Pir Ålesund fra vannet i kveldingen

Pir Cowork - synergier i storformat

Oppdatert: 22. september, 2023
Publisert: 29. september, 2022

Ålesund er den største byen mellom Bergen og Trondheim og er viden kjent for sin vakre jugendstil. Naturen er like spektakulær med fjorder og fantastiske fjellformasjoner. Med byen i ryggen og fjorden i front finner vi Pir.

Bygget er utviklet med tanke på at brukerne skal få en spektakulær opplevelse av beliggenheten og nærområdene. Blant organiske former og spisse tårn står Pir fram med sin stive kvadratiske betongkonstruksjon som et samlingspunkt for «de som tenker utenfor boksen».


Konseptet

Pir er et prosjekt som søker å samle lokal kunnskap og bedrifter på Sunnmøre, for å skape en attraktiv og unik arbeidsplass av høy internasjonal standard. Arkitektonisk er bygget forankret i lokal kunnskap og håndverk. Bygget er konstruert med et langvarig perspektiv, der robuste og enkle materialer er vektlagt. Prosjektet har hatt som mål å styrke det lokale næringslivet med kortreist produksjon, lokalt samarbeid, kunnskapsutveksling og et sterkt fokus på estetiske kvaliteter.

Pir er det første bygget i utviklingen av sørsiden til kystbyen og har blitt et sentralt og godt synlig prosjekt i Ålesund. Det huser et kontorfellesskap og coworking-rom, hvor freelansere og gründere kan jobbe side om side med investorer og etablerte bedrifter. Små og store bedrifter kan leie seg plass for kortere eller lengre tid. I tillegg er Pir også en møteplass for eksterne som trenger møtefasiliteter i sentrum.

 

«Pir skal oppleves mer nær og personlig enn en typisk arbeidsplass».

Anja Solevågseide
CEO Pir

 

Konseptet for Pir er aktivitetsbasert. Det pulserende miljøet er designet for at man skal møte andre, både i kontorfellesskapene, fellesareal og gjennom øvrige tilbud. Bygget engasjerer og inviterer til sosial aktivitet. Det har vært viktig for byggherre at huset ikke bare er for dets leietakere, men for alle. Pir er blitt en aktiv møteplass, både for bedrifter og for befolkningen generelt.

 

Meld deg på vårt faglige nyhetsbrev

 

pir-aalesund-kyrre-sundal-utsnitt

 

Om Pir

Prosjektet var et samarbeid mellom arkitektkontorene Sandbakk & Pettersen og Mad Oslo. I prosjektet ble det prioritert bruk av lokale produsenter, produkter og materialer for å støtte norske bedrifter og designere.

Pir er bygget over seks etasjer og er på hele 5.550 kvadratmeter. I underetasjen er det garderobe og egen sykkelparkering, mens i første etasje finner vi konferansefasiliteter for inntil 200 personer i tillegg til et åpent publikumstilbud i form av restaurant, bar og kafé.

Næringslivsarealene lenger opp i etasjene er inndelt i mange ulike soner. Her er kapasiteten på 100 plasser per etasje. Det er plassert små kontorer i ytterkantene og godt med plasser der man kan ringe uforstyrret. Det er god tilgjengelighet på møterom i ulike størrelser, og i senter er lounge og møteplass hvor man kan treffes for en prat og en kopp kaffe.

I øverste etasje finnes det også kontorer, møterom med utsikt og egen takterasse.

 

pir-aalesund-straumsheim-schueco-vindusystem

 

Design og bærekraftige løsninger

På tomten stod det opprinnelig et betongbygg fra 1960-tallet. Det ble vurdert å rehabilitere det eksisterende bygget, men det viste seg at det ikke var mulig å realisere planen om et stort og åpent bygg med stor takhøyde.

Løsningen ble i stedet et nytt betongbygg hvor alt av materialer er valgt med tanke på lang holdbarhet. Det er valgt norskproduserte materialer og holdt igjen på materialbruk. Dette fremkommer gjennom mye eksponert betong på innvendige overflater og synlige kanaler.

Arkitektonisk har Pir blitt et kraftfullt, men samtidig lekent bygg. Den systematiske betongfasaden til Pir står i sterk kontrast til Ålesunds jugendstil, med organiske former og spisse tårn. Designet er repeterende, fargerikt og uttrykksfullt, og intensjonen er at dette komplimenterer byens særegne arkitektur.

 

«Fargepaletten til Ålesund er veldig livlig, og vi ønsket å reflektere dette i utformingen av prosjektet».

Magnus Asker Pettersen
Arkitekt Mad Arkitekter

 

Betongelementene til Pir er designet for å være fulle av dybde og karakter. Det er et enkelt konsept som spiller på fasettering i fasaden som repeterer seg i både søyler og de vertikale båndene. Dette er med på å gi dybde, spill i skygger, og ikke minst en forsterket kontrast når fasaden blir våt.


Arkitektene i Sandbakk & Pettersen og Mad Oslo tok utganspunkt i fargene til Ålesund, og pigmenterte betongkonstruksjonen med rød farge som er med på å understreke effekten av hvordan klimaet på Sunnmøre er i konstant endring. Dette understrekes ved at rødfargen varierer i takt med været.

Interiøret er i motsetning varmt og variert, og bidrar til å skape atmosfæren til et hjem. Det er slitesterkt, med en robust og bred materialpalett. Her har interiørarkitektene i Sane satt sammen møbler, belysning og fargevalg slik at det er tilpasset interiøret i ulike rom og soner - akkurat som i et hjem. Også for interiøret er det prioritert norske produsenter og designere.

 

Meld deg på vårt faglige nyhetsbrev

 

pir-aalesund-kyrre-sundal-front

 

Vi har bedt arkitekt Magnus Asker Pettersen i Mad Arkitekter, og Anja Solevågseide CEO i Pir, om å fortelle litt om prosjektet Pir Cowork.

 

Magnus Asker Pettersen, Mad Arkitekter

- Hvis man skal snakke om hva vi er fornøyd med i dette prosjektet, så er det egentlig alt. Dette er ett av de prosjektene hvor det virkelig klaffer. Alle parter, prosjekterende og utførende, har fått mulighet til å bidra inn i prosjektet og det har resultert i et gjennomtenkt, genuint, ektefølt prosjekt.

 

magnus-asker-pettersen

«Når det kommer til Schüco spesielt, så er vi veldig fornøyd med hvor godt produktet har latt seg integrere i den enkle, men komplekse fasadekonstruksjonen. Vi fikk gjennomført fasadeelementer som framstår som veldig rene og elegante.»

Magnus Asker Pettersen, Arkitekt MNAL
Mad Arkitekter

 

Slik jeg oppfatter det er alle stolte over å ha bidratt med sin kompetanse. Det har selvsagt vært en krevende øvelse å få til et slikt bygg, men alle parter har hatt en genuin interesse av å gjennomføre prosjektet. Jeg tror også de fleste gleder seg over hvor flott sluttresultatet har blitt.

Personlig så er det like mye gjennomføringen som resultatet som har vært en gevinst. Mange kloke hoder har vært med på realiseringen av dette bygget, og det viser seg spesielt godt i detaljeringen og kvaliteten på sluttproduktet.

Når det kommer til Schüco spesielt, så er vi veldig fornøyd meg hvor godt produktet har latt seg integrere i den enkle, men komplekse fasadekonstruksjonen. Vi fikk gjennomført fasadeelementer som framstår som veldig rene og elegante. Dette gjorde også at vi fikk et uttrykk som rendyrket den repeterende geometrien i fasaden, uten å gå på kompromiss med det helhetlige konseptet til prosjektet.

Dette representerer vel også noe av det spesielle med prosjektet. Byggherre har hatt en veldig klar tanke om hva prosjektet skal være, og dette har vi klart å gjennomføre.

 

Anja Solevågseide, CEO Pir

- Opprinnelig handler ikke Pir-konseptet om et bygg i det hele tatt. Det handler om å kollektivt bidra til å utvikle og omstille næringslivet både lokalt og nasjonalt, ved at flere fremoverlente mennesker skal få muligheten til å starte og skalere sin gründer-reise.

 

anja-solevaagseide-pir

«Det viktigste for oss har vært å skape en gjennomgående og tydelig identitet som stimulerer den kulturen vi ønsker skal fylle veggene. Vi har jobbet mot å gi en personlig, nær og mangfoldig opplevelse til alle som besøker oss.»

Anja Solevågseide, CEO Pir

 

Teamet som står bak prosjektet har selv bygget selskaper innenfor ulike bransjer, og det har hele tiden vært vår ambisjon å gi folk bedre forutsetninger til å lykkes med innovasjon gjennom å lære av hverandre, utveksle erfaringer og dele kompetanse. Vi forstod raskt at denne satsingen ville få ekstra styrke gjennom en synlig og pulserende møteplass midt i vårt eget bysentrum - slik ble Pir Cowork etablert.

Det viktigste for oss har vært å skape en gjennomgående og tydelig identitet som stimulerer den kulturen vi ønsker skal fylle veggene. Vi har jobbet mot å gi en personlig, nær og mangfoldig opplevelse til alle som besøker oss, samtidig som vi ønsket å viske ut skillet mellom den slående naturen og de levende bygatene som omfavner eiendommen. Alle parter fra arkitekter, prosjekterende ingeniører, utførende entreprenører og leverandører har utfordret kreativiteten sin og skapt et varmt og inspirerende hjem til oss.

Helt fra starten av har vi fått designet helhetlige løsninger som skal lede til tilfeldige møter mellom mennesker, og infrastrukturen i bygget er veldig gjennomarbeidet. Dette handler om hvor du må bevege deg gjennom arbeidsdagen.

Og vi har vært kompromissløse på estetikk, vi elsker blant annet trapperommet og toalettene våre.

Interiøret er valgt med omtanke for miljø og varighet - gjerne så lokalt som mulig, både design og produksjon. Restauranten/baren i 1. etasje er viktig for å ta bort alle «terskler» folk har for å stikke nesen innom - samtidig som du kommer rett inn i en god og nedpå «vibe», heller enn til en «corporate resepsjon».

 

«Vi er superfornøyde med de diskrete og edgy produktene fra Schüco».

Anja Solevågseide
CEO Pir

 

 

pir-aalesund-straumsheim-schueco

 

Straumsheim Glass og Fasade

Schüco Partner Straumsheim Glass og Fasade stod for vinduer og fasadearbeidet med Pir.

 

ole-straumsheim

 

«Som Schüco Partner jobber vi konstant med å tilby markedet produkter, systemløsninger og service i premium kvalitet. Den tette dialogen med den tyske systemleverandøren gjør at vi kan ligge i front når det gjelder produktinnovasjon og kompetanse.»

Ole Straumsheim, Daglig leder Straumsheim Glass og Fasade

 

- Pir er blitt et flott referansebygg i Ålesund. Vi er spesielt fornøyd med at alle hjørner på bygget er profilfrie med glass mot glass løsninger. Dette gir fantastisk utsyn innenfra med minimal hindring.

Vi har moderne produksjonslokaler i Straumgjerde, og nå i september 2022 åpnet vi også kontor med showrom sentralt på Moa i Ålesund. Med nyåpningen av dette kontoret ønsker vi å komme nærmere kundene. Et nært samarbeid er veldig viktig for oss og gjør realiseringen av gode og bærekraftige bygg mulig. Om det er privatpersoner, byggentreprenører og -mestre eller andre aktører i byggebransjen.

 

 
         
Prosjekt:   Pir    
Hvor:   Ålesund    
Schüco Partner:   Straumsheim Glass og Fasade AS    
Arkitekt:   Sandbakk & Pettersen Arkitekter, Mad Arkitekter    
Byggherre:   Pir AS    
Entreprenør:   Ålesund Bygg AS     
Byggtype:   Næringsbygg    
Fotograf:   Mad Arkitekter/Kyrre Sundal    
Ferdigstilt:   2021    
Schüco Produkter:   FWS 50, ADS 80 FR 30    
         

 

Meld deg på vårt faglige nyhetsbrev

AKTUELT
Skipet i Bergen - innovasjon i trearkitektur og 3D-modellering
Skipet i Bergen er et imponerende eksempel på hvordan moderne trearkitektur kan kombineres med avansert 3D-modellering.
Glassarkitektur med integrert sikkerhet
Glasspartier i bygninger har behov for sikring. En skiller på personsikkerhet og trygghet mot innbrudd, skudd og eksplosjon.
Familieboligen som bryter med og beriker det tradisjonelle
På Reppe i Trondheim knyttet en arkitekt sammen gamlehuset og et nytt tilbygg på en kreativ og iøyenfallende måte.
En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden
Inspirert av H.C. Andersens eventyr «Fyrtøyet» skapte den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma en helt ny verden på 5 600 kvadratmeter.