Finansparken bryggning mot kveldshimmel

Avanserte glassfasader på Finansparken i Stavanger

Oppdatert: 16. mai, 2023
Publisert: 16. mai, 2023

Finansparken er et av Europas største næringsbygg i massivtre og Sparebank 1 SR-Bankens hovedkvarter i Stavanger. Her er bedriftens tre virksomheter samlet under ett tak for aller første gang i bankens historie. Bygningen ble offisielt innviet i november 2019. Samme år ble den kåret til Årets bygg og Årets trebyggeri 2019. Finansparken har i tillegg oppnådd sertifiseringen BREEAM Outstanding.

Den nye bankbygningen på drøyt 22 000 kvm ligger flott til i Bjergstadparken i den gamle delen av Stavanger sentrum med utsyn til by, fjell og fjord. Dette er et helt unikt bygg på mange måter og representerer noe av det beste fra vår tid innen moderne arkitektur og trekonstruksjon. Utvendig er det glass på glass så langt øyet kan se, innvendig og i selve bygningskonstruksjonen derimot er det tre som spiller hovedrollen. Arbeidet med den imponerende glassfasaden var krevende og ble utført av fasadeentreprenør Rubicon AS. Med utgangspunkt i et standard fasadesystem fra Schüco ble det utviklet en helt spesiell aluminiumsprofil for å kunne oppnå ønsket resultat.

 

finansparken-kveld-liten© Foto: Sindre Ellingsen

Bærekraftig bygg med fleksible løsninger

Byggherren SpareBank 1 SR-Bank hadde lenge drømt om et samlende hovedkontor med fleksible muligheter, tilpasset dagens teknologi, behov og arbeidsformer. Banken som opprinnelig ble etablert i et trehus i Egersund i 1839, hadde frem til åpningen av Finansparken i 2019 aldri hatt et eget hovedkontor. Nøyaktig på dagen 180 år etter at bedriften fikk konsesjon til å drive bank er de ansatte endelig samlet i et nytt og moderne bygg, også dette i tre.

Byggherrens visjon med det nye kontoret var ikke bare å samle bankens virksomheter under ett tak, men også å skape en arena for verdiskapning og finans i et miljø som fremmer trivsel og vekst. Organisasjonen, teknologien og det fysiske miljøet skulle spille på lag. Åpenhet ble vektlagt og det ikke bare mot omgivelsene rundt bygget, men også mellom de ulike avdelingene. I tillegg skulle bygningen fremstå som mer transparent og tiltalende for både de ansatte og kundene. Glass både i fasaden og innvendig skulle bidra til dette.

Allerede i tidlig fase var byggherre svært bevisst på at hovedkontoret skulle være bærekraftig. Ambisjonen var å oppnå BREEAM Excellence og den omfattende bruken av tre var en del av veien til målet. Videre skulle lokale produsenter og leverandører prioriteres, med fokus på kortreiste produkter og gjenbruk i den grad det var mulig.

Finansparken er tegnet av arkitektkontorene Helen & Hard og SAAHA AS. Veidekke AS har vært ansvarlig entreprenør og fasadeentreprenør A.S Rubicon AS. har levert glass, aluminiumfasader og glasstaket til atriet. Prosjektet er et godt eksempel på at vellykket samarbeid fra tidlig fase til ferdigstillelse har mye å si for det endelige resultatet. Samarbeidet har vært preget av tett dialog hele veien, og de mange involverte har sammen kommet frem til smarte, fleksible løsninger som dekker både dagens og fremtidige behov. 

 

finansparken-solskjerming-front

 

Om Finansparken

Det urbane og estetisk vakre bygget ligger på en trekantet tomt på 3 mål. Bygningen følger tomtens fasong og minner om en V. Inngangspartiet til bygget befinner seg i åpningen til V-en og henvender seg mot parken utenfor. Med sin moderne glassfasade danner Finansparken en spennende kontrast til den gamle trehusbebyggelsen i området, samtidig som den utstrakte bruken av tre i den nye bankbygningen viderefører tradisjonen med å bygge i tre.

Bygget strekker seg over ti etasjer, med syv etasjer over bakken og tre under. Andre etasje utgjør selve «kjernen» med kantine, kafé og en ekstern møteromsfløy. Det er også her den iøynefallende trappen opp til 7. etasje starter. Trappen med sin organiske form fungerer som en bro mellom etasjene og fløyene, og trappesatsene fungerer som et naturlig møtested for brukerne av huset.

Bygningen har en god planløsning og virker inkluderende. Byggherren hadde et klart ønske om å skape gode arbeidsforhold for de ansatte. Fleksible løsninger og et fysisk miljø tilpasset behovene og oppgavene til de ulike avdelingene ble ansett som viktig.

Bygget har i dag en kapasitet på 650 kontorplasser, men er dimensjonert for langt flere. Det er åpent landskap der alle ansatte tilhører en egen «hjemmesone» med sin avdeling. Innenfor hver avdeling er det ingen faste plasser, medarbeiderne skal kunne sette seg der de vil og også kunne benytte seg av stillesoner og soner tilrettelagt for tverrfaglig samarbeid og kreativt arbeid.

Det er imidlertid ikke bare fasaden og den omfattende bruken av tre som imponerer. Det spesielle glasstak over atriet og sedumtaket birdrar til særpreget. Glasset i taket er av typen OKALUX og ikke gjennomsiktig. Det slipper likevel inn godt med lys og minsker behovet for kunstig belysning. Lyset oppleves som behagelig og mykt uten at det skapes skygger ved sterk sol. Og sedumtaket bidrar til biologisk mangfold med hele ulike 50 plantearter, hvorav 30 er nye arter i regionen.

 

finansparken-utsnitt
finansparken-kveld-siden finansparken-kveld-siden2

Med utgangspunkt i et standard fasadesystem fra Schüco ble det utviklet en helt
spesiell aluminiumsprofil for å kunne oppnå ønsket resultat.
© Foto: Sindre Ellingsen

Spesialutvikling av aluminiumsprofil

Bærestrukturen og kjernen av treverk er omhyllet av en ytterhud basert på store glassflater som fastholdes av en bærestruktur i aluminium og tre. Flere forhold har medført fasader med et særegent design.

For det første ønsket byggherren at inntrykket av tre ikke skulle forstyrres av aluminium på innsiden. Dette fordret tilnærmet flate profiler som skulle skrus direkte på bærestrukturen i treverk. I tillegg ønsket arkitekten et stort antall glassfinner montert vinkelrett på fasaden med det formål å tjene som solskjerming kombinert med dekorative egenskaper. Siden glassfinnene under vindbelastning vil overføre betydelige krefter via fasadeprofilene måtte disse utformes spesielt.

Med basis i et standard fasadesystem ble profilene modifisert for å kunne håndtere ekstra laster og samtidig som utformingen sikret en ikke-synlig skrueforbindelse mot trekonstruksjonen. 
Krevende fasadeløsninger kombinert med avansert geometri i et tilhørende glasstak ble godt ivaretatt av utførende fasadeentreprenør A.S Rubicon.

 

 

 

"Vi har brukt FWS50-system med utvendig dekkelist på 1. og 2. etasjen og noen plasser på hele sørfasaden.

Hovedløsningen på dette prosjektet var spesiell, og dette har vi brukt på alle etasjer.

Med Schüco har vi utviklet en spesiell aluminiumsprofil hvor man kan integrere en glassfinne i system. På sørfasaden har vi brukt CTB-solskjerming."

Ali El Hajj - Prosjekteringsleder
A.S Rubicon

 

De utenpåliggende vertikale glassfinnene er brukt som passivt solskjermingstiltak på fasadene mot øst, sør og vest og utgjør til sammen 5 kilometer. Finnene har en tykkelse på 2 cm og består av to lag med glass, et bronsefarget og et klart som sammen danner en gyllen tone. Solbelegget befinner seg mellom de to lagene med glass. Glassfinnene sørger for at fasadens uttrykk skifter i takt med vær og vind og bidrar til å gi bygningen et eget særpreg.

I tillegg til glassfinnene er bygget stedvis utstyrt med ytterligere solskjermingstiltak i form av bronsefargede mikrolameller innfelt i glassfasaden og bruk av innvendige solskjermingsduker.

 

finansparken-solskjerming-inne-kontor

Innbydende interiør

Interiøret i Finansparken er en opplevelse i seg selv. Valg av materialer, farger og møbler ble nøye valgt for å skape en innbydende og behagelig atmosfære. Det lune interiøret danner en fin kontrast til Finansparkens stramme ytre.

Interiørarkitektkontoret IARK har i samarbeid med arkitektene utarbeidet et konsept for farge og materialbruk. Hver etasje har fått en egen fargepalett inspirert av naturen. Her er graderinger av grått, grønt, rosa og blått. Fargepaletten er dyp og dempet i første etasje og lysner gradvis jo høyere opp man kommer i bygget. Sammen med gulvet i bøk sørger fargevalget for at interiøret fremstår som tidløst og elegant, med en skandinavisk touch som oppleves som svært behagelig.

Som for resten av bygget har de involverte fokusert på produkter av høy kvalitet, lokale produsenter, kortreiste materialer og bærekraft. 85% av møblene i bankbygningen er norskproduserte og enkelte av tekstilene er gjenbruk.

 

finansparken-interior3
finansparken-interior2 finansparken-interior1

© Foto: Sindre Ellingsen

 

 

BREEAM

Finansparken oppnådd sertifikatet BREEAM Outstanding, det høyeste nivået av BREEAM-NOR. BREEAM-NOR er den norske varianten av BREEAM, Europas ledende miljøsertifiseringsverktøy for bygninger som ble innført i 1990.

BREEAM-NOR er den eneste metoden for sertifisering av bærekraftige bygg i Norge. Verktøyet for måling av miljøprestasjonen til norske bygg er utviklet av Grønn Byggallianse i samarbeid med bygg- og eiendomsnæringen i Norge. Sertifiseringen skal motivere til bærekraftig design og bygging gjennom hele prosjektfasen, fra start til overlevering. Verktøyet anses for å være en effektiv metode som samordner de involverte i et prosjekt og fremmer bærekraft i alle ledd.

Et BREEAM-NOR-sertifikat kommer i fem ulike nivåer: Pass, Good, Very Good, Excellent og Outstanding. Ledelse, helse- og innemiljø, energi, transport, vann, materialer, avfall, arealbruk, økologi og forurensning er de ni kategoriene som inngår i sertifiseringen, og miljøprestasjonen må kunne dokumenteres.

 

Her er noen flere Schüco prosjekt som har mottatt BREEAM-NOR Excellent:

Herbarium sprenger grensene

Powerhouse Telemark - full fart fremover

Norges grønneste kontor- og logistikkbygg

 

 

     
Prosjekt:   Finansparken / Hovedkontoret til Sparebank1 SR-Bank
Hvor:   Stavanger
Schüco Partner:   A.S Rubicon
Arkitekt:   Helen & Hard AS, SAAHA AS
Byggherre:   Finansparken Bjergsted
Byggtype:   Næringsbygg
Fotograf:   Sindre Ellingsen
Ferdigstilt:   2018
Schüco Produkter:   CTB og spesialløsning: aluminiumprofil på fasaden, FWS 50
     


Last ned ebok om solskjerming fra Schüco

AKTUELT
Familieboligen som bryter med og beriker det tradisjonelle
På Reppe i Trondheim knyttet en arkitekt sammen gamlehuset og et nytt tilbygg på en kreativ og iøyenfallende måte.
En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden
Inspirert av H.C. Andersens eventyr «Fyrtøyet» skapte den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma en helt ny verden på 5 600 kvadratmeter.
Stål - et spennende fasademateriale
Jern og stål kan vise til lange tradisjoner som byggemateriale, først som bærende struktur i brukonstruksjoner, etter hvert også i bygninger.
The Bolder - unikt overnattingssted med spektakulær utsikt over Lysefjorden
Høyt over fjorden, omgitt av slående vakker natur, troner de seks designhyttene som inngår i konseptet The Bolder.