Alf Bjerckes vei 22 med gresstak

Norges grønneste kontor- og logistikkbygg

På Brobekk i Oslo ligger Norges kanskje grønneste kontor- og logistikkbygg. Bygget er på hele 29.500 kvadratmeter og er blitt Motek og Ahlsells nye hjem. Blomstereng og bikuber på taket er kanskje ikke det man forventer å finne på bygg i et industriområde, men når man går for miljøsertifiseringen BREEAM-NOR Excellent, Energiklasse A, settes fokus på bærekraft og miljø.

Adressen er Alf Bjerckes vei 22 med beliggenhet til trafikkerte Østre Aker vei. Her har Aspelin Ramm fått bygget et av Norges grønneste kombinasjonsbygg, tegnet av Nordic Office of Architecture. Aspelin Ramm har som mål å bidra til bærekraftig byutvikling, noe som kommer tydelig frem i dette prosjektet.

 

Stort og innholdsrikt

Kontor- og logistikkbygget er både innholdsrikt og stort. Svært strenge miljøkrav og mange ulike rom og arealer har krevd mye av alle utførende parter. På det meste var det rundt 180 personer samtidig på byggeplassen.

Bygget er på fire etasjer og 400 personer har nå fått sin arbeidsplass her. Det er satt av god plass til både parkering og sykkelparkering på utsiden av bygget. Det er etablert hele 87 elbilladere og 8 lastebilladere i tråd med miljøprofilen.

Aspelin Ramm har lagt lista høyt for å reise et bygg i henhold til de nyeste standardene innen bærekraft. Alf Bjerckes vei 22 har blitt et kontor- og logistikkbygg som både ansatte og kunder setter pris på og kan være stolte av.

 

Les vår bærekraftsrapport

 

alf-bjerckes-vei-inngang

 

Logistikk med grønn profil og bærekraftsfokus

Det klimavennlige nybygget i Alf Bjerckes vei 22 er oppført på en fossilfri byggeplass og rommer kontorer, opplæringsfasiliteter, butikk og lager. Bygget er forankret i en grønn profil og tilfredsstiller BREEAM-NOR Excellent og Energiklasse A.

Fasadeplater, heller, stålbjelker og betong er gjenbrukt fra to bygg som opprinnelig sto på tomten. Knust betong er benyttet som del av overbygg av veier og plasser. Gjenbruk av betong er brukt til asfaltering ved inngangsparti og terskler i regnbed.

 

alf-bjerckes-vei-trening

 

Det mest iøyenfallende er det grønne taket. Her er det sikret overvannshåndtering med eget regnvannsreservoar til vanning og rengjøring av uteområder. Det grønne taket har et biomangfold og det er anlagt blomsterenger, sedum og bikuber. I tillegg er det tilrettelagt med turstier, treningssoner, store takterrasser og sosiale områder.

En solcellepark som dekker et årlig forbruk på 220 000 kwh er også montert på taket og sikrer energi til alle byggets funksjoner.

 

 

Miljøsertifisering

Alf Bjerckes vei 22 har mottatt både BREEAM-NOR Excellent og Energiklasse A.

Den prestisjefylte miljøsertifiseringen BREEAM-NOR Excellent! baserer seg på kategoriene energi, helse- og innemiljø, vann, materialvalg, transport, avfallshåndtering, arealbruk og økologi, forurensing, og ledelse.

BREEAM er verdens eldste (1990) og Europas ledende miljøsertifiseringsverktøy for bygninger, og BREEAM-NOR er den norske tilpasningen som er utviklet av Grønn Byggallianse i tett samarbeid med bygg- og eiendomsnæringen i Norge.

 

Her er noen flere Schüco prosjekt som har mottatt BREEAM-NOR Excellent:

Herbarium sprenger grensene

Powerhouse Telemark - full fart fremover

 

alf-bjerckes-vei-fasade

 

Arkitektur og design

Alf Bjerckes vei 22 er en totalentreprise med A Bygg Entreprenør AS som utførende entreprenør og Nordic Office of Architecture som utførende arkitekt.

Bygget er oppført i betong og stål, og integrert i det eksisterende landskapet. For å skape liv i et ellers industrielt miljø er det benyttet hengende stålfasader med gullfargede lameller i ulike retninger. Dette gir kledningen en gyllen tone som endres i takt med lyset.

Lokalene er funksjonelle og fleksible med forholdsvis røffe og holdbare overflatematerialer. Inne har man benyttet en kombinasjon av dempet belysning og punktbelysning for å skape en lun atmosfære.

Det er lagt vekt på å trekke inn mest mulig dagslys ved å benytte transparente glass og glassfasader. Store takhøyder og vegger med levende vegetasjon bidrar til å skape gode arbeidsforhold. 



alf-bjerckes-vei-interior



Schüco dører, vinduer og glasstak fra Bolseth Glass

Schüco partner Bolseth Glass har stått for leveranse av dører, vinduer og glasstak i prosjektet. Produktene er nøye tilpasset og dimensjonert etter laster og statikk.

Arkitektonisk var det et ønske om noen etasjehøye fasader, mens andre steder skulle det være mer standard vindusflater. Arkitektene hadde et gjennomarbeidet konsept som viste seg å stemme godt med løsningene som er benyttet.

Da det er et veldig stort bygg ble glasstak benyttet for å gi lys inn til arbeidslokaler som er plassert inn mot midten uten tilgang til yttervegger. Glasstakene er i tillegg oppdimensjonert i kraftige profiler for å unngå bærende stål under. Dette ble både penere og gunstigere prismessig. Det er også levert brann- og komfortventilasjon gjennom luker i takene for å sikre godt inneklima.

Les også: Et sunt livsløp for fasader, vinduer og dører i aluminium?

 

alf-bjerckes-vei-glasstak

 

 
         
         

Prosjekt:

  Alf Berckes vei 22    
Hvor:   Alna, Oslo    
Schüco Partner:   Bolseth Glass    
Arkitekt:   Nordic Arkitekter    
Byggherre:   Aspelin Ramm    
Entreprenør:   A Bygg Entreprenør AS    
Byggtype:   Næringsbygg    
Fotograf:   bygg.no v/Arve Brekkhus    
Ferdigstilt:   2022    
Sertifiseringer:   BREEM-NOR Excellent    
Schüco Produkter:  

FWS 50, AWS 70.HI, ADS 70.HD, ADS 80 FR 30, FW 50+ BF

 

   

 

New call-to-action

 

AKTUELT
Et vindu til Nordmarka
Hildegunn og Kjetil overtok et nesten 100 år gammelt hyttetun og kombinerte med ny helårshytte - det ble et fantastisk vindu til Nordmarka.
Villa Corneliussen åpner opp til Oslofjorden
Villa Corneliussen har strukket seg langt for å trekke utsikten og naturen inn med hev-/skyvedør på hele 6710 x 2590 mm.
Pir Cowork - synergier i storformat
Pir er et flott prosjekt som samler lokal kunnskap og bedrifter på Sunnmøre for å skape en attraktiv og unik arbeidsplass.
Barrierefrihet med lave terskler
Vi må sørge for at bygninger tilrettelegges slik at folk skal kunne bli boende lengst mulig hjemme, og klare seg uten hjelp fra andre.