IMG_3543

Glassfasader i DNTs hytte Skåpet

Hytten er noe mange nordmenn forbinder med naturopplevelser, ro og familietid. Selv om den klassiske tømmerhytten med smårutete vinduer preger bildet av den autentiske hytten, viser historien at byggemåten var et resultat av den daværende teknologien. Jo mer teknologi og ressurser i markedet, desto høyere ble komforten på hytten. Dagens glassfasader gir oss muligheten til å hente mer av naturen inn, samtidig som den legger grunnlag for en mer intelligent enkelhet.

Arkitektur for en ny tid - DNT åpner opp hytteveggene

Vi kjenner den tradisjonelle DNT-hytta med de smårutete vinduene, som har skapt idealet for hvordan det ekte hyttelivet bør være. Nye tider og nye behov også for DNT-turismen har skapt grobunn for en nytenkning rundt turistforeningens hyttearkitektur. Med enkelthet og god funksjonalitet som retningslinjer gir tilgangen på nye materialer og moderne byggemetoder helt nye forutsetninger for å imøtekomme dagens behov. Dette har ført til at flere arkitektoniske DNT-perler har inntatt den vakre fjellheimen de siste årene – hytter med en mye mer åpen arkitektur enn tidligere.

Arkitekt i Snøhetta Anne Cecilie Haug forteller i forbindelse med utviklingen av Tungestølen til Fjell og Vidde at hun synes DNT eier så vakre tomter, men at naturen dessverre lukkes ute med smårutete vinduer. - Jeg tror at det vil bli en økning i etterspørselen etter vinduer som tåler røft vær samtidig som den tar kontroll på solbelastningen. For prosjekter tett på naturen er det viktig å kunne tilby utsyn med riktig fargegjengivelse og i formater som rammer inn utsikten og ikke deler den opp eller stenger den ute. De fleste hyttene på fjellet har begrenset tilgang til vedlikehold, mange står innesnødd i flere måneder hvert år – derfor er det ekstremt viktig at vinduene kan tåle temperaturbelastninger og stå seg godt uten jevnlig vedlikehold, forteller Haug til Fjell og Vidde.

Arkitekten tror at vi vil se mer av denne moderne arkitekturen i fjellet. - I Europa har dette lenge vært en tydelig trend. Hun mener også at arkitekturen er forgjengelig og skal speile den tiden den kommer fra. Det er jo ingen tvil i at panoramavinduer gir gode naturopplevelser for de som oppholder seg innendørs. 

DNT og Skåpet 

En av DNTs nyeste turisthytter kalles Nye Skåpet og ligger i Rogaland, 600 meter over havet i Forsand ved Lysefjorden. KOKO Architects vant arkitekturkonkurransen i 2013. Konkurransekriteriene fastsatte at hyttene skulle være moderne og vedlikeholdsvennlige, samtidig som de skulle fraktes til fjellet som ferdige moduler. På denne måten kunne man unngå lang byggetid i de nokså uforutsigbare omgivelsene.

Fjellandskap med DNT-hytte

Selvbetjeningshyttene består av flere sovehytter, et toalettbygg, en sauna og et hovedbygg. Vann hentes fra fjellvannet nedenfor hyttene og det finnes ingen elektrisitetsnett. Hovedbygget, sovehyttene og saunaen varmes opp med vedovner. På kjøkkenet finnes det to gassovner som gjestene kan benytte seg av og et solcelleanlegg gir hyttene nok strøm til belysningen. Fjellvandrerne kan dusje og vaske seg i badstuens dusj, som er plassert i den rennende bekken utenfor. 

Fjellandskap med DNT-hytta Skåpet

På utsiden av fasadene har arkitektene valgt en rullet sink. Dette materialet tåler både vind og snø og trenger ikke vedlikehold på mange år. I interiøret har de valgt mye treverk, som skaper en varm og vennlig atmosfære. Alle bygningene har en panorama glassfasade, for å hente inn dagslyset og de vakre omgivelsene rundt hyttene. Glassfasadene og vinduene ble fraktet opp med helikopter og montert på stedet. Montørene fra Schüco Partner Rubicon AS kom vandrende til fots for å gjennomføre den litt annerledes jobben. 

Få DWG-filene tilsendt på e-post

Interiør fra hytta med utsikt gjennom store glassvinduer

Den rektangulær hovedbygningen har et kjøkken, en stue og soveplasser til 11 overnattingsgjester.  De mindre hyttene har fire soveplasser. Rommene i hovedbygningen er plassert slik at ulike gjestegrupper oppfordres til å samhandle. Det Nye Skåpet åpnet i august 2016 og er åpen for alle besøkende og fjellvandrere.

Soverom med utsikt gjennom store vinduer ut på fjellet

Stavanger Turistforening står bak det nytenkende hyttekonseptet. 

Fakta om Skåpet 

     
Byggherre:   Stavanger Turistforening (DNT)
Ferdigstillelse:   Stavanger
Arkitekt:   Koko Architects 
Schüco Partner:   AS Rubicon, Stavanger
Fotograf:   Tonu Tunnel
Schüco Produkter:   Glassfasader Schüco FWS 50.HI
Overflatebehandling:   Natureloksert innvendig og utvendig
     

 Har du et prosjekt du ønsker å diskutere med oss? Vi kommer gjerne innom kontoret ditt. 

Avtal et møte med en prosjektrådgiver

AKTUELT
Schüco & WWF – i partnerskap
For Schüco er ikke bærekraft en trend, det er en holdning.
Avanserte glassfasader på Finansparken i Stavanger
Finansparken i Stavanger stod som et av Europas største næringsbygg i massivtre ferdig ved utgangen av 2019.
Architects, not Architecture - Home Edition 2020
Architects, not Architecture har lansert Home Edition 2020 som et alternativ for arkitekter som sitter strandet i sine hjemmekontorer over hele Europa
Et hjem med utsikt – More than a view
Schüco presenterer nå nye skyvesystemer og panoramaløsninger under mottoet More than a view.