppe i Trondheim knyttet en arkitekt sammen gamlehuset og et nytt tilbygg på en kreativ og iøyenfallende måte.
En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden
Inspirert av H.C. Andersens eventyr «Fyrtøyet» skapte den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma en helt ny verden på 5 600 kvadratmeter.
Stål - et spennende fasademateriale
Jern og stål kan vise til lange tradisjoner som byggemateriale, først som bærende struktur i brukonstruksjoner, etter hvert også i bygninger.