Rusted Mill House i Hellas tidlig kveld

Rusted Mill House i Hellas - prisvinnende arkitektur

Spennende arkitektur finnes ikke bare i Norge og Skandinavia. Denne gang har vi tatt turen til Hellas og sett på Rusted Mill House, et gammelt gårdshus bestående av flere bygninger. Renoveringen av bygningene har fått internasjonal oppmerksomhet og er kåret til en av vinnerne av German Design Award Special 2021 i kategorien Excellent Architecture.

Rusted Mill House er også ett av 12 flotte boligprosjekt som har kommet med i vår internasjonale boligkalender for 2022. Les mer om Rusted Mill House i denne artikkelen og skaff deg kalenderen nå.

 

Det er i Klayves i Hellas at vi finner vi Rusted Mill House, et restaurert gårdstun fra 1850-tallet med en helt unik detalj i sentrum av boligen - en godt bevart tradisjonell olivenmølle.

 

Rusted Mill House rom med møllestein

 

Den moderne konstruksjonen i Corten-stål og glass danner en spennende kontrast til de eksisterende historiske bygningene laget av naturstein.

 

Rusted Mill House gårdstun

 

Dette landlige gårdstunet med tre bygninger er brakt frem til moderne tid gjennom den nyeste teknologien som gir fleksibilitet til den massive steinstrukturen, samtidig som interiøret forblir enkelt, og ikke konkurrerer med de originale formene.

 

Rusted Mill House enkelt interiør med sol inn gjennom takvindu

 

De moderne utvidelsene er i aluminium, glass og Corten-stål og fungerer som bindeleddet mellom de historiske elementene og de nye, funksjonelle modulene. Stål- og glassflater understreker ikke bare de forskjellige byggeperiodene, men også husets kontinuitet og utvikling gjennom tidene.

 

Rusted Mill House med nye glassfasader utenpå gamle murvegger

 

Vinner av German Design Award Special 2021

German Design Council, et av verdens ledende kompetansesentre for kommunikasjon og merkevareledelse innen design, tildeler German Design Award - som er en årlig prisutdeling.

Rusted Mill House ble kåret til en av vinnerne i 2021 i kategorien Excellent Architecture. Juryens begrunnelse var:

"Den moderne konstruksjonen fra Corten-stål og glass danner en spennende kontrast til de eksisterende historiske bygningene laget av naturstein. Ved nærmere ettersyn vil du kunne se den originale arkitekturen gjennom det store frontvinduet der nytt og gammelt smelter harmonisk sammen."

 

Rusted Mill House med lysende glassfasade i mørket

Rusted Mill House innvendig trapp bak glassfasade

 

Visjonen var å favne fortid og nåtid

Visjonen for Rusted Mill House var å  lage en arkitektonisk komposisjon av "fortid" med "nåtid" for "fremtiden", med vekt på kontinuitet gjennom den tradisjonelle arkitekturen.

 

Rusted Mill House enkelt moderne rom med gamle vindusåpninger

 

På bakgrunn av sin sterke tilknytning til området, dets kultur, arkitektur og menneskene som bor der bestemte byggherrene seg for å renovere de opprinnelige byggningene.

Opprinnelig var det tre separate bygninger. En olivenoljemølle med hus i 1. etasje, stall og separat hus. Det originale mølleutstyret har blitt værende i huset. I planprosessen var det spesielt viktig å ta hensyn for å bevare mølleutstyret og dette rommet ble husets kjerne.

 

Rusted Mill House med møllestein og presse midt i rommet


Den største utfordringen i både planprosessen og under gjennomføringen var å implementere ny teknologi og oppgradere til vårt moderne levesett, uten samtidig å miste den historiske verdien og bevare særpreget.

Under utgraving ble det oppdaget vakre fjellformasjoner både i hagen og i hjemmet. Det var åpenbart at disse formasjonene måtte forbli og ble dermed et innslag i hus- og hagebygget rundt og i dem.

 

Rusted Mill House spartansk soverom

Byggeprosjektet ble realisert ved minimalt interiør med industrielle innslag, slik at den originale strukturen kunne fremheves. Materialene som ble brukt var Corten-stål, eik, oliventre, polert betong og pustende kalkpuss. Det ble valgt Schücos vindussystem på bakgrunn av produktenes enestående kvalitet og design.

Resultatet av renoveringen er et fredelig, minimalistisk boareal, fullt av historie - et bolighus hvor gammelt møter nytt.

 

Rusted Mill House moderne kjøkken i enkelt rom

 

     
Prosjekt:   Rusted Mill House
Hvor:   Kalyves, Hellas
Schüco Partner:   Alotek K. Alafropatis - D. Karkanis S.A.
Arkitekter:   Detale
Byggherre:   Privat
Byggtype:   Privatbolig
Ferdigstilt:   2019
Schüco produkter:   AOC 50, AWS 70 BS.HI, ADS 65/ADS 65 HD
     

 

Få våre kalendere for flere inspirerende prosjekt

Schüco har lansert sine internasjonale inspirasjonskalendere for 2022. Her vil du også se Rusted Mill House fra denne artikkelen presentert.

Du kan laste ned digitale versjoner allerede i dag og/eller bestille de fysiske kalenderne for gratis levering til din adresse.

I kalenderen for private boliger fremheves fantastiske Villa H ved Høgnakken i Molde som du kan lese mer om her.

Norge har også fått plass i arkitekturkalenderen med Powerhouse i Telemark. Les vår artikkel Powerhouse Telemark - full fart fremover.

 

AKTUELT
En guide til glass i Barcode Oslo
Gjesteskribent Oskar Storm, Saint-Gobain, forteller om bruk av ulike glass på arkitektvandring i Barcode i Oslo.
Vinduer og dører i aluminium for boliger
Frem til i dag har trevindu vært standard i norske hjem, men nå ser flere fordelene med å velge vinduer og dører i aluminium i private boliger.
Villa Reilstad - Home is everything
Har du sett Schüco sin nye filmserie Home is everything? Villa Reilstad på Finnøy er et av de utvalgte hjemmene. Se filmen her!
Stålkontroll med bil og båt i samme hus
Biltrend Tromsø heiser båter ut fra 4. etasje og ned på vannet gjennom en fasadedør laget av Jansen VISS stålsystem.