Schüco Zip Design solskjerming

Moderne solskjerming forener estetikk og funksjonalitet

Oppdatert: 16. november, 2023
Publisert: 16. november, 2023

Mye sol og varme kan føre til at romtemperaturen raskt overstiger det som anses for å være et akseptabelt nivå for brukere. Et enkelt, passivt og dermed kostnadseffektivt tiltak som hjelper å opprettholde komforten og reduserer varmetilførsel gjennom vinduer, er solskjerming. Den mest effektive formen er et utvendig solskjermingssystem som blokkerer solstråling før den når et vindu og trenger inn i rommet. Det er mye mer effektivt enn innvendige solskjermingssystemer og motvirker overoppheting av rommet.

Selv om beskyttelse mot varme og sollys sannsynligvis er de viktigste grunnene til å velge et solskjermingssystem for en bygning, ønsker man ikke å gi avkall på design og estetikk. Dessuten skal det ikke bli for mørkt inne, og man skal helst kunne nyte utsikten selv når solskjermingen er nede. Dette er ikke noe problem med Zip Design Screen.

Innovativ løsning for solskjerming

Schüco Aluminium Blind Zip Design Screen (AB ZDS) er en utvendig solskjerming, som gir effektiv beskyttelse mot overoppheting og bleking ved å reflektere opptil 70 % av solens stråler og filtrere opptil 98 % av UV-stråling.

Det er et tekstilsolskjermingssystem som fullt ut kan integreres i Schücos fasade- og skyvedørssystemer, noe som gjør det perfekt for bruk i både private og kommersielle prosjekter. Det er verken behov for forstyrrende lameller utenfor vinduet eller en stor boks på utsiden av huset. Schüco Zip Design Screen scorer imidlertid ikke høyt bare av estetiske grunner. Denne typen solskjerming byr også på en rekke andre fordeler: 

- Glidelåsteknologien sikrer et glatt og moderne stoffutseende og sørger for god form- og vindstabilitet.

- Den tåler vindhastigheter på opptil 25 meter per sekund, noe som tilsvarer en vindstyrke på 9–10 på Beaufort-skalaen.

- Styreskinner i elegant og slank design samt optimal integrering av den utvendige solskjermingen i systemene gjør at byggets fasade ikke forstyrres av utstikkende solskjermingskomponenter.

- Med utallige tekstil- og fargevalg kan ZDS tilpasses det ønskede fasadeuttrykket.

 

 

Last ned ebok om solskjerming fra Schüco

 

Visuell komfort og tilpasningsdyktighet

Å kunne se omverdenen er viktig for å få oss til å føle oss mer komfortable inne. Dette er av stor betydning for både helsen og produktiviteten vår. ZDS byr på svært transparente tekstiler som garanterer perfekt utsyn, men samtidig enestående blendingsbeskyttelse og skjermingsegenskaper. Man kan også gå for et helt ugjennomsiktig stoff, f.eks. til et nordvendt soverom. Mulighetene er mange – effekten til Schüco AB ZDS kan skreddersys perfekt til individuelle brukerkrav takket være et bredt spekter av tekstiler.

Byggherren av boligen ved Skudeneshavn valgte Zip Design Screen til hjemmet sitt og var spesielt spent på demping av lyset inne. De ble positivt overrasket: Selv om det var tett og 100% ugjennomsiktig fra utsiden, ble ikke opplevelsen inne påvirket. Likevel var det ikke noe problem å se ut fra innsiden og nyte utsikten uten begrensninger, selv når solbeskyttelsen var helt nede.

 

skudenesfjorden-solskjerming-innefra

 

Tekstilvalg og tilpassede funksjoner

De fleste tenderer vel til et klassisk fargevalg når det kommer til solskjerming og velger gjerne mørke duker for å unngå at de ser skitne ut. Men her lønner det seg å være åpen for andre muligheter. 

Mange er redd for at huset skal få et for mørkt uttrykk med svarte duker rundt hele huset. I tillegg ønsker man ofte at huset integreres i naturen og omgivelsene. Løsningen kan være å gå for en lysere variant.

 

skudeneshavn-screens

 

Generelt er alle stoff- og fargekombinasjoner som er tilgjengelige på markedet mulige. Schüco anbefaler et utvalg av 45 kombinasjoner. Disse er laget av glassfiber- og spesielle stoffer, som har forskjellige tekniske verdier. Glassfiberstoffer er laget av PVC-belagte glassfibertråder som har lang holdbarhet og er enkle å rengjøre. Spesialstoffene inkluderer ulike typer som f.eks. gir økt blendingsbeskyttelse og avskjerming, eller er laget av PVC-frie materialer.

Hvert stoff har to sider som kan variere i både tekniske egenskaper og utseende. Det er mulig å bruke de to sidene om hverandre. Det er derfor viktig at ytre og indre side spesifiseres ved bestilling. Det som er felles for alle våre stofftyper, er at de trenger ekstremt lite vedlikehold og er motstandsdyktige mot vær og vind.

Effektiviteten til ZDS er i stor grad avhengig av fargen på stoffet og andelen åpninger i stoffet. Jo tettere stoffet er vevd, jo mindre lys og varme trenger gjennom og jo bedre blir blendingsbeskyttelsen. Lyse tekstilfarger reflekterer lys og varmestråling bedre enn mørke farger. Mørke farger kjennetegnes av større absorpsjon og slipper dermed litt mer solenergi inn, men de gir det beste utsynet. Materialvalget må derfor baseres på krav til blendingsbeskyttelse, ønsket lys- og varmeinnslipp, samt individuelle preferanser til det visuelle uttrykket og utsyn.

 

solskjerming-dukvelger

ZDS er tilgjengelig i mer enn 60 farger og dukvarianter. Bruk dukvelgeren for å se de forskjellige mulighetene og for å finne den duken som passer best til byggeprosjektet.

 

Arkitektoniske overveielser for solskjerming

Solskjerming på store flater kan være en arkitektonisk utfordring. Her kan ZDS være det beste valget. Den muliggjør store dimensjoner uten at det går på bekostning av det tekniske og det visuelle. Screenen kan leveres som én enhet med en bredde og høyde på opptil 6 m, størst mulig totalflate på 18 m2. De mulige størrelsene på ZDS er generelt begrenset av systemspesifikke dimensjoner, for å sikre optimal funksjon og stabilitet i kombinasjon med attraktiv design. De bærende egenskapene til vindus- og fasadeelementer har også stor betydning for mulige solskjermingsdimensjoner.

 

udc-80-si-kontorbygg-solskjerming

 

Velg mellom ulike styringsmuligheter og varianter

Schüco AB ZDS solskjerming drives av en 230 V motor med integrert hindringsdeteksjon. Den kan styres via en bryter på vegg eller trådløst via smarttelefon eller fjernkontroll. Den kan også styres sentralt av sensorer og integreres i smarthus-systemet.

Varianter av AB ZDS:

  • Foran ASE og AS PD skyvedører
  • Foran UDC 80 elementfasade og som prosjektløsning foran FWS fasade
  • Over AWS vinduer

 

Zip Design Screen lar seg også montere utenfor vinduer som en utenpåliggende variant.

 

Schüco AB ZDS utenpå skyvedører

ab-za-d-sichtbarer-kasten

 

Schüco AB ZDS i elementfasader

udc-80-si-d-zds

 

Schüco AB ZDS utenpå post-losholt fasader

ab-za-vor-fws-50-d

 

Egenskaper

  • Høy vindstabilitet opptil 25 m/s
  • Ulike grader av transparens fra 0 % til 14 % og ulike egenskaper mtp. lys- og varmeinnslipp (avhengig av type tekstil og vevstetthet)
  • Høy grad av prefabrikasjon / enkel og rask montasje
  • Drives av en 230 V Somfy Maestria motor med hindringsdeteksjon og mulighet for trådløs styring
  • Spesielt utvalgte stoffer krever veldig lite vedlikehold og er motstandsdyktige mot vær
  • Solskjermingskasse har svært god isolasjonsevne med U-verdi fra 0,58 W/(m2K)

 

 

AKTUELT
Glassarkitektur med integrert sikkerhet
Glasspartier i bygninger har behov for sikring. En skiller på personsikkerhet og trygghet mot innbrudd, skudd og eksplosjon.
Familieboligen som bryter med og beriker det tradisjonelle
På Reppe i Trondheim knyttet en arkitekt sammen gamlehuset og et nytt tilbygg på en kreativ og iøyenfallende måte.
En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden
Inspirert av H.C. Andersens eventyr «Fyrtøyet» skapte den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma en helt ny verden på 5 600 kvadratmeter.
Stål - et spennende fasademateriale
Jern og stål kan vise til lange tradisjoner som byggemateriale, først som bærende struktur i brukonstruksjoner, etter hvert også i bygninger.