Britannia Hotel i Trondheim sentrum

Krevende renovering av historisk hotell

01.sep.2023 13:32:57

Ikoniske Britannia Hotel i sentrum av Trondheim tiltrekker seg gjester fra fjern og nær. Hotellet har de senere år gjennomgått en betydelig oppgradering og fremstår i dag som et moderne femstjerners hotell i klassisk, elegant stil. Renoveringsarbeidet bød på flere utfordringer underveis, men takket være dyktige fagfolk, godt samspill og kreative løsninger ble resultatet mer enn vellykket.   

Det ærverdige hotellet ble grunnlagt i 1870 av bondesønnen Andreas Myhre fra Stjørdal i en eldre trebygning fra 1708 kalt Biskop Gunnerus’ gård. Forretningsmodellen hans gikk ut på å tiltrekke seg velstående britiske turister, såkalte «lakselorder», som ønsket å oppleve naturen og fiske i de mange nærliggende elvene. Hotellet fikk derfor navnet Britannia Hotel og gjestene ble hilst velkommen med «We speak English» skrevet på døren og Afternoon Tea. Det ble fort også et yndet møtested for byens befolkning. Kundekretsen utvidet seg og lokket etter hvert til seg andre tilreisende.

I forbindelse med innføringen av murtvangen i 1845 ble hotellet i 1877 utvidet med en murbygning. Noen år senere ble den gamle tregården revet og erstattet av en murbygning signert arkitekten Karl Norum (1852 - 1911), som anses for å være en av Norges mest fremtredende jugendarkitekter. Den nye hotellbygningen ble offisielt åpnet i forbindelse med Trondheims 900-årsjubileum 1897. Den karakteristiske fasaden slik vi kjenner den i dag, stammer fra den gang.

Britannia var og er for en institusjon å regne. I løpet av hotellets mangeårige historie har det huset utallige celebre gjester og kongelige samt tjent som lokasjon for flere store begivenheter.

Flere bygninger med lang historie:
Glassfasader på kulturminnet Mølla
Wergelandshaugen - en reise i arkitekturens historie

 

Schüco Fasadeskole - meld din interesse

 

brittania-hotel-fasadeArkitekt Norums vakre fasade fra slutten av 1800-tallet har gitt Britannia Hotel det ikoniske uttrykket.
Foto: Lars Petter Pettersen / Britannia Hotel

 

Arkitekten Karl Norum (1852–1911)

karl-martin-norum

Karl Norum var gårdbrukersønnen som endte med å sette sitt preg på både Trondheim og Ålesund gjennom sitt virke som arkitekt. Etter sin tekniske utdannelse på Trondhjems Tekniske Læreanstalt arbeidet han noen år som landmåler før han ble ansatt hos arkitekt Johan P. Digre i Trondheim. Her ble han senere utnevnt til sjefsarkitekt.

Norum står bak flere praktbygninger i Trondheim. Både Mathesongården med en kuppel inspirert av Peterskirken og Frimurerlogen er tegnet av ham. Han står også bak flere vakre villaer og kirker rundt omkring i landet.

Norum var delaktig i gjenoppbyggingen av Ålesund etter den store bybrannen i 1904 og har hatt stor betydning for byens jugendarkitektur. Han var også en viktig bidragsyter i arbeidet med å få etablert Norges Tekniske Høyskole i Trondheim og var en av grunnleggerne av Nordenfjeldske Arkitektforening. Norum var en mann med mange interesser og et stort samfunnsengasjement. Han satt i bystyret og formannskapet i byen, og som følge av hans interesse for teater var han blant initiativtakerne til Trondhjems Theaterforening.

Foto: Wikipedia

 

Nytt liv til nedslitt hotell

Siden Myhre grunnla Britannia Hotel i 1870 har det vært gjenstand for utallige forandringer. Det er blitt utvidet, ombygget og pusset opp i flere omganger, og blitt utsatt for brann og forfall gjennom tidligere eiere. Men tross slitasje og økonomiske nedgangstider har hotellet alltid klart å beholde sin populære status blant byens befolkning.

Da Reitan overtok Britannia Hotel i 2015 var bygningen tydelig preget av slitasje. Det ble oppdaget råte og sopp, og enkelte av bærekonstruksjonene var i en så dårlig forfatning at enkelte mente at bygget ville ha rast sammen av seg selv hvis ingenting ble gjort.

Reitan hadde en tydelig visjon med hotellet. Helt siden han som ungdom besøkte hotellet med familien, har han vært fascinert av bygningen og den spesielle atmosfæren og båret på en drøm om at det en gang skulle bli hans. Nå som drømmen var oppfylt ville han gi hotellet en ny renessanse. Det skulle få tilbake sin posisjon som byens storstue og bli et hotell «for alle» – enten en større begivenhet skal feires på overdådig vis eller man bare vil stikke innom på en kaffe. I tillegg skulle det bli Skandinavias beste hotell og et reisemål i seg selv. 
Og det har han klart til gagns. Femstjerners hotellet ble allerede før åpning innlemmet i den eksklusive klubben «The Leading Hotels of The World», en klubb som består av rundt 400 eksklusive hotell verden over. Det stilles ekstra strenge kvalitetskrav for å få innpass her, hele 800 sjekkpunkter må innfris og årlig blir det gjennomført kontroller.

 

brittania-hotel-vimpelDet karakteristiske tårnet på Britannia Hotel. Tårnsuiten på 220 kvm er utstyrt med skuddsikkert glass, har egen privat adkomst og en vinkjeller. Foto: Lars Petter Pettersen / Britannia Hotel

 

Mye har skjedd siden hotellet åpnet med sine 20 rom i 1870. I dag kan hotellet skilte med 246 hotellrom, elleve suiter, seks spisesteder, moderne konferanse- og møtefasiliteter, en innbydende spa-avdeling, treningsrom og egen vinkjeller. Den berømte Palmehaven og den historiske Speilsalen er bevart, likeledes spisestedet «Hjørnet», som i sin tid var et møtested for de kondisjonerte og intellektuelle.

 

britannia-hotel-restauranter

Palmehaven, Afternoon Tea og Speilsalen.
Foto: Bilde 1 og 3: Dreyer and Hensley / Britannia Hotel, Bilde 2: Wil-Lee-Wright / Britannia Hotel

 

Kostbart prosjekt med flere uforutsette overraskelser

Etter Reitangruppens overtakelse av Britannia Hotel var det duket for en storstilt renoverings- og ombyggingsprosess som gikk over tre år. Hotellet stengte dørene for oppussing sommeren 2016 og først i april 2019 kunne de første gjestene igjen innta stedet.

Totalenterprisen gikk til HENT AS og sammen med utallige underentreprenører og leverandører loste de prosjektet trygt i havn. På det meste var rundt 350 fagarbeidere i innsats på byggeplassen.

Renoveringen av det tidligere praktbygget ble betydelig dyrere enn først antatt og endte opp med en prislapp på hele 1,2 milliarder. Underveis i prosjektet ble det avdekket større skader og hotellets forfatning ble betegnet som svært dårlig. De involverte støtte på ytterligere utfordringer da bygningen i 2017 ble midlertidig vernet for å hindre at kulturminneskatter skulle gå tapt.

Det var en krevende jobb å vurdere den eksisterende bygningsmassen og avgjøre hva som skulle rives og hva som skulle bevares. De eksisterende konstruksjonene var svekket helt ned til fundamentet og brorparten måtte skiftes ut.

Prosjektet er et godt eksempel på hvor krevende det kan være å renovere eldre bygninger. Man vet aldri hvilke overraskelser som dukker opp underveis. Og enda mer krevende blir det når målet er å skape et femstjerners hotell som skal overgå det meste både når det kommer til stil, komfort og holdbarhet. 
Renoveringen av Britannia Hotel ble gjenstand for mye oppmerksomhet fra Trondheims befolkning. Den store interessen for ombyggingen viste tydelig hvilken posisjon hotellet har i folkets hjerte. Utviklingen ble fulgt tett og ikke sjelden dukket det opp spørsmål rundt prosjektet fra forbigående.

 

britannia-hotel-fasader2Noen av fasadens mange detaljer på nært hold. Foto: Lars Petter Pettersen / Britannia Hotel

 

Nytt og gammelt om hverandre

Dagens Britannia Hotel består av både ny og gammel bygningsmasse som til sammen utgjør ca. 22 000 kvm. Hovedbygget er på ca. 6200 kvm og skinner i ny glans med den karakteristiske fasaden fra 1897. Innvendig er mye skiftet ut grunnet råte og forfall. Det samme gjelder for et mindre bygg fra 1890 som opprinnelig var på 2000 kvm og nå har dobbelt så mye areal.

To eldre bygg fra hhv. 1950 og 1980 ble bestemt revet pga. en kronglete planløsning og små rom. Disse er nå erstattet av et nybygg på ca. 11 600 kvm mot Apotekerveita og rommer 98 av hotellets 256 gjesterom. Takket være Per Knudsen Arkitektkontor, som står bak nye Britannia Hotel, glir nå alle byggene sømløst over i hverandre på samme plan. Organisering og romlige sammenhenger er betraktelig forenklet, og de mange trappeløpene og korridorene har fått en forbedret orden gjennom en ny hovedforbindelse med trappehus og heis. De mange spisestedene, konferansedelen, spa-et og den nye kjelleretasjen kan nås direkte fra hotellets «hjerte», innenfor hovedinngangen.

 

brittania-hotel-perspektivHovedbygget med den ikoniske fasaden. Bak skimtes nyere del. Foto: Broadstone / Britannia Hotel

 

britannia-hotel-vinduerFranske balkonger i ny del levert av Schüco partner R. Daaland AS. Foto: R. Daaland

Lokale glassleverandører

Schüco partner R. Daaland AS var én av to glassmesterfirmaer som var involvert i arbeidet med hotellet. Det var ingen tilfeldighet at nettopp trondheimsbaserte firmaer stakk av med jobben. For renoveringen av Britannia Hotel var man opptatt av å benytte seg av lokale leverandører så fremt det lot seg gjøre, både for å støtte det lokale næringslivet samt av hensyn til fremtidig service og miljøet.

Opprinnelig skulle glass- og fasadeentreprenøren R. Daaland kun stå for utvendige glassfasader. Firmaet endte imidlertid opp med en kontrakt som omfattet mye mer og leverte inngangspartiet i glass og franske balkonger i tillegg til glassfasadene. I tillegg utførte R. Daaland flere oppgaver innvendig som inkluderte dusjvegger og speil til hotellrommene i den nye fløyen samt glassrekkverk. Det ble dermed en mye større jobb som strakk seg over store deler av byggeperioden fra høsten 2017 til åpningsdagen i 2019.

 

britannia-hotel-badDusjvegger og speil levert av R. Daaland AS. Foto: Dreyer and Hensley / Britannia Hotel

britannia-hotel-trapperTrapperekkverk i helglass, punktholdt, herdet og laminert glass, levert av R. Daaland AS. Foto: R. Daaland

 

Ifølge Felix Mühlemann, prosjektansvarlig hos R. Daaland, var det en del utfordringer knyttet til prosjektet. Innvendig måtte en del av løsningene skreddersys. Det flotte inngangspartiet i helglass var smalt med et glasstak spekket med elektronikk og ledninger. Dermed kunne glasset først monteres helt til sist. Den forholdsvis smale passasjen førte til at glasskyvedørene måtte festes på utsiden av inngangspartiet.

 

brittania-hotel-inngangHovedinngangen mot Dronningens gate er levert av R. Daaland AS. Helglass egenkonstruksjon.
Foto: R. Daaland, Lars Petter Pettersen / Britannia Hotel

 

Selve byggeplassen bød også på visse utfordringer. Hotellets beliggenhet, de smale sentrumsgatene med butikker og forbipasserende førte til at det måtte kreative løsninger til for å hanskes med logistikken og få levert de tunge varene. Det endte med at de rigget til en mobilkran om natten for å få løftet inn glasset på en tid de ikke var til hinder for omkringliggende butikker og menneskene i bygatene.

 

britannia-hotel-kranerIngen enkel sak å manøvrere rundt på en smal byggeplass midt i sentrum. Kreative løsninger måtte til for å løse oppgaven.
Foto: R. Daaland

britannia-hotel-vinduer-monteringSchüco partner R. Daaland AS har levert det meste av utvendige glassfasader i nyere del. Foto: R. Daaland

 

Lunt og sofistikert interiør

Interiørarkitektkontoret Metropolis arkitektur & design AS fikk det ærefulle oppdraget med å designe hotellets interiør. Hotellet var ikke blitt pusset opp på flere tiår og bar tydelig preg av slitasje. Nå gjaldt det å transformere stedet til et moderne luksushotell samtidig som identiteten til den ærverdige bygningen og historiske elementer skulle ivaretas.

Målet var at hotellet skulle bli så flott som aldri før. Og det skulle ikke bare se luksuriøst ut, men også føles slik. Eieren ønsket at interiøret skulle fremstå som lunt, mykt og sofistikert, inspirert av det britiske. Reitan var opptatt av kvalitet i alle ledd og det ble kun valgt kvalitetsmaterialer fra øverste hylle.

Interiørarkitektene gikk grundig til verks og studerte alt fra interiørdetaljer, gamle bilder og planløsninger til stilepoker for å finne ønsket uttrykk. Flere epoker var representert som et resultat av at nærmest enhver hotelldirektør hadde iverksatt oppussing. Nå gjaldt det å hente frem verdifulle detaljer som hadde forsvunnet som følge av tidligere, kanskje ikke fullt så veloverveide, endringer.

Den siste store ombyggingen før Reitan kom inn i bildet var trolig i Arne Korsmos regi på begynnelsen av 1960-tallet. Han flyttet inngangspartiet til gateplan, endret inngangshallen med resepsjon, utbedret andre deler av logistikken samt moderniserte overflater og materialkvaliteter. Interiørarkitektene hadde flere møter med antikvariske myndigheter for å avklare hvilke elementer som burde bevares, og flere av Korsmos elementer er høyst tilstedeværende i dagens utgave av Britannia, som Korsmos marmortrapp og en telefonboks i messing.

Alt av møbler og øvrig innredning er spesialdesignet og produsert for Britannia, og de involverte har sørget for at alle rommene har fått sin egen identitet. Det klassiske formspråket er tydelig og man har klart å oppnå en fin balanse mellom det luksuriøse, elegante uttrykket og en imøtekommende atmosfære som gjør at alle og enhver føler seg velkommen og «hjemme».

 

britannia-hotel-romDe innbydende hotellrommene har et luksuriøst, elegant uttrykk i behagelige, dempede farger.
Foto: Dreyer and Hensley / Britannia Hotel

 

Fokus på bærekraft

I forbindelse med den omfattende totalrenoveringen ble Britannia Hotel oppgradert iht. passivhus-standarden. Hotellet bruker i dag kun 25 % av det typiske energiforbruket til bygg med tilsvarende bygningsmasse.

Under renoveringen stod bærekraft i høysetet. Oppussingen skulle bidra til bærekraftig drift av hotellet og gjøre det rustet for de neste 150 årene. Det ble derfor utelukkende valgt produkter av førsteklasses kvalitet og gjort diverse grep for å redusere innvirkningen på miljøet og omgivelsene. Eksempelvis har man gått for holdbare materialer som marmor og heltre – materialer som tåler hard bruk av gjestene og holder seg like fine år etter år.

Hotellbygningen holder energiklasse A. Dette har man klart å oppnå med god hjelp av teknologisk kompetanse fra bl.a. SINTEF og innovative løsninger. Områdene lyd, lys og inneklima er blitt prioritert høyt for å innfri strenge miljøkrav. Moderne og energieffektiv teknologi er derfor å finne i alle fellesarealer og rom.

Britannia Hotel er Miljøfyrtårn-sertifisert og har forpliktet seg til å jobbe målrettet for et bedre miljø. For å gjøre den daglige driften så miljøvennlig som mulig har hotellet iverksatt flere tiltak. Det er for eksempel blitt inngått et samarbeid med lokale matprodusenter, og økologiske produkter velges så langt det lar seg gjøre. Videre jobber hotellet for å minimere matsvinn og har innført à la carte-frokost istedenfor den sedvanlige frokostbuffeten der gjestene gjerne forsyner seg med mer enn de spiser. Dermed havner betydelig mindre mat i avfallet. Hotellet har klart å redusere bruken av papir og har inngått en avtale om helektrisk avfallshåndtering i sin kamp for miljøet.

 

Et sted for opplevelser

Etter en vellykket totalrenovering stråler Trondheims eldste hotell i ny glans, med en spennende miks av nytt og gammelt, og byr på uforglemmelige opplevelser både for tilreisende og byens befolkning.

Den sentrale beliggenheten i Dronningens gate og den korte avstanden til både Nidarosdomen og sentralstasjonen sørger for enkel tilgjengelighet. Her er det bare å ta turen innom og la seg begeistre både av husets sjel, et eksklusivt og innbydende interiør samt den behagelige atmosfæren!

 

 
 
     
Prosjekt:   Britannia Hotel
Hvor:   Trondheim
Schüco Partner:   R. Daaland AS
Arkitekter:   Per Knudsen Arkitektkontor
Totalentreprenør:   HENT AS
Byggherre:   Britannia Eiendom
Byggtype:   Hotell
Fotografer:   Lars Petter Pettersen, Dreyer and Hensley, Wil-Lee-Wright / Britannia Hotel, R. Daaland
Ferdigstilt:   2019
Sertifiseringer:   Miljøfyrtårn
Schüco produkter:   FWS 50, AWS-aluminiumsvinduer
     

 

Schüco Fasadeskole

 

Hovedbilde for artikkel: Lars Petter Pettersen / Britannia Hotel

Kilder: 
Ole-Einar Andersen, 09.04.2019, Britannia Hotel, Byggeindustrien, https://www.bygg.no/britannia-hotel/1390270!/
Frank Skaufel, I ny drakt – Trondheims storstue har åpnet, Glass & Fasade nr. 2 – 2019, https://www.glassogfasade.no/utgave/2-19/26/index.html 
Annemona Grann, 16.12.2016, Slik skal de innrede nye Britannia, https://www.adressa.no/kultur/i/B39XW7/slik-skal-de-innrede-nye-britannia 
Britannia Hotel, 13.02.2020, Arkitekten Karl Norum, https://britannia.no/collector/arkitekten-karl-norum 
Britannia Hotel, 12.06.2020, Britannia Hotel 150 år, https://britannia.no/collector/britannia-hotel-150-ar 
Arkitektur N, nr. 4 – 2019, Britannia gjenfortalt, https://www.berre-ellefsen.no/kunnskap/artikkel/britannia-gjenfortalt

AKTUELT
Familieboligen som bryter med og beriker det tradisjonelle
På Reppe i Trondheim knyttet en arkitekt sammen gamlehuset og et nytt tilbygg på en kreativ og iøyenfallende måte.
En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden
Inspirert av H.C. Andersens eventyr «Fyrtøyet» skapte den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma en helt ny verden på 5 600 kvadratmeter.
Stål - et spennende fasademateriale
Jern og stål kan vise til lange tradisjoner som byggemateriale, først som bærende struktur i brukonstruksjoner, etter hvert også i bygninger.
The Bolder - unikt overnattingssted med spektakulær utsikt over Lysefjorden
Høyt over fjorden, omgitt av slående vakker natur, troner de seks designhyttene som inngår i konseptet The Bolder.