Helsfyr.Atrium.12

Elementfasaden på Helsfyr Atrium

Oppdatert: 8. august, 2022
Publisert: 16. mars, 2019

 

HubSpot Video

 

Arkitekt Pål Biørnstad, faglig leder i Lund + Slaatto Arkitekter, forteller i sitt intervju med oss at Helsfyr Atrium var et av de byggene som tok ganske lang tid å realisere, fra første til siste. - Det er jo noe som varierer veldig i vår bransje. De første tegningene, designoppslaget, er helt tilbake til 90-tallet faktisk, forteller han.

Se hva du får på Min Arbeidsplass

Første store elementfasade i Norge 

Bjørnstad forteller at Helsfyr Atrium i utgangspunktet er et veldig stort bygg, en stor fasadeleveranse. Da totalentreprenøren skulle velge leverandør på fasaden, var det mye snakk om gjennomføringsmetodikk, teknologi og underleverandører.

Bolseth AS og Profilteam AS, to av de største fasadeentreprenørene i Norge gikk sammen om prosjektet og om elementfasaden. - På den tiden var det altså ganske uvanlig, det var vel det første store elementbyggeri i Norge. For dem, både Bolseth og Profilteam, var dette også nytt farvann og man måtte finne ut av løsningene sammen.

Vi som arkitekter, entreprenør og underentreprenører, og også Schüco som leverandør. Vi var på tur til Schüco alle sammen for å finne ut hva som var de spesielle forutsetningene for å gjøre disse fasadene og gjennomføre de som elementbyggeri, forteller Biørnstad.

- Prosjektledelsen, det vil si totalentreprenøren har jo mye oppfatninger og meninger om hvordan bygget skal bygges og der er det en del mer konkrete føringer på hvordan fasadene skal realiseres, fortsetter han. - I Helsfyr Atrium er det derfor spesielt at det dukket opp dette med elementfasader. Det var jo veldig tidlig for det prosjektet at man kunne realisere hele fasaden med ferdige fasadeelement, som var ferdig kledd fra utside til innside og få det tett raskt i prosessen. Pål Biørnstad mener at det ble mer og mer vanlig etter Helsfyr Atrium.

New call-to-action

Vi spurte arkitekten om hvilke fordeler han så ved elementfasade

- Fra entreprenørens ståsted, han vil helt sikkert svare hurtighet på byggeplass og at han får et tett bygg veldig hurtig. Fra mitt ståsted som arkitekt er det absolutt fordeler med elementbyggeri. Det går på presisjon og toleranser. Det er klart at elementer som settes sammen og bygges i et kontrollert miljø inne i et verksted, de kan oppfylle mye strengere toleranser og presisjonskrav enn hva man gjør ute i snøvær midt på vinteren på et stillas. Så vi ser mange fordeler med elementbyggeri utfra arkitektonisk kvalitet.

 

     
Prosjekt:   Helsfyr Atrium
Hvor:   Oslo
Schüco Partner:   Bolseth Glass AS, Profilteam AS
Arkitekt:   Lund + Slaatto Arkitekter AS
Byggherre:   AF Eiendom og Sektor EiendomsPartner
Byggtype:   Kontorbygg
Ferdigstilt:   2010
Schüco Produkter:   Skyline 65, FW 50+ (oppdatert til FWS 50)
     

 

Avtal et møte med en prosjektrådgiver

 

AKTUELT
Hva er en elementfasade?
Elementfasader er etasjehøye veggmoduler som ferdigstilles i verkstedet, fraktes til byggeplass og henges på plass.
Design og konstruksjon av glasstak og glassfasader
Glasstak og glassfasader er en del av moderne arkitektur. Fløibanen i Bergen er et flott eksempel.
Oslos beste uterom med akevittbar
Oslo Havn har restaurert Rådhusbrygge 2 som ble kåret til Norges beste uterom. Sommeren 2021 åpnet PIREN akevittbar med panoramautsikt til fjorden.
Glassfasader med krav til brannmotstand
Sertifiseringer basert på brannprøvinger legger føringer for hva som er tillatt. Felles CE-klassifikasjoner reduserer prosjektvise vurderinger.