Jonsvollkvartalet

3 ulike glassfasader på Jonsvollkvartalet

Oppdatert: 22. september, 2023
Publisert: 27. mars, 2019

Ti tusen kvadratmeter glassfasade er produsert i Sandane og levert i Bergen, til Sparebank Vest sitt nye hovedkontor Jonsvollkvartalet. Bygget vant Årets Eiendomspris 2016.  

Med vann som inspirasjon

Bygget ligger sentralt langs byens kulturakse mellom små trehus på den ene siden, og større modernistiske bybebyggelse på den andre siden. Fasadekonseptet er utviklet med vann som assosiasjon og som fanger opp elementer som bevegelse, relieff, refleksjon, gjenskinn og transparens. Dobbeltfasaden består av en indre bygningsfasade, som utgjør selve klimaveggen. De tette fasadefeltene mellom etasjene består av komposittmateriale med trefinér og representerer treverket fra den tradisjonelle bergensbebyggelsen. Det ytre laget legger seg som et bølgende skall rundt bygget. I følge arkitekten, Jan Erik Rossow, som jobbet hos Arkitektgruppen Cubus, reflekterer og endrer dette seg etter værskiftene og årstidene i Bergen. 

Tverrfaglig samspill og flere hundre tegninger

Bolseth Glass AS har gjennomført den spesielle og krevende fasadekontrakten i totalentreprise direkte med byggherren. Bedriften har utviklet og detaljprosjektert fasadene i tverrfaglig samspill med byggherrens arkitekter og rådgivere. Alle elementer ble produsert etter teoretiske digitale tegninger og løsningene er delvis modellert i 3D, for å klare de mest krevende geometriske utfordringene. Bolseth sitt prosjekteringsteam har produsert flere hundre tegninger for å få dette til. All prosjektering og produksjon er også utført ved Bolseth sitt hovedkontor og moderne fabrikkanlegg på Sandane i Nordfjord. Anlegget har en produksjonsflate på 3500 kvm og et like stort innegjerdet uteområde for mellomlagring av ferdigproduserte elementer. 

New call-to-action

Møter konkurransen med moderne produksjon 

Bedriften har satset mye på optimaliserte produksjonsprosesser de siste årene. Produksjonsunderlag blir utført på prosjekteringsavdelingen i SchüCal og SchüCad og overført digitalt til CNC-styrte bearbeidingssentre i fabrikken.

- Vi må ligge helt i front med teknisk gode og rasjonelle løsninger, høy presisjon, og rask gjennomstrømming i fabrikken for å klare dagens konkurransesituasjon uttaler Bolseth. Siste store maskininvestering er et 25 meter langt maskinsenter som både kapper, freser og borer aluminiumprofiler i en og samme operasjon. Maskinen har i tillegg et magasin som gjør det mulig å legge inn flere profiler, som automatisk mates inn for bearbeiding så snart forrige profil er ferdig.

_20A3606-07-1

Den tekniske glassfasadeløsningen

Det er totalt utført rundt 10.000 kvm av ulike glassfasader til prosjektet:            

Elementfasader

Hovedfasadene i prosjektet er utført som dobbelfasader med 3 elementsjikt pluss et bæresystem utført i stål (indre lag, midtre lag, ytre lag).

Alle sjikt er utført som ferdig fabrikkproduserte elementer, elementfasade, klart til oppheising og montasje på byggeplass.

  • Indre sjikt er utført som isolerte elementfasader i spesialtilpasset Schüco profilsystem USC 65 F.HI.  Elementene har delvis tette felt og delvis 3-lags isolerglass.

  • Bæresystemet for midtre og ytre sjikt er utført av mellomliggende prefabrikkert stålkonstruksjon.

  • Mellomsjiktet består av et spesialutviklet elementsystem av aluminium med Prodema fasadeplate ytterst, og tilbaketrukket skjult fasadepersienne. Det er også montert gangrister i hver etasjehøyde for vask og vedlikehold i hulrommet.

  • Ytre elementsjikt fungerer som klimabuffer og støyskjerm, og består av spesialdesignede aluminiumprofiler og jernfattig laminert glass montert som horisontale glassbånd som sakser inn og ut i et fast system. Dette gir et uvanlig og spennende fasadeuttrykk. Denne konstruksjonen er også utført som fabrikkferdige elementer klart til oppheising/montasje.

I tillegg er den store atriumfasaden utført som elementfasade, men her er det bare et sjikt.  

 

Dobbelt krummet skråfasade

Den store skråfasaden er spesiell. Hvert individuelle glass har forskjellig størrelse, vinkel og krumming, noe som medfører at alle glassene er kaldbøyd og står montert under et konstant press. 3-lags glasset i fasaden er utført med herdet glass i alle glasslag. Vi snakker om en såkalt dobbelt krummet fasade utført etter påhengsfasade-prinsippet med Schüco FWS 60 systemprofiler.

_20A3566-1

Bakkeplanfasader og glasstak

Bakkeplanfasadene og glasstaket er også utført som påhengsfasader basert på Schüco FWS 60.  Alle fasader er supplert med dører og røykventilasjonsluker. Tette fasadearealer i bakgården er kledd med utlektede sementbaserte fasadeplater.

Ansvarsbevisthet og beste kvalitet i alle ledd

I tillegg til prosjektering og produksjon, blir også all montasje utført av Bolseth. Fasadebransjen er spesiell ved at man har ansvaret for så mange ledd i verdikjeden. Det er krevende og betinger god planlegging, tett dialog, dyktige, pålitelige og ambisiøse fagfolk i alle ledd, og ikke minst gode relasjoner mellom ansatte, mot byggherresiden og med andre aktører på byggeplassen. Alt dette må vektlegges tilstrekkelig for å få god flyt i alle prosesser og ikke minst for å unngå feil. Vi tror vi er gode på dette også, avslutter Morten Bolseth.

 

     
Prosjekt:   Jonsvollkvartalet
Hvor:   Bergen
Schüco Partner:   Bolseth Glass AS
Arkitekt:   Arkitektgruppen Cubus AS / Brandsberg-Dahls Arkitekter AS
Byggherre:   Jonsvollkvartalet AS / Sparebanken Vest
Byggtype:   Næringsbygg, nybygg
Fotograf:   Øystein Klakegg
Ferdigstilt:   2015
Schüco Produkter:   FWS 60, USC 65F.HI
     

 

AKTUELT
Glassarkitektur med integrert sikkerhet
Glasspartier i bygninger har behov for sikring. En skiller på personsikkerhet og trygghet mot innbrudd, skudd og eksplosjon.
Familieboligen som bryter med og beriker det tradisjonelle
På Reppe i Trondheim knyttet en arkitekt sammen gamlehuset og et nytt tilbygg på en kreativ og iøyenfallende måte.
En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden
Inspirert av H.C. Andersens eventyr «Fyrtøyet» skapte den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma en helt ny verden på 5 600 kvadratmeter.
Stål - et spennende fasademateriale
Jern og stål kan vise til lange tradisjoner som byggemateriale, først som bærende struktur i brukonstruksjoner, etter hvert også i bygninger.