Utsnitt av Munch museet ved siden av privatboliger

ArchiWalks – Inntrykket av helheten

Oppdatert: 5. august, 2022
Publisert: 13. juni, 2022

Bygninger omgir oss på mange måter. Vi bor i boliger og jobber i næringsbygg - og daglig ferdes vi mellom bygninger av alle typer. Vi er så vant til dette at bygninger blir en del av bakteppet vi ikke legger spesielt merke til. Vi som jobber med bygg ser med andre øyne på bygninger og arkitektur rundt oss. Denne interessen vil vi gjerne dele med flere som er like faglig opptatt av bygninger som oss.

Sammen med Oskar Storm gjennomførte vi i mai to rundturer i Barcode og Dronning Eufemias Gate i Oslo, hvor vi så på hvilke innvirkninger arkitektens valg av glass og omramming har på effekten av fasadens utseende og byggets uttrykk.

I sin tidligere artikkel snakket Oskar om det rene glassfaglige valget med tanke på dagslys og refleksjoner og hvilke faktorer som påvirker hva med tanke på innemiljø og byggets utseende.

Archiwalks i Oslo

 

Omramming og innfesting av glasset

Det andre perspektivet vi viste frem var eksempler på hvordan omrammingen og innfestingen av glasset er med på å påvirke de samme faktorene hva gjelder byggets uttrykk.

For eksempel så har Munch Brygge valgt veldig mørke profiler til å bære glasset i teglverksveggen. Dette gjør at profilene i omrammingen «smelter inn mot den mørke glassoverflaten og blir nesten usynlig når man ser på bygget fra litt avstand, som for eksempel fra taket av operaen.

 

archiwalks-opera-munch

Overflatebehandling

Gjennom hele Dronning Eufemias Gate kunne vi se på eksempler på hvordan overflatebehandlingen av aluminium eller stålprofilene var med på å hjelpe glasset med å fremstå som lysere, mer reflekterende eller mørkere og mindre reflekterende.

Vi så og at de forskjellige overflatebehandlingene som eloksering og pulverlakk bidro på forskjellige måter med hvert sitt særpreg.

 

archiwalks-barcode

 

Der hvor man ønsket en metallaktig overflate uten for mye glans så hadde man valgt seg en lys grå eloksering som sto godt mot de gråhvite etsede glassene i Diagonalebyggene.

Lengre bort i gaten, i DEG 39, så var det brukt en pulverlakk i gull med metallisk glans for å fremheve profilene i en dobbelhøy 1 førsteetasje som strekker seg helt opp i nesten 7 meters høyde, nettopp for å skape kontrast mot glasset slik at profilene blir mer synlig og at man blir mer bevisst det lange spennet på vertikalprofilene.

I det neste bygget så var det valgt profiler i en mørk grønn pulverlakk med en matt overflate for å komplimentere overflatene av brunt treverk i den tette delen av bygningskroppen. Også har var glassene veldig mørke med en avskjerming på innsiden som gjorde uttrykket svært hellighetsfullt.

[LINK til overflatebehandling]

I Deichmann og Diagonale byggene så har man også valgt å bruke en fuget innfesting av glassene for å unngå utvendige profiler for å få en «glattere» overflate.

 

archiwalks-diagonale

 

Farger og fuger

Utfordringen her er forskjellen i glans og planhet mellom glass og fuge samt en begrenset fargepallett på fugene mot nyansene av refleksjon i glasset.

Man kan i utgangspunktet velge mellom mørke eller lyse fuger og de vil en større eller mindre gra stå i kontrast til glassoverflaten avhengig av glassvalget.

Les også: Valg og anvendelse av fugematerialer

 

archiwalks-deichmann-gateplan-nord


Det gir en effekt av tilsynelatende smalere innfesting av glasset når man ser det utenfra i dagslys, men gir et bredere inntrykk på kveld og natt når glasset ikke reflekterer lys men slipper det igjennom innefra.
Nå når det har blitt mer eller mindre standard med tre-lags isolerglass i fasadene så vil også dette påvirke limte glasshjørner uten profiler i større grad enn før. Synlig fugebredde og maskering av glasstykkelse gjør at disse hjørnene ikke lenger fremstår som like smekre som tidligere med enkeltglass eller to-lags isolerglass.

 

Kontrast mellom glass og profil

I tillegg til alt dette fikk vi også sett på hvordan kontrast mellom glass og profil kan endre inntrykket av glassinndelingene slik at gassfeltene fremstår som høyere eller smalere.
I DEG 71 så er det i den høye første etasjen der valgt å ta frem et spesialprofil i aluminium som spenner fritt hele 10 m.

Disse er lakkert i svart pulverlakk og horisontalt er det brukt langt slankere profiler som gir inntrykk av at glassfeltene er større enn de egentlig er.

 

archiwalks-dm71


Vi fikk også tid til å ta en prat om prosjekt arkitektene jobbet med. Diskusjonen omfavnet blant annet løsninger ved dører i fasader, glass helt ned i bakkeplan uten brystning, utfordringer rundt dreneringer der hvor mange profiler møtes i knutepunkter og forskjellige erfaringer med solskjerming, både utvendig og innvendig.

Les også: Bedre bygg med tverrfaglig samarbeid

 

Nå er det din tur!

Basert på svært gode tilbakemeldinger fra deltagerne ønsker vi nå å tilby ArchiWalks til flere. Vi vil sette opp flere arrangement rundt om i Norge basert på interesse. Nå har du muligheten til å avtale en egen runde for deg og dine kollegaer. Fortell oss hvor dere holder til, tema dere ønsker å belyse, og eventuelt prosjekt dere kunne tenke dere å se.

 

Meld din interesse for ArchiWalks

 

archiwalks-opera-glassfasade

 

AKTUELT
Familieboligen som bryter med og beriker det tradisjonelle
På Reppe i Trondheim knyttet en arkitekt sammen gamlehuset og et nytt tilbygg på en kreativ og iøyenfallende måte.
En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden
Inspirert av H.C. Andersens eventyr «Fyrtøyet» skapte den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma en helt ny verden på 5 600 kvadratmeter.
Stål - et spennende fasademateriale
Jern og stål kan vise til lange tradisjoner som byggemateriale, først som bærende struktur i brukonstruksjoner, etter hvert også i bygninger.
The Bolder - unikt overnattingssted med spektakulær utsikt over Lysefjorden
Høyt over fjorden, omgitt av slående vakker natur, troner de seks designhyttene som inngår i konseptet The Bolder.