Herbarium i Stavanger sentrum oversiktsbilde fra luften

Herbarium sprenger grensene

Oppdatert: 1. desember, 2023
Publisert: 3. mars, 2022

Midt i Stavanger sentrum, nær både Breiavatnet og Lendeparken, finner vi signaturbygget Herbarium. Med en fasade i naturstein, skifer og glass står bygget frem i bymiljøet med sine 7 etasjer.

Fra gammelt kjøpesenter til vakkert signalbygg

Herbarium er det største byutviklingsprosjektet i Stavanger sentrum på 50 år - et gammelt kjøpesenter i hjertet av byen transformert til et vakkert signalbygg. Bygget er en totalrenovering og utvidelse av tidligere Straensenteret. Kontrasten fra gammel og beskjeden trehusbebyggelse til enorme Herbarium er stor.

Snøhetta har tegnet det 19 500 kvm store kontor- og handlesenteret. På de to første planene er det kjøpesenter og på de fem øverste er det kontorlokaler. I kjelleren er det  innendørs parkering med over 400 plasser til rådighet, mange ladeplasser for EL biler, og hundrevis av sykkelparkeringer. På taket er det bypark som er åpen for alle, og gir en flott utsikt over vågen i Stavanger.

 

herbarium-fasade-side

 

For å skape sammenheng mellom kommunens administrasjonsbygg som ligger rett bak Herbarium, er det laget nye bakkeplan med forbindelser rett inn i 3. og 4. etasje med trinnfrie adkomster fra Olav Kyrres gate. Nye diagonale gangadkomster både ute og inne skaper nye forbindelser: Inne med rulletrapp opp til landskapsterrassen og ute fra Lende-lunden og opp på taklandskapet, hvor man ikke har kunnet gå tidligere.

 

Les vår bærekraftsrapport

 

herbarium-front-kveld

 

Herbarium er bygget med fasader i mange ulike vinkler, kledd med glass og skifer, og med grøntarealer langs fasaden og på taket. De skrå glassfasadene mot sør fargelegges av morgensolen, og gir refleksjoner og et variert lys gjennom hele døgnet og alle årstidene. 

 

herbarium-bybilde

 

Gjeninnføring av landskapet

I Stavanger sentrum er det store høydeforskjeller. Arkitektens intensjon var å benytte landskapets naturlige nivåforskjeller. Byggets form er en triangulering, som en stilisert tolkning av det gjeninnførte landskapet. Det var et ønske at det kunne oppfattes som bygget vokste opp fra landskapet i stedet for et objekt som er plassert på en tomt.

 

herbarium-ovenfra-sentrum

 

Når man står inne i kontorlandskapet får man følelsen av å stå midt i byen. Det er glass fra gulv til tak, og utsikten er spektakulær. Ute på landskapstaket har man direkte i kontakt med omgivelsene. Med Herbarium har Stavanger fått et nytt utkikkspunkt.

 

herbarium-inne-moetegruppe

 

Herbarium har oppnådd BREEAM NOR Excellent sertifisering

Arkitektene er godt fornøyd med at bygget har oppnådd BREEAM NOR Excellent sertifisering. Rehabiliteringer er ofte både mer komplekst og dyrere enn å bygge nytt, men gir en god miljøgevinst. De gamle fasadene er byttet ut men innvendig ble mye gjenbrukt. Til tross for de omfattende arbeidene ble senterets funksjoner opprettholdt gjennom hele byggefasen.

 

Bærekraft og miljø

Byparken på taket av Herbarium er blitt et av byens flotteste oppholdsrom. Parkanlegg på taket er tilgjengelig for byens befolkning. De grønne takene hever de estetiske verdiene på bygget og bidrar til økt biologisk mangfold i bymiljøet. Ved store nedbørsmengder vil avrenning til gater og avløpsnett forsinkes og faren for oversvømmelse reduseres.

Det har vært en ambisjon om at bruk av energibesparende utstyr og høye krav til avfallssortering skulle gi minimal belastning for miljøet og brukere av byområdet. Det har vært høu fokus på valg av materialer og produkter med dokumentert miljøkvalitet.

Miljøsertifisering:

Herbarium har mottatt både BREEAM-NOR Excellent for Shopping og BREEAM-NOR Excellent for Business.

Den prestisjefylte miljøsertifiseringen Breeam-Nor Excellent! baserer seg på kategoriene energi, helse- og innemiljø, vann, materialvalg, transport, avfallshåndtering, arealbruk og økologi, forurensing, og ledelse.

BREEAM er verdens eldste (1990) og Europas ledende miljøsertifiseringsverktøy for bygninger, og BREEAM-NOR er den norske tilpasningen som er utviklet av Grønn Byggallianse i tett samarbeid med bygg- og eiendomsnæringen i Norge.

 

herbarium-ovenfra

 

NorDan Rubicon er fasadeentreprenør og Schüco partner

 

ali-el-hajj-rubicon-ute

NorDan Rubicon

Rubicon er en totalleverandør av fasadeløsninger i aluminium og glass med over 26 års erfaring. Bedriften prosjekterer, produserer og monterer komplette løsninger i Schüco aluminium profilsystem, inkludert vinduer, dører, butikkfronter og fasader av glass og glasstak.

Ali El Hajj
Prosjekteringsleder
NorDan Rubicon AS

 

Rubicon er en av Rogalands ledende fasadeentreprenører og Schüco Partner. For Herbarium har de utført glass- og aluminiumsarbeidet. Fasadeentreprenøren har de siste årene vært leverandør av glass- og aluminiumprodukter til en rekke BREEAM NOR miljøprosjekter i Rogaland.

For Herbarium har de stått for fasader, rekkverk og innvendige og utvendige dører. Det aller meste er basert på standardprodukter fra Schüco.

 

Arbeidet har ikke vært komplisert. Vi har bare brukt standardprodukter. For oss er det er den komplekse geometrien som gjør Herbarium spesiell.

Ali El Hajj, prosjekteringsleder
NorDan Rubicon AS.

 

herbarium-kontor-kveld

 

Fasader

For å finne gode løsninger brukte Rubicon 3D-modellering. Den skrånende vinkelen på den 30 meter høye fasaden er løst med sikkerhetsglass, laminert innvendig. Fasaden skrår utover og smalner mot toppen. Glassplaten nederst er 5,3 meter bred og 1,5 meter høy og øverst er den 3 meter bred. All innfestning er via horisontale profiler og aluminiumsbraketter for å unngå vertikale profiler.

 

herbarium-fasade-logo

 

I den andre enden av bygget skråner vinkelen i glassfasaden innover mot atriet. Det er glasstak mellom vertikale innvendige fasader. Det er valgt forskjellige farger i noen av glassplatene i takene. For det meste i sjatteringer i grønt. Det er brukt Vanceva folie, ofte i flere lag i ulike farger. Platene er på 2,8 x 1,2 meter og det er totalt omtrent 50 m2 med farget glass.

 

Rekkverk og dører

Det er et krav om U-verdier inne, og enkelte steder er det spesielle krav til lydisolasjon og brannsikring. Dette har  ført til valg av ulike glasstyper. Rubicon har allikevel bare dimensjonert en tykkelse, slik at den totale tykkelsen skal være lik. Dette ble regulert med mer eller mindre luft mellom glassene.

 

herbarium-terrasse-dag

 

Utvendig og innvendige glassrekkverk er produsert og montert etter samme prinsipp. Bærende glasskonstruksjoner er festet med aluminiumsprofiler nede. Utvendige er rekkverket som en fortsettelse av fasaden.

 

herbarium-terrasse-kveld

 

Det ble levert hele 4.000 kvadratmeter med glass og fasader fra Rubicon til Herbarium. 

 
     
Prosjekt:   Herbarium
Hvor:   Stavanger Sentrum
Schüco Partner:   NorDan Rubicon AS
Arkitekt:   Snøhetta Oslo AS
Totalentreprenør:   Kruse Smith Stavanger AS
Byggherre:   Øgreid Eiendom AS
Byggtype:   Næringseiendom
Fotograf:   Sindre Ellingsen
Ferdigstilt:   2019
Sertifiseringer:   BREEAM-NOR Excellent
Schüco produkter:   FWS 50
     

Kilde: Glass & Fasade

 

New call-to-action

 

AKTUELT
Glassarkitektur med integrert sikkerhet
Glasspartier i bygninger har behov for sikring. En skiller på personsikkerhet og trygghet mot innbrudd, skudd og eksplosjon.
Familieboligen som bryter med og beriker det tradisjonelle
På Reppe i Trondheim knyttet en arkitekt sammen gamlehuset og et nytt tilbygg på en kreativ og iøyenfallende måte.
En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden
Inspirert av H.C. Andersens eventyr «Fyrtøyet» skapte den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma en helt ny verden på 5 600 kvadratmeter.
Stål - et spennende fasademateriale
Jern og stål kan vise til lange tradisjoner som byggemateriale, først som bærende struktur i brukonstruksjoner, etter hvert også i bygninger.