Rusted Mill House i Hellas tidlig kveld

Rusted Mill House i Hellas - prisvinnende arkitektur

Oppdatert: 1. desember, 2023
Publisert: 7. desember, 2021

Spennende arkitektur finnes ikke bare i Norge og Skandinavia. Denne gang har vi tatt turen til Hellas og sett på Rusted Mill House, et gammelt gårdshus bestående av flere bygninger. Renoveringen av bygningene har fått internasjonal oppmerksomhet og er kåret til en av vinnerne av German Design Award Special 2021 i kategorien Excellent Architecture.

Det er i Klayves i Hellas at vi finner vi Rusted Mill House, et restaurert gårdstun fra 1850-tallet med en helt unik detalj i sentrum av boligen - en godt bevart tradisjonell olivenmølle.

 

Rusted Mill House rom med møllestein

 

Den moderne konstruksjonen i Corten-stål og glass danner en spennende kontrast til de eksisterende historiske bygningene laget av naturstein.

 

Rusted Mill House gårdstun

 

Dette landlige gårdstunet med tre bygninger er brakt frem til moderne tid gjennom den nyeste teknologien som gir fleksibilitet til den massive steinstrukturen, samtidig som interiøret forblir enkelt, og ikke konkurrerer med de originale formene.

 

Rusted Mill House enkelt interiør med sol inn gjennom takvindu

 

De moderne utvidelsene er i aluminium, glass og Corten-stål og fungerer som bindeleddet mellom de historiske elementene og de nye, funksjonelle modulene. Stål- og glassflater understreker ikke bare de forskjellige byggeperiodene, men også husets kontinuitet og utvikling gjennom tidene.

 

Rusted Mill House med nye glassfasader utenpå gamle murvegger

 

Vinner av German Design Award Special 2021

German Design Council, et av verdens ledende kompetansesentre for kommunikasjon og merkevareledelse innen design, tildeler German Design Award - som er en årlig prisutdeling.

Rusted Mill House ble kåret til en av vinnerne i 2021 i kategorien Excellent Architecture. Juryens begrunnelse var:

"Den moderne konstruksjonen fra Corten-stål og glass danner en spennende kontrast til de eksisterende historiske bygningene laget av naturstein. Ved nærmere ettersyn vil du kunne se den originale arkitekturen gjennom det store frontvinduet der nytt og gammelt smelter harmonisk sammen."

 

New call-to-action

 

Rusted Mill House med lysende glassfasade i mørket

Rusted Mill House innvendig trapp bak glassfasade

 

Visjonen var å favne fortid og nåtid

Visjonen for Rusted Mill House var å  lage en arkitektonisk komposisjon av "fortid" med "nåtid" for "fremtiden", med vekt på kontinuitet gjennom den tradisjonelle arkitekturen.

 

Rusted Mill House enkelt moderne rom med gamle vindusåpninger

 

På bakgrunn av sin sterke tilknytning til området, dets kultur, arkitektur og menneskene som bor der bestemte byggherrene seg for å renovere de opprinnelige byggningene.

Opprinnelig var det tre separate bygninger. En olivenoljemølle med hus i 1. etasje, stall og separat hus. Det originale mølleutstyret har blitt værende i huset. I planprosessen var det spesielt viktig å ta hensyn for å bevare mølleutstyret og dette rommet ble husets kjerne.

 

Rusted Mill House med møllestein og presse midt i rommet


Den største utfordringen i både planprosessen og under gjennomføringen var å implementere ny teknologi og oppgradere til vårt moderne levesett, uten samtidig å miste den historiske verdien og bevare særpreget.

Under utgraving ble det oppdaget vakre fjellformasjoner både i hagen og i hjemmet. Det var åpenbart at disse formasjonene måtte forbli og ble dermed et innslag i hus- og hagebygget rundt og i dem.

 

Rusted Mill House spartansk soverom

Byggeprosjektet ble realisert ved minimalt interiør med industrielle innslag, slik at den originale strukturen kunne fremheves. Materialene som ble brukt var Corten-stål, eik, oliventre, polert betong og pustende kalkpuss. Det ble valgt Schücos vindussystem på bakgrunn av produktenes enestående kvalitet og design.

Resultatet av renoveringen er et fredelig, minimalistisk boareal, fullt av historie - et bolighus hvor gammelt møter nytt.

 

Rusted Mill House moderne kjøkken i enkelt rom

 

     
Prosjekt:   Rusted Mill House
Hvor:   Kalyves, Hellas
Schüco Partner:   Alotek K. Alafropatis - D. Karkanis S.A.
Arkitekter:   Detale
Byggherre:   Privat
Byggtype:   Privatbolig
Ferdigstilt:   2019
Schüco produkter:   AOC 50, AWS 70 BS.HI, ADS 65/ADS 65 HD
     

 

Vil du se flere inspirerende prosjekt?

Flere av våre norske prosjekt fremheves også internasjonalt. Eksempler på dette er fantastiske Villa H ved Høgnakken i Molde og Powerhouse Telemark - full fart fremover.

Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev for enda flere interessante prosjekt.

 

New call-to-action

 

AKTUELT
Bærekraftig skyskraper med en imponerende glassfasade
I bydelen Gårda i Gøteborg finner vi Kineum, en spektakulær bygning som rager høyt til værs med sine 110 meter fordelt på 28 etasjer.
Moderne solskjerming forener estetikk og funksjonalitet
Den mest effektive solskjermingen er når solstrålingen blokkeres før den når et vindu og trenger inn i rommet.
Skreddersydd løsning ned til minste detalj: bolig ved Skudenesfjorden
En spesialtegnet pocketskyvedør, et stort takvindu, et glasshjørne på kjøkkenet og et spennende fargevalg på solskjermingsdukene.
ArchiWalks Trondheim: Fra Solsiden til K-U-K på tre timer
Trondheim har dyktige fasadeentreprenører og mange spennende prosjekter. Dette gjør en ArchiWalk til en lærerik opplevelse.