Skipet i Bergen med sin karakteristiske baug

Skipet i Bergen - innovasjon i trearkitektur og 3D-modellering

Oppdatert: 7. august, 2024
Publisert: 20. juni, 2024

Når arkitekter ankommer Bergen sentrum fra sør, møtes de av Skipet – et arkitektonisk interessant bygg som står som en skipsportal mot bykjernen. Skipet er et imponerende eksempel på hvordan moderne trearkitektur kan kombineres med avansert 3D-modellering for å skape et unikt og funksjonelt bygg.

Ny metode for 3D-modellering og konstruksjon

En sentral komponent i prosjektet er den komplekse baugen, som har stilt store krav til både design og konstruksjon. Bolseth Glass måtte utvikle en helt ny metode for 3D-modellering for å realisere baugen. Teknisk leder Nils Landa forklarer at modellen ble bygget fra grunnen i AutoCAD, ved å importere kritiske designelementer fra arkitektens 3D-modell, inkludert senterlinjer for horisontale og vertikale fasadeprofiler. Dette sikret korrekt geometri og byggbarhet.

Knekkvinkelen mellom glass og fasadeprofiler varierte langs både fasadens høyde og bredde. For å møte kravene fra Schüco-systemet, ble hver vertikalprofil rotert i 3D-modellen for å sikre jevn vinkelendring. Dette krevde presis plassering og kobling av profiler og glass for å oppnå de ønskede tekniske og arkitektoniske egenskapene.

 

skipet-schueco-01

 

Bærekraftig trearkitektur

Skipet er byens første kontorbygg med bærende konstruksjon av tre, og representerer et skritt fremover i bærekraftig bygging. Byggherre G.C. Rieber valgte tre som hovedmateriale både for dets miljømessige fordeler og for å fremheve byggets unike estetikk. Arkitekter fra Paal J. Kahrs Arkitekter, i samarbeid med Holon Arkitektur, tok utfordringen med å prosjektere en trekonstruksjon parallelt med en tradisjonell betongløsning, og valgte til slutt tre for å fremme miljøhensyn.

Innvendig er Skipet utformet for å maksimere synligheten av trekonstruksjonen. Spesielt i den store kantinen og kontoretasjene er bærebjelkene eksponert, noe som gir et naturlig og varmt innemiljø. Akustiske utfordringer er løst ved å bruke lydabsorberende materialer i kombinasjon med tre, noe som skaper en behagelig akustikk uten å gå på kompromiss med designet.

Les også: En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden

 

Vår guide til glassfasader -  Last ned nå!

 

skipet-schueco-05

 

Bergens første og største næringsbygg i massivtre

Skipet ligger innerst i Puddefjorden og danner inngangsporten til Bergen ved Gamle Nygårdsbro. Bygget er det første og største næringsbygget i Bergen som oppføres i massivtre. Arkitekturen er unik og spennende, med trevirket i konstruksjonen delvis synlig. Bygget skal oppleves positivt både for de som har utsikt til det, de som passerer forbi på motorveien, for de som passerer med Bybanen, for syklende og gående, og for dem som oppholder seg i området og i bygget.

Bygget har en betydelig innvirkning på det innovative miljøet i Solheimsviken, hvor BKK, Eviny og Norwegian Hull Club, med datterselskap, holder til. Personalrestauranten i første etasje driftes av Compass Group, og bygget bidrar til å fremme et bærekraftig samfunn gjennom sine nytenkende løsninger.

 

skipet-schueco-06

 

Innovativ bruk av kaldbøyd glass

En av de mest oppsiktsvekkende aspektene ved baugen er bruken av kaldbøyd glass. Landa beskriver hvordan glassrutene ble bøyd på plass ved å trykke inn et hjørne under montering, noe som skapte en dobbelkrummet overflate. For å unngå brudd og sikre holdbarhet, ble alle glasslagene herdet og montert under kontrollerte temperaturforhold.

Denne prosessen innebar betydelige utfordringer, inkludert skjærbelastning på kantforseglingen og nøyaktig dimensjonering av silikonforseglingen. SIKA's internasjonale serviceavdeling bidro til å utvikle en løsning som oppfylte de strenge kravene basert på data fra 3D-modellen.

 

skipet-schueco-trekonstruksjon

 

Fakta og detaljer om baugen

Baugen på Skipet er en dobbelkrummet Curtain-Wall konstruert i Schüco fasadesystem FWS 60, med en varierende helning fra øst til vest. I horisontalplanet består fasaden av rette linjer og buer som endrer seg med høyden. Den totale høyden er 17,2 meter, med et areal på 425 kvadratmeter, og inkluderer 198 glassruter, alle med unike fasonger og mål. Ingen ruter er rektangulære, og alle kaldbøyes under montering.

 

are-bolseth

 

«Vi er stolt av å ha levert fasadene til dette morderne signalbygget i Bergen by. Bygget har en spennende og utfordrende arkitektur der et godt samarbeid med arkitekt og byggherre var avgjørende for resultatet. Produksjons- og prosjekteringsavdelingen vår gjorde en utmerket jobb, og har høstet erfaringer som kommer til nytte i senere prosjekter.»

Are Bolseth, prosjektleder
Bolseth Glass

 

 

skipet-schueco-04

 

Samspill med omgivelsene

Skipet er strategisk plassert som en portal inn mot Bergen sentrum, og dets design reflekterer en bevissthet om byggets rolle i bybildet. Med en åpen førsteetasje som gir innsyn gjennom bygget, skapes en bedre opplevelse for gående og syklister, og bygget inviterer til interaksjon mellom innendørs og utendørs rom.

Fasaden til Skipet, med sine okergule og røde elementer, er designet for å skape et dynamisk samspill av lys og skygge, og gi bygget en visuell tilknytning til Bergens historiske bryggeområde. Arkitekt Paal Johan Kahrs har bevisst brukt mange elementer i fasaden for å skape liv og variasjon, og har samtidig sørget for å bevare byggets sammenheng og helhet.

Les også: Spennende infill-prosjekt med glassfasader

 

skipet-schueco-02

 

Høye bærekraftambisjoner

Med en sterk fokus på bærekraft representerer Skipet fremtidens bygging. Bygget er Breeam-sertifisert, og G.C. Rieber har mål om å minimere CO2-avtrykket i hele byggets levetid. Ved å velge tre som hovedmateriale, har prosjektet redusert utslippene betydelig, noe som gjør Skipet til et godt eksempel for fremtidige byggeprosjekter.

Videre er byggets tak belagt med sedum og 198 solcellemoduler, noe som både bidrar til biodiversitet og gir bygget en energiproduserende rolle. Energien til oppvarming hentes fra byens fjernvarmeanlegg, og kjøling skjer med sjøvann fra Byfjordens dyp, noe som sikrer energieffektiv drift året rundt.

Les også: Norges grønneste kontor- og logistikkbygg

 

Ikke bare et kontorbygg

Skipet i Bergen er ikke bare et kontorbygg; det er et eksempel på moderne trearkitektur, avansert 3D-modellering og bærekraftig bygging. For arkitekter gir dette prosjektet innsikt i hvordan kreativitet og teknologisk nytenkning kan forenes for å skape bygg som er både funksjonelle og estetisk tiltalende, samtidig som de tar hensyn til miljøet.



skipet-schueco-inngang

 
 
     
Prosjekt:   Skipet
Hvor:   Bergen
Schüco Partner:   Bolseth Glass
Arkitekter:   Paal J. Kahrs Arkitekter og Holon Arkitektur
Entreprenør:   Multiconsult
Byggherre:   G.C. Rieber Eiendom
Byggtype:   Næringsbygg
Fotograf:   Bolseth Glass
Ferdigstilt:   2020
Sertifiseringer:   BREEAM-NOR Excellent
Schüco produkter:   USC 65, FWS 50, FWS 50 SG, FWS 50+ FR 60, FWS 60, ADS 70.HI, ASS 70.HI (oppdatert til ASE 80.HI), AWS 70.HI

 

 

Kilde: Glass & Fasade: Skipet i Bergen: Baugen – utfordringer på rekke og rad og Et treskip på land

AKTUELT
Fra kornsilo til Kunstsilo
Kornsiloen i Kristiansand har gjennomgått en forvandling fra kornsilo til et moderne kunstmuseum, Kunstsilo, med internasjonal anerkjennelse.
BAU - verdens ledende messe for arkitektur, materialer og systemer
I flere tiår har Schüco vært med på BAU i München, verdens ledende messe for arkitektur, materialer og systemer.
Glassfasadens miljøpåvirkning i et helhetlig perspektiv
Jakten på lave GWP-verdier, ECOproduct sertifikater og Svanemerking dominerer i bestrebelsene for å styrke glassfasadens miljøprofil.
Arkitektur som tøyer grensene
En flere mål stor tomt ved fjorden, høydeforskjell på 10 koter, natur som skal bevares og mye glass, eksponert betong og eik - det er Villa Oslofjord.