Utsikt gjennom store glassdører til sjø med kvinne utenfor

Villa Reilstad - Home is everything

Oppdatert: 8. november, 2023
Publisert: 19. april, 2022

"Home is everything" er en serie med filmer som Schüco International har laget for å fortelle de unike historiene som er dypt knyttet til hvert hjem. Villa Reilstad, på Finnøy utenfor Stavanger, er et av de unike hjemmene som er valgt ut for denne internasjonale filmserien. 

Det er bratt og ulent på Finnøy men utsikten er spektakulær. Her har Merete fått realisert sin visjon om å bygge seg et hjem som organisk tilpasser seg de kuperte omgivelsene og er i harmoni med den vakre vestlandsnaturen. 

Filmteamet fra 27 KILOMETER ENTERTAINMENT GMBH besøkte Merete for å fange historien og stemningen i dette unike og vakre hjemmet.

Gjennom to intense dager ble en historie om hjem og tilhørighet skapt og resultatet ble denne flotte filmen:

 Tilbake til røttene og naturen

Merete ønsket å flytte tilbake til Norge etter mange år i utlandet. Etter å ha reist rundt i verden og fått oppleve å bo på ulike kontinent og leve i ulike kulturer kom også lengselen etter å komme hjem.

 

villa-reilstad-merete-kaffekopp

 

Midt i det steinete landskapet på Finnøy har hun nå skapt sitt hjem. Villa Reilstad er tilpasset de kuperte omgivelsene, og harmonerer fint med naturen rundt.

 

"Følelsen av å være norsk forlater deg vel aldri. Og det er naturen. Det er bare så vakkert her. Jeg liker roen, freden og at livet går langsommere her på en måte."

Merete
Byggherre

 

villa-reilstad-terreng

 

Huset har et tak som gjenspeiler terrengformasjonene, og består av fire etasjer som åpner seg mot sjøen. En terrasse forbinder hver etasje med landskapet, slik at huset ser ut som om det nesten har vokst opp av selve bakken.

 

villa-reilstad-takvinkler

Glass og asketre skaper et innvendig landskap

Merete ønsket å designe huset som en naturlig forlengelse av omgivelsene. Sammen med arkitektfirmaet Helen & Hard bestemte de seg for å se interiøret som et landskap i seg selv, og med det skape et landskap i landskapet.

En fantastisk trappekonstruksjon utfolder seg fra inngangen øverst, og brer seg ut over alle fire etasjer. Trappene gir struktur til det åpne interiøret som hovedsakelig består av asketre og glass. Trappene er dannet av fremspring og nisjer, og gjengir klippelandskapet utenfor.

 

villa-reilstad-trapp-ned

 

Villa Reilstad inneholder kjøkken og spiseplass med terrasse, egen gjestefløy med soverom og bad, stue med en imponerende panoramautsikt, hovedsoverom med bad, kontor og egen inngang og på nederste plan områder for avslapning som TV-stue, treningsstudio og badstue.

 

villa-reilstad-merete-stol-fugler

 

"Min favorittdel av hjemmet er lyset, det skiftende været, og å kunne leve med årstidene. Jeg elsker å våkne opp til utsikten over havet, høre regnet og stormen utenfor, og å komme inn fra regnet, lukke døren bak meg og si 'Ah, jeg er hjemme igjen.'"

Merete
Byggherre

 

villa-reilstad-glassfasade


Villa Reilstad ble tildelt "Glassprisen 2019"

Denne prisen går til byggeprosjekter som fremmer bruken av glass i norsk arkitektur på en fremragende arkitektonisk eller teknisk måte, eller bruker det som et kunstnerisk stilgrep. Andre grunner som vektlegges er glassets funksjonelle egenskaper som gir bygningen eller konstruksjonen betydelige fordeler og dermed fører til trivsel for samfunnet, miljøet og den enkelte.

 

Juryens begrunnelse

Vinnerens bruk av glass skal skille seg ut fra andre arkitektoniske aspekter. I forhold til størrelse og form fremstår husets eksteriør nokså behersket og tilpasset omgivelsene. Med noen få kurver og avvik indikerer imidlertid fasaden allerede at noe annet venter oss i interiøret.

Arkitekturen er særegen og bruken av glass omfattende og interessant. Innvendig er rommene utformet på en slik måte at de strekker seg utover tomten. Dette skaper en sømløs overgang mellom bygget og omgivelsene. Alt samlet (som en helhet) under ett beskyttende tak. Dette gjør det klart at det ble tatt hensyn til kvaliteter og verdier i området rundt.

Belysningen som brukes, i kombinasjon med konsekvent vedlikeholdte siktlinjer, er sammenvevd med det overordnede romkonseptet og skaper en arkitektonisk opplevelse - der glassets unike og mangfoldige egenskaper er uunnværlige.

 

villa-reilstad-stoler-peis

 

Helen & Hard var arkitekter på prosjektet

For arkitektene Helen & Hard er det viktig at materialene som brukes, og arkitekturen, tilpasser seg de lokale forholdene. Dette gjør at naturen rundt og de spesielle egenskapene til det respektive terrenget ofte påvirker arkitekturen og dens utforming.

Dette kan også sees i Villa Reilstad: Huset er fordelt på fire plan og beboerne beveger seg i et indre landskap som er direkte knyttet til uteterrenget via ulike terrasser og «lounge zones». Over det hele er det et stort tak i tre, som kun hviler på mønet og i fasaden.

Når du går inn har du oversikt over hele huset og takket være de store glassfasadene utsikt i alle retninger. Som eksempel kan du se fra inngangen gjennom alle nivåer og ned til brygga på vannet.

 

villa-reilstad-interioer

 

Rubicon er Schüco partner på prosjektet

Vi har snakket med Schüco Partner Rubicon som stod for fasadearbeidet med Villa Reilstad.

lars-mellerud-rubicon

 

NorDan Rubicon

Rubicon er en totalleverandør av fasadeløsninger i aluminium og glass med over 26 års erfaring. Bedriften prosjekterer, produserer og monterer komplette løsninger i Schüco aluminium profilsystem, inkludert vinduer, dører, butikkfronter og fasader av glass og glasstak.

Lars Mellerud

Daglig leder
NorDan Rubicon AS

 

Hva synes dere er spesielt med Villa Reilstad?

- Arkitektur er alltid spennende. Her er det kombinasjonen av tre og aluminium som står frem. Huset er bygget inn i terrenget på en måte som gjør det lite prangende samtidig som de store glassflatene trekker naturen inn i huset.

 

HubSpot Video

 

- Arkitektonisk fremstår boligen som en perle. Både plassering i terrenget og at fasaden er vent mot sjøen gjør bygget spesielt. Det blir lagt merke til både av folk med bygningsteknisk kompetanse, arkitekter og av båtfolket som seiler forbi.

Husets eksponerte plassering i skråningen betyr at glasset må tåle kraftig vind- og regnbelastning. Arbeidet med glassfasadene var ikke spesielt teknisk vanskelig men frakten av glass og materialer bød på en utfordring ved at boligen er bygget på en landfast øy.

 

villa-reilstad-sjoen

 

Hva tror du var grunnen til at dere og Schüco ble valgt til å være med på dette prosjektet?

- Vi er vant til å jobbe tett sammen med arkitektene i prosessen frem til endelig design og montasje. I tillegg har vi erfaring med spesielle kundetilpassede løsninger og kan levere til konkurransedyktige priser.

I dette prosjektet har vi benyttet Schüco produkter for å kunne realisere arkitektens visjon. Vi har benyttet FWS 50, ASS 70.HI, AWS 70.HI og ADS 70.HI. Vi har brukt 3 lags glass 70-35 og farge på aluminiumsprofilene er RAL 7016.

Vårt samarbeid med Schüco er utmerket. Schüco tilbyr gode tekniske løsninger som kan benyttes i selv komplekse arkitektoniske bygg. Videre setter vi stor pris på den tekniske støtte Schüco kan tilby når vi ser utfordringer vi ønsker å diskutere med andre.

Se også: Skreddersydd løsning ned til minste detalj: bolig ved Skudenesfjorden

 
 
     
Prosjekt:   Villa Reilstad
Hvor:   Finnøy utenfor Stavanger
Schüco Partner:   A.S Rubicon
Arkitekt:   Helen & Hard AS
Byggherre:   Privat
Byggtype:   Privatbolig
Fotograf:   Jannis Gasser, Anna-Lena Schomburg
Ferdigstilt:   2018
Schüco Produkter:   AWS 70.HI, ADS 70.HI, FWS 50, ASS 70.HI
     

 

New call-to-action

AKTUELT
Bærekraftig skyskraper med en imponerende glassfasade
I bydelen Gårda i Gøteborg finner vi Kineum, en spektakulær bygning som rager høyt til værs med sine 110 meter fordelt på 28 etasjer.
Moderne solskjerming forener estetikk og funksjonalitet
Den mest effektive solskjermingen er når solstrålingen blokkeres før den når et vindu og trenger inn i rommet.
Skreddersydd løsning ned til minste detalj: bolig ved Skudenesfjorden
En spesialtegnet pocketskyvedør, et stort takvindu, et glasshjørne på kjøkkenet og et spennende fargevalg på solskjermingsdukene.
ArchiWalks Trondheim: Fra Solsiden til K-U-K på tre timer
Trondheim har dyktige fasadeentreprenører og mange spennende prosjekter. Dette gjør en ArchiWalk til en lærerik opplevelse.