3250a04-1

Glassfasader på Black Lodge

Black Lodge, en privat hytte på Fjellsetra i Sunnmørsalpene, har fått en robust kombinasjon av materialer i fasaden, bestående av glass og aluminium, Corten og granpaneler i fasaden.

 

Hytta “Black Lodge” ligger i en skråning og er formet som en uregelmessig kampestein. Den amorfe utformingen av bygningens sammenvevde fasade og takflate fremheves av de uvanlige materialene - rustne Corten-stålplater og granpaneler - i kombinasjon med innvendig tømmerskall. Store glassfasader med slanke aluminiumsprofiler gir spektakulær utsikt, i noen oppholdsrom til og med panoramautsikt. Samtidig oppløses de visuelle grensene mellom uberørt natur og det beskyttende tilfluktstedet, som denne varme og innbydende hytten er for familie og venner.

Et konsept i tre volumer

Romkonseptet i den en-etasjes hytta er basert på ideen om to volumer som smelter inn i en tredje større bygningsstruktur. Entreen deler hytta og vender mot det større åpne området. På begge sider av inngangen ligger separate soverom for eierne og gjester. Gjesterommene har plass til opptil tolv personer og inkluderer en hems. Rommene har tilgang til det største badet i bygningen med direkte tilgang til en utendørs badestamp. Det sentrale allrommet er det sosiale senteret i hytten. Det er et åpent rom til tross for forskjellige funksjonelle soner, som består av spisestue og et lite kjøkken med en kjøkkenøy.

Kjøkkenet i Black Lodge

Senger i Black Lodge

Rommet har bygningens mest spektakulære utsikt med panoramavindu over to vegger mot den fantastiske fjellutsikten.

Stuen i Black Lodge sett innenfra og ut på utsikten

 

Spisebord og sittebenk med utsikt fra Black Lodge

Transparens versus tilbaketrukkenhet

Invit Arkitekter har i sitt unike design vist sin sentrale idé om å både skille og blande sammen innvendig og utvendig rom. Temaet om transparens vs. tilbaketrukkethet vises godt i bygningsfasaden gjennom ulik grad gjennomsiktighet. Noen fasadeflater har smale horisontale og vertikale vindusbånd, mens andre har store lysåpninger. I det sentrale oppholdsrommet finner du til og med vinduer fra gulv til tak over to vegger med en innebygd foldedør. En visuell ekvivalent av dette emnet finnes i fargevalget i interiøret, som skifter mellom lysere og mørkere tømmerkonstruksjoner for vegger, tak, gulv og møbler.

Sort kjøkkeninteriør i Black Lodge

Høyeste isolasjonsstandarder

På Sunnmøre kan du forvente et klima med store variasjoner på grunn av den spesielle geografiske profilen. I fjordene og på fjellet kommer flere meter snø hvert år. Somrene kan være varme, med temperatur opp mot 30°C, men de kan også være så lave som 10°C – raske værskifter er ganske hyppige året rundt. Jo viktigere er et energikonsept som økonomisk og pålitelig holder romtemperaturen innenfor komfortable soner, uavhengig av variable værforhold. 3-lags glass med gode isolerende egenskaper bidrar til behagelig inneklima og et gunstig energiregnskap. 

Den passivhus-sertifiserte glassfasaden Schüco FW 50+.SI (oppdatert til Schüco FWS 50.SI) som er brukt i Black Lodge oppnår disse krevende målene. Den kombinere den nyeste teknologien innen høyisolerte aluminiumsprofiler med godt isolerte trelagsglass, noe som reduserer energitapet kraftig og samtidig beskytter mot solstrålene på varmere dager. Til tross for bruk av materialer som gir maksimal termisk isolasjon, er designfriheten ubegrenset. Dette demonstreres best med den geometrisk komplekse gulv til tak-glassfasaden i oppholdsrommet. Den er sømløst koblet sammen med foldedøren Schüco ASS 70.FD, som også har høyeste isolasjonsstandard, samtidig som den gir den funksjonelle fleksibiliteten til en romslig, men plassbesparende åpning ut til terrassen på de varme dagene

Få DWG-filene tilsendt på mail

Black Lodge sett utenfra i snølandskap

Moderne møter tradisjon

Mens den uttrykksfulle formen på bygningen, den rustikke Corten stålbekledningen og aluminium-glass-elementene gjenspeiler trender i moderne arkitektur, er hytta også knyttet direkte til en mer klassisk trekonstruksjon kledd med svartmalte paneler av gran. Sistnevnte er et sitat til tradisjonelle konstruksjonstyper for fjellhytter i Norge. Klimakomfort, derimot, følger konsekvent moderne standarder, med elektrisk varme i gulvene, elektriske ovner på badene og en vedovn for "naturlig" oppvarming og atmosfære. I de varmere årstidene, optimaliseres inneklimaet med et klimaanlegg som drives av en varmepumpe. 

 

     
Prosjekt:   Black Lodge
Hvor:   Fjellsetra, Sunnmørsalpene
Schüco Partner:   Straumsheim Glass og Fasade AS
Arkitekt:   Invit Arkitekter AS
Byggherre:   Privat
Byggtype:   Privatbolig/hytte
Fotograf:   Johan Holmquist / Marius Beck Dahle
Ferdigstilt:   2014
Schüco produkter:   FW 50+.SI (oppdatert til FWS 50.SI), ASS 70.FD
     


Last ned prosjektrapporten

AKTUELT
Fremtidens glassfasader
Gamle bygninger står som bevis for at betong, murverk og tre har lang levetid. For fasader av aluminium og glass har vi erfaringer fra 50-tallet.
Rå natur uten forstyrrende elementer
Villa H i Molde lar moderne arkitektur og innovative løsninger smelte sammen med omgivelsene til en eventyrlig reise fra skogkant til fjord og fjell.
U-verdier og momenter ved valg av vindu
Bygningenes energieffektivitet og totale innvirkning på miljøet er et viktig tema. Varmetap gjennom vinduer utgjør ca 15-25% av det totale varmetapet.
Når arkitektur påvirker helse og trivsel - Sommerhus Reilstad
Omgivelsene våre har betydning for vår fysiske og psykiske helse. Arealutforming, dagslys, farger, luftkvalitet og temperatur påvirker.