Boligen på Skudeneshavn

Skreddersydd løsning ned til minste detalj: bolig ved Skudenesfjorden

Oppdatert: 28. februar, 2024
Publisert: 8. november, 2023

Når man planlegger sitt byggeprosjekt, starter man ofte med å se på de løsningene som finnes på markedet. Men hva hvis man egentlig ønsker seg noe annet? Svært få våger å tenke utenfor boksen. Kanskje både fordi det krever ekstra engasjement og virker vanskelig, til og med umulig. Kurt Roar og Doris Kristin turte å gå for skreddersydde løsninger etter deres behov: fra en spesialtegnet pocketskyvedør, et stort takvindu og et glasshjørne på kjøkkenet til et spennende fargevalg til solskjermingsdukene.

Vilhelmsens moderne funkisbolig med en helt fantastisk utsikt over Skudenesfjorden vekker oppmerksomhet med sitt helhetlige, stilrene uttrykk, samspillet med naturen rundt og de mange gjennomtenkte og smarte løsningene den kan skilte med. Deres hjem er et foregangsprosjekt på mange områder. Ikke bare er pocketskyvedørene helt unike på verdensbasis. Huset er også et av de første med det integrerte solskjermingssystemet Schüco Zip Design Screen.

 

 

Den flotte boligen er tegnet av byggherrene selv, Doris Kristin og Kurt Roar Vilhelmsen. Ekteparet ønsket seg et hus som spiller på lag med naturen og forsvinner i terrenget, uten at det går utover kvalitet og design. Formen på huset, materialvalg på kledning, farger og glassløsninger viste seg å være av avgjørende betydning for det vellykkede resultatet, som de føler å ha fått til.

 

Ta kontakt med våre rådgivere!

 

Spesialtegnet skyvedørløsning: Unik Schüco «pocketdør»

Byggherren hadde et klart ønske om å viske ut skillet mellom inne og ute, med flytende overganger og muligheten til å gå ut og inn uten stengsler. Inne- og uterom skulle forenes til ett stort areal. De ønsket seg store skyvedører og store vinduer som gikk fra gulv til tak med minst mulig karm. Før de landet på den endelige løsningen, vurderte de også panorama design-skyvedørene fra Schüco. Den ideen ble imidlertid skrotet da den typen skyvedør ikke er særlig godt egnet for været på Vestlandet.

 

skudeneshavn-terrasse

 

Foldedører var heller ikke et alternativ for Doris Kristin og Kurt Roar selv om de er veldig fornøyde med den typen dører i det andre huset sitt, der de er brukt i forbindelse med en vinterhage. I en tidligere tegning av huset hadde de tenkt å ha en hagestue koblet til huset. Da var tanken å ha foldedør, men den planen med hagestuen gikk de senere bort fra.

Til hovedstuen trengte de en dør- og glassløsning til en svært stor åpning. De anså en foldedørløsning som lite egnet her, delvis pga. værforholdene. Stedet er ofte utsatt for storm, noe som kan føre til at en slik type dør kan bevege seg og lage mye lyd. I tillegg ønsket de seg mest mulig transparens mot uterommet og glass fra gulv til tak, uten forstyrrende elementer. Det skulle være færrest mulig søyler. En foldedør eller en form for bretteløsning hadde ifølge Kurt Roar ikke vært forenlig med ideen om å ha mest mulig glass fra gulv til tak.

 

skudeneshavn-stue

 

Selv om de ønsket seg maksimalt med lys, så byggherrene også nødvendigheten av å ha noe vegg til bl.a. fjernsyn. En foldedør-/bretteløsning hadde medført redusert veggflate. Pocketdørløsningen gir dem akkurat det de ville ha – maksimalt med lys både når døren er åpen og lukket samtidig som de har noe veggareal.

De var svært spente på pocketdøren og hvordan den ville bli i praksis. En dør som går fra gulv til tak, ser ut som et vindu og er en skyvedør som forsvinner inn i veggen. Resultatet ble mer enn tilfredsstillende. De har fått en løsning som fungerer helt perfekt. Løsningen byr på en rekke fordeler, som at de slipper å ha en dør som kan stå og slå og som må låses.

 

skudeneshavn-spiseplass

 

Første prosjekt med det integrerte solskjermingssystemet Schüco Zip Design Screen

En bolig med store glassflater krever ekstra gode løsninger for solskjerming og beskyttelse mot innsyn fra naboer og forbigående. Byggherrene valgte Zip Design Screen, den nyeste solskjermingsløsningen fra Schüco.

 

skudeneshavn-vindu-tak

 

Vi har besøkt ekteparet Doris Kristin og Kurt Roar Vilhelmsen og bedt dem fortelle oss litt om den spesielle pocketdørløsningen, solskjermingen, fargevalg og mye annet rundt prosjektet.

 

vilhelmsen

 

Ekteparet Vilhelmsen har tegnet huset sitt selv. Det er mange små detaljer som har vært avgjørende. Et eksempel er skyvedører og vinduer som går helt opp til taket for å unngå veggfelt mellom glass og tak.

Doris Kristin og Kurt Roar Vilhelmsen
Byggherre

 

- Var det deres idé med pocketdøren?

- Ja, det var det. Vi ble advart og fikk høre at de ikke hadde levert dette før. Så snakket vi med snekkerne. De mente at dette burde være mulig, vi kunne se på dette som en vanlig skyvedør, ha glass i skyvedelen, og ha tett aluminiumsfelt i den faste delen. Videre da ha trekledning utenpå den faste delen.

Det var også to-tre småting som måtte fikses, som for eksempel et beslag. Og det var viktig å få det malt sort inni. Hvis det ikke hadde blitt malt sort innvendig, hadde det blitt litt stygt. Det var små detaljer som dukket opp underveis, men det sier seg selv når du begynner å gjøre dette. Det var jo tross alt første gang for alle involverte.

Prosjektlederen fra byggefirmaet, han som hadde prosjektet, var veldig obs på sånne ting. Han så bygningstekniske detaljer som vi ikke kom på.

 

- Hvorfor valgte dere akkurat denne solskjermingsløsningen?

- Vi var veldig klare på at vi ønsket solskjerming og at den skulle være utvendig istedenfor innvendig. Basert på vår erfaring fra det andre huset vårt med utvendige lameller som blafrer, visste vi at vi ikke hadde lyst på det, men en innebygd løsning. Og så tenkte vi at beste odds for å få dette til å bli pent var å handle det hos Schüco, dersom det var mulig  – uten at vi visste at dere hadde det. Det var helt tilfeldig at vi fant ut at dere tilbyr solskjerming, og det er det nok kanskje mange som ikke vet.

 

skudeneshavn-solskjerming-ute

 

Vi hadde tillit til Schüco som kvalitetsleverandør på glass og regnet derfor med at solskjermingen som dere leverer, også ville være bra. Vi tenkte det var bedre odds for å få det slik vi ville ha det – en integrert og skjult solskjerming. I tillegg så tåler den mer vær og vind. Den er utstyrt med en funksjon som gjør at den trekker seg inn når det blir for mye vind.

Problemstillingen er gjerne å forstå de ulike produktene, forstå hva det egentlig dreier seg om. Du har den typen kontra den, og det er vanskelig å begripe dette helt. Og siden ingen hadde gjort dette før, så var det litt sånn på «faith» når det gjaldt valg av løsninger.

Skjult solskjerming var mulig fordi vi tenkte på det tidlig og hadde flinke byggmestere og snekkere som bidro til å komme frem til de løsningene som måtte finnes. Det måtte egne løsninger til i tak-konstruksjon, alt måtte planlegges nøye. Det gjaldt for eksempel tilkomsten. Men så lenge man tar det med i planleggingen fra start, så får man til det man ønsker. For oss var det viktig å få til en flat struktur. Vi ville ikke ha en boks her og der og nivåforskjeller. Vi ville ha samme takhøyde ute og inne, uten forstyrrelser som solskjermbokser. Dette er kanskje ubetydelige detaljer for noen, men viktig for oss. Når man først legger så mye i et hus som vi har gjort her, vil man ha det akkurat slik vi man har ønsket seg det. Og kostnadene blir stort sett de samme så lenge man bare planlegger på en god måte.

 

- Fargevalget på solskjermingen er litt uvanlig. Kan dere si noe om hvorfor dere valgte som dere gjorde?

- Vi har mørkegrå lameller på det andre huset og kjenner flere som har sorte, men uttrykket blir gjerne så mørkt og hardt. Her ønsket vi å ha noe mykere og gyllent, noe som kunne forsvinne litt. Vi er veldig glad i jordfarger som sand og lignende nyanser, det var det som tiltalte oss, og vi ønsket oss en farge som lot seg integrere i naturen og det rundt.

Vi var veldig spente på hvor mye demping den lyse fargen ville gi. Det var litt som å kaste terning hvor du ikke vet utfallet, men vi er veldig fornøyde og ble positivt overrasket over at det er såpass godt med utsyn.

 

skudeneshavn-solskjerming-samlet

Og innsyn eksisterer ikke. Det er så deilig at vi kan trekke ned og at ingen kan se inn. Vi kan stenge alt ute uten at det går utover lysforholdene inne. Vi har komplett beskyttelse mot innsyn, samtidig som vi har overraskende god utsikt uten at det blir for mørkt.

Man ønsker jo gjerne stenge ute mest mulig direkte lys, men samtidig unngå å føle at man sitter med solbriller på. Vi ønsket oss maksimalt med skjerming uten å få den negative effekten der du føler at du ser med solbriller inne. Noen velger nok mørkere farger fordi de tenker det er lettere å rengjøre eller vil unngå falming av møbler og andre ting. Vi derimot var redde for at det skulle bli for mørkt og gikk for en lys fargetone på solskjermingen vår.

Les også: Moderne solskjerming forener estetikk og funksjonalitet

 

Økt bokvalitet med takvindu

- Takvinduer i en privat bolig er ikke så utbredt. Hvorfor valgte dere dette?

- Vi synes det er veldig fint med mye lys, og så blir det så god velkomst når du kommer inn. Det er overraskende lyst og det er ikke lenger «bare» en gang, men et velfungerende rom. Takvinduet øker bokvaliteten – uansett vær. Når det er skikkelig dårlig vær, er det koselig å høre regnet mot taket.

 

skudeneshavn-takvindu-miljo

 

- Var takvinduet også noe som ingen av de dere jobbet sammen med hadde gjort før?

- Jo, de hadde faktisk gjort det før og viste oss et par eksempler, men samtidig så vet man aldri hvordan det faktisk vil se ut. Vi fikk hjelp av hun som tegnet det hos byggefirmaet. Hun tegnet takvinduet inn en modell som viste hvordan det kom til å bli. Veldig god hjelp å se det i 3D-skisser.

 

skudeneshavn-takvindu

 

Les også: Design og konstruksjon av glasstak og glassfasader

 

- Dukket det opp noen utfordringer eller skjedde det noe under byggeprosessen som kom overraskende på?

- Det var noen diskusjoner rundt tilkomsten, uten at vi helt husker hva det gikk ut på. Og så var det det med disse pocketdørene som var første gang for alle.

Når det gjelder takvinduet, så var det en del utfordringer knyttet til bæringen, ventilasjon, luft og det elektriske. Spørsmålene dreide seg bl.a. om hvordan skulle man få bæringen til å fungere og hvordan man kunne sørge for nok ventilasjon og luft frem til stuen med begrenset plass i takoverbygg.

Et råd fra oss er å huske å planlegge ventilasjon samtidig som man planlegger bæring og takvindu. Det er ikke noe problem så lenge man kan senke taket, men siden vi ønsket mest mulig takhøyde, måtte det en annen løsning til.

Det ble også en del tomtejobbing før selve byggingen kunne igangsettes. Vi brukte ganske lang tid på å jobbe oss ned i terrenget. Det var opprinnelig mye høyere her og tomten måtte legges ned for å få huset flatt nok. Deler av et fjell måtte også bort. Det som står igjen av fjellet fungerer i dag som en levegg på baksiden, og er blitt et av favorittstedene våre ute.

 

- Fungerte samarbeidet med de mange involverte bra?

- Absolutt! Vi hadde et godt samarbeid og følte at våre ønsker ble vel ivaretatt. Vil spesielt fremheve viktigheten av god prosjektledelse der Boligleverandøren Karmøy hadde stålkontroll på helheten. Vi kunne ikke vært mer fornøyde, hverken med gjennomføringen eller resultatet.

 

- Det er veldig gøy at dere har tegnet huset selv. Da blir det jo enda mer et hjerteprosjekt, gjør det ikke?

- Jo, det blir det. Og det er mange små detaljer som har vært avgjørende. Et eksempel er det med skyvedørene som går helt opp til taket. Slik unngår man veggfelt mellom glass og tak. Det samme gjelder for vinduet ved kjøkkenbenken, som også går fra gulvet og helt opp til taket. Dette er gjennomgående for både stuen og hjørnet på kjøkkenet.

I de andre rommene har vi det vanlige med vegg over døren. Her derimot har vi bare vegg og så glass, som er rammet inn på hver side. Da passer det veldig godt med denne typen store vinduer og store skyvedører.

 

- Dere har et unikt glasshjørne på kjøkkenet. Kan du si noe om det, Doris Kristin?

- Jeg synes det er så fint når glass går mot glass – ingen bæringer, ingen karmer, ingen kanter – sånn at vinduene kommer helt til sin rett. Utfordringen med en så utstrakt bruk av glass blir å finne et sted der du kan sette fra deg ting og pynte. Derfor ønsket jeg meg en glasskarm tilknyttet glasshjørnet på kjøkkenet.

 

skudeneshavn-kjokkenhjorne

 

Løsningen ble å lage en ekstra bred kjøkkenbenk, som går i flukt med glasshjørnet. Her har vi plass til å pynte og sette fra oss ting.

Vi brukte lang tid på å tegne huset og hadde sikkert ti tegninger som vi tegnet selv. Men akkurat dette vinduet har vært med oss hele veien, vi har vært tydelige på at vi vil ha det med. Ellers har det vært mange endringer underveis, vi begynte med to etasjer, så ble det tre, og til en etasje. På alle prosjektene har vi tenkt tanken helt ut, så vi har sittet og tegnet noen år.

 

- Flyttet dere inn i desember 2022?

- Ja, det stemmer, men det føles som vi har bodd her lenger. Det var snøstorm da vi flyttet inn. Hele vinduet ble dekket med snø. På noen av de første bildene vi tok, var det mørkt ute, med juletreet som skinte inne. Men for oss er dette også den perfekte sommerplassen. Det er nydelig her både vår og sommer.

 

- Er det noe dere gjerne skulle ha gjort annerledes?

- Et av rommene var egentlig tenkt som kontor, men vi snudde rundt på planene i siste liten. Rommet var for flott til at det bare skulle bli kontor. Det var så lyst og fint, og terrassen var rett utenfor. Så vi ombestemte oss og gjorde det om til et bibliotek istedenfor. Så nå kombinerer vi kontor med det ene gjesterommet, og så er jo arbeidsplassen til Kurt Roar rett oppi veien.

 

- Er dere generelt fornøyd med alt?

- Vi så på ulike løsninger da vi planla huset og har bygget oss ned i størrelse. Dette er ikke en kjempestor tomt, men det som vi er veldig fornøyde med og hadde fokus på i planleggingen, er hvordan huset forsvinner i terrenget. Det handler selvfølgelig om formen på huset, det handler om materialvalg på kledning og det handler om farger og glassløsninger.

Huset spiller på lag med naturen og glir inn som en naturlig del av terrenget. Dette var et ønske vi hadde og det føler vi at vi har fått til.

Det er ingen kjeller her, og så har vi den steinrøysen som vi fikk lagd som visuelt trekker huset nedover og inn i terrenget. Så synes vi at vinduene og solskjermingen spiller godt på lag med kledningen.

 

skudeneshavn-panorama-stein

 

Vi hadde egentlig lyst til å sette et hus rett ned på i naturen, uten å ødelegge noe, men det måtte vi. Litt røff natur og en steinrøys gjør at vi synes det likevel passer godt med området rundt oss. Vi eier bare frem til murene, resten er kommunalt. Det er et vikingfornminneområde på ene siden, så det vil aldri komme hus der, og et friområde foran oss med bystranda og mye aktivitet. Vi var spente på om det kom til å bli et problem siden det er så nærme, men det oppleves bare som positive kulisser.

 

- Har dere fått noen reaksjoner fra venner eller noen som har vært på besøk?

- Ja, får mange tilbakemeldinger om at de synes det er blitt så fint. Vi får også reaksjoner fra folk vi ikke kjenner. Flere kommenterer hvordan huset forsvinner i terrenget, det var viktig for oss, og er hyggelig å ta med seg.

 

Flere kommenterer hvordan huset forsvinner i terrenget, det var viktig for oss, og er hyggelig å ta med seg.

Doris Kristin Vilhelmsen
Byggherre

 

Les også: Villa Reilstad - Home is everything

 

Nyutviklet spesialløsning etter kundenes behov

Fredrik Bergersen fra Alglass AS har detaljprosjektert den spesielle pocketdørløsningen, med god bistand fra Ben-Vidar Pedersen som er byggteknisk rådgiver hos Schüco Norge.

 

 

ben-vidar-pedersen-500

Ben-Vidar Pedersen

Byggteknisk rådgiver,
Schüco Norge

 

fredrik-alglass-500

Fredrik Bergesen

Daglig leder,
Alglass AS

 

De forteller at ideen om pocketdørene kom fra byggherren selv, og byggteknisk hjelp fra arkitekten Charlotte Hult hos Boligleverandøren Karmøy AS. Kombinasjonen av byggherrens ønske, deres egen erfaring og gjennomføringsevne til å få til optimale løsninger gjorde at de spesialkonstruerte pocketdørene lot seg realisere.

Med utgangspunkt i en standard Schüco heve/skyvedør ASE 80.HI 1 spors, utviklet de en løsning som imøtekom byggherrens ønsker. Det var viktig å velge rett måte å bygge dørene på. I utgangspunktet er de bygget på vanlig måte, men glasset som normalt sitter i fastfeltet, er byttet ut med en godt isolert fylling. I tillegg måtte det lages spesialtilpassede beslag etter at elementene var montert.

 

Det er alltid spennende og utfordrende når en byggherre ønsker seg noe litt utenom det vanlige og spesialtilpassede løsninger. Pocketdørene var noe helt nytt for alle involverte, men takket være godt samarbeid samt solid erfaring og gjennomføringsevne fra min side kom vi frem til en optimal løsning.

Fredrik Bergesen
Daglig leder Alglass AS

 

For denne løsningen er det viktig å ha god dybde på veggen, god lufting og god isolasjon for å unngå kondensering. Da det i tillegg var ønsket utvendig solskjerming, ble løsningen en tilpasset utgave av vår Schüco ZDS Zip Design Screen, som måtte tilpasses de forskjellige utgavene av heve/skyvedørene. På karmene er det utviklet en tilleggsprofil for god innfestning av styreskinnene. På den største heve/skyvedøren var det ønsket å ha delt screen, det ble også løst med en skjult forsterkning og doble styreskinner på den midtre stolpen som deler fastfeltet og det skyvbare feltet.

På spørsmålet om hvorfor man skulle velge denne spesialløsningen med heve/skyveløsning som pocketdør fremfor en vanlig skyvedør, svarer de to at det først og fremst er estetisk pent. Pocketdørløsningen ser også tilsynelatende plassbesparende ut i og med at døren forsvinner inn i veggen.

Les også: Bedre bygg med tverrfaglig samarbeid

 
     
Prosjekt:   Bolig ved Skudenesfjorden
Hvor:   Skudeneshavn
Schüco Partner:   Alglass AS
Arkitekter:   Byggherren, i samarbeid med Boligleverandøren Karmøy AS
Byggherre:   Kurt Roar og Doris Kristin Vilhelmsen
Byggtype:   Bolig
Fotografer:   Hundven-Clements Photography
Ferdigstilt:   2022
Schüco produkter:   ASE 80.HI (spesialkonstruksjon pocketskyvedør), Zip Design Screen (farge: perlegrå/perlegrå), AWS 75.SI, ADS 75, ADS 50.NI, FWS 50.HI
     

 

skudeneshavn-byggefase01
Foto: Alglass AS
skudeneshavn-byggefase02
Foto: Alglass AS
skudeneshavn-byggefase03
Foto: Alglass AS
skudeneshavn-byggefase04
Foto: Alglass AS
skudeneshavn-byggefase05
Foto: Alglass AS
skudeneshavn-byggefase06
Foto: Alglass AS
skudeneshavn-byggefase07
Foto: Alglass AS
skudeneshavn-byggefase08
skudeneshavn-byggefase09
skudeneshavn-byggefase10

 

Last ned ebok om solskjerming fra Schüco

AKTUELT
En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden
Inspirert av H.C. Andersens eventyr «Fyrtøyet» skapte den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma en helt ny verden på 5 600 kvadratmeter.
Stål - et spennende fasademateriale
Jern og stål kan vise til lange tradisjoner som byggemateriale, først som bærende struktur i brukonstruksjoner, etter hvert også i bygninger.
The Bolder - unikt overnattingssted med spektakulær utsikt over Lysefjorden
Høyt over fjorden, omgitt av slående vakker natur, troner de seks designhyttene som inngår i konseptet The Bolder.
Bølgete fasade på Danmarks høyeste bygg - Lighthouse
I Århus’ nye bydel Århus Ø, finner vi Lighthouse – Danmarks høyeste bygg, som har høstet mye ros både nasjonalt og internasjonalt.