Kineum i Gøteborg får elementfasade heist på plass

Bærekraftig skyskraper med en imponerende glassfasade

Oppdatert: 20. desember, 2023
Publisert: 4. desember, 2023

I bydelen Gårda i Gøteborg finner vi Kineum, en spektakulær bygning som rager høyt til værs med sine 110 meter fordelt på 28 etasjer. Fasaden med det diagonale kryssmønsteret i kobberfargede aluminiumsprofiler og triangulære glass er noe helt utenom det vanlige og skiller seg markant ut i bybildet.

Kineum er Gøteborgs nye landemerke og dominerer byens skyline. Det er imidlertid ikke bare selve bygningen som fascinerer, men også konseptet bak. Under ett og samme tak finner man en spennende miks av ulike virksomheter, kontorlokaler, et femstjerners hotell og utallige tilbud, som bare venter på å bli oppdaget.

Initiativtakerne bak Kineum ønsket ikke bare å skape et inspirerende miljø med en kombinasjon av hotell og et annerledes arbeidsmiljø. De ville også gi et bidrag til utviklingen av strøket og sørge for mer liv både inne og ute også etter endt kontortid. Prosjektet er tuftet på ideen om å fremme utvekslingen mellom byen og menneskene. Man ser for seg at impulsene fra Kineum skal stimulere til økt aktivitet i nærmiljøet og etablering av nye virksomheter, noe som igjen gjør Gårda mer attraktivt både for byens innbyggere og tilreisende.

Dette prosjektet er et av 12 utvalgte referanser for vår flotte internasjonale arkitekturkalender for 2024.

Meld deg på vårt faglige nyhetsbrev

 

schueco-kineum-ullevi

 

Nytt liv til tidligere arbeiderbydel

Gøteborg, Sveriges nest største by etter Stockholm, er i en rivende utvikling, og den sentrumsnære bydelen Gårda er intet unntak. Det er mye byggeaktivitet og det dukker stadig opp nye byggeprosjekter.

Et prosjekt som virkelig har satt det tidligere arbeiderstrøket på kartet og som har vært en viktig brikke i forvandlingen av et litt slitent område, er Kineum. Det skyldes ikke bare det enestående arkitektoniske uttrykket, men også effekten av all dynamikken knyttet til denne kontor- og hotellbygningen. Strøket er ikke lenger like livløst etter endt kontortid. Håpet er at denne effekten forsterkes og at Kineum kan inspirere til videre utvikling av et spennende bymiljø.

Dynamisk og levende

Det spektakulære bygget på hele 30 000 kvm er tegnet av Reflex Arkitekter med arkitekt Marco Folke Testa i spissen. Etter en byggeperiode på litt over tre år ble bygningen innviet i november 2022. Nå er den nominert til «Årets Bygge 2023» hos Byggindustrin i Sverige i kategorien hotell och kontor, og har alt rukket å skape blest om seg. Dette er et bygg som virkelig synes og tar plass i bybildet.

 

schueco-kineum-reflex-arkitekter-moteFoto: Reflex Arkitekter

 

Navnet «Kineum» kommer fra gresk og betyr «i bevegelse». Bygningen lever virkelig opp til navnet sitt. Her er det nemlig alt annet enn stille, det yrer av liv nærmest døgnet rundt. Det unike mangfoldet av ulike virksomheter samlet under ett tak skaper en dynamisk og levende atmosfære. Kanskje ikke overraskende med tanke på at bygningen huser alt fra et femstjerners hotell, kontorlokaler og konferansesenter til butikker, spa, treningssenter og konsertscener. På taket er det til og med et utendørsbasseng og bar.

Kineum har én felles hovedinngang for alle enten man kommer som hotellgjest, skal besøke spa-et eller har sin faste arbeidsplass her. Alle føres gjennom den travle lobbyen. Allerede der kan man kjenne på den pulserende stemningen som kjennetegner stedet. Her ligger også den innbydende loungen, omtalt som husets hjerte, med ildsted og kaffebar.

 

schueco-kineum-inngang

 

Elementfasade fra Schüco

Kineums svært så karakteristiske fasade preges av et strengt diagonalt kryssmønster som gjentas over hele fasaden. Mønsteret kan minne om et digert nett og henspiller på fiskenettets forankring i Gøteborgs kultur og byens nære relasjon til havnen og havet. Det kan også sees som et symbol på nåtidens nettverkssamfunn og ønsket om å stimulere til kontakt, samarbeid og engasjement gjennom Kineum.

En stor utfordring med dette prosjektet var logistikken. Tomten var svært smal med begrenset tilgang. Det var derfor av avgjørende betydning å finne en optimal løsning som kunne underlette produksjons- og byggeprosessen på stedet. Det måtte også tilrettelegges for kontinuerlig drift av de nærliggende bygningene under hele byggeperioden.

 

schueco-kineum-bybilde

 

Gjennom et tett samarbeid mellom Reflex Arkitekter og byggtekniske rådgivere fra Schüco landet de involverte på en prosjektspesifikk elementfasade fra Schüco. Denne fasadetypen ble ansett som den beste løsningen både av hensyn til design og funksjon samt byggeplassens begrensninger.

Den store fordelen med en elementfasade i motsetning til en tradisjonell fasade er at førstnevnte produseres og monteres på verkstedet før den fraktes til byggeplassen. Fordi den er ferdig når den ankommer, gjenstår det kun å løfte elementene på plass. Behovet for rigging og plass minimeres dermed betraktelig.

Les også: Styrker konkurransekraften med elementfasader

 

schueco-kineum-elementfasade

 

Vellykket miks av aluminium og glass

Kineum er blitt en robust og holdbar bygning. Konstruksjonen består av prefabrikerte betongplater og stålrammer. Utvendig er det aluminiumsprofiler og triangelformet glass hele veien rundt. De store glasspartiene sørger for rikelig med lys og en helt fantastisk utsikt over byen. Per etasje er det brukt ca. 100 etasjehøye glasstriangler som holdes på plass av de kobberfargede profilene i aluminium.

Grunnflaten til den høye, smale konstruksjonen på 28 etasjer utgjør kun 1100 kvm og er dermed på størrelse med en villatomt. Men takket være den enorme høyden, kan bygningen skilte med et areal på hele 30 000 kvm, fordelt på 28 etasjer.

Innvendig finner man en unik blanding av forskjellige virksomheter, det fasjonable hotellet Jacy’z Hotel & Resort samt en rekke butikker og servicetilbud. De tre første etasjene huser hotell-, konferanse- og restaurantvirksomheten etterfulgt av noen etasjer med kontorer. Deretter følger åtte etasjer med hotell og enda flere kontoretasjer. Helt i toppen av bygget, på 27. og 28. etasje, er det restaurant, spa og basseng.

 

schueco-kineum-restaurant

 

Bygningen byr på mange interessante detaljer som for eksempel det diamantformede glasstaket. Dette oppleves nærmest som en femte fasade. Tårnet blir en dynamisk avslutning som virkelig setter sitt preg på området og resten av byen. Den flotte glassfasaden endrer karakter etter lysforholdene ute, noe som gjør uttrykket til Kineum enda mer fascinerende.

Et femstjerners kontor

I kjølvannet av pandemien har de fysiske kontorene fått en ny konkurrent i form av hjemmekontoret. Dette ønsket de involverte å gjøre noe med. Arbeidsglede ble dermed utgangspunktet for utviklingen av arbeidsplassene i Kineum. Det gjaldt å finne ut hva som er verdiskapende og hvordan man best skaper morgendagens arbeidsplass.

Målet var å skape et så godt og inspirerende miljø at medarbeiderne lokkes til kontoret. Tanken var at kontoret skal være et sted man ønsker å komme til fordi det byr på utallige fordeler. Utover fysiske møter med kolleger byr den innovative «kontordestinasjonen» på en rekke andre muligheter og tilbud, som ikke er så utbredt ellers. Her serveres man en blanding av opplevelser og kontor. Man kan la seg inspirere av de mange hotellgjestene fra fjern og nær, som man møter på i lobbyen eller i den gullfargede heisen når man selv er på vei til og fra kontoret. Kineum legger også til rette for annerledes måter å omgås kollegene sine på og danner dermed en motsats til vanlige kontoromgivelser. Møter kan holdes på utradisjonelt vis i bassenget eller spa-et for de som måtte ønske det.

 

schueco-kineum-basseng

 

Opplevelsen av å komme inn i bygningen om morgenen på vei til jobb omtales som helt fantastisk av folk som jobber her. De kjenner på en følelse av stolthet over å få jobbe i så unike omgivelser. Det er nærmest som å være på en konferanse som aldri tar slutt i positiv forstand.

Men det er absolutt ikke hæla i taket og høy puls overalt. Kineum byr også på flere stillesoner. Det er fullt mulig å trekke seg tilbake for refleksjon eller en avslappende stund uten å bli forstyrret av omgivelsene.

Et bærekraftig bygg og fremtidig råvarelager

De involverte i prosjektet har vært opptatt av å skape et fremtidsrettet bygg. Målet var å oppnå sertifiseringen BREEAM Excellent, og det har de lyktes med.

Dette er blitt et miljøbygg som innfrir på alle plan. Det er tenkt grønt hele veien, fra planlegging og valg av materialer til drift og en eventuell fremtidig resirkulering av bygningsmaterialene. Kineum er for eksempel bygd i grønn betong med 37 % lavere utslipp sammenlignet med standardbetong da den ble kjøpt inn. Videre er energiforbruket til den store bygningen optimert gjennom bl.a. bruk av fasadeglass som reduserer behovet for avkjøling og oppvarming.

Les også: Herbarium sprenger grensene

 

schueco-kineum-himmel

 

Kineum er et fleksibelt bygg som enkelt kan tilpasses fremtidig bruk og behov over flere generasjoner. I tillegg er bygningen estetisk holdbar. Det tidløse designet, de nøye utvalgte materialene og detaljene gjør at den vil oppleves som attraktiv selv over tid. Det er et viktig aspekt i miljøsammenheng. Sannsynligheten for at en bygning som oppfattes som pen, bevares over tid er betydelig høyere enn for bygninger som scorer lavere på den estetiske skalaen. Skulle den tid komme at Kineum likevel skal rives, kan materialene som aluminium og glass resirkuleres og tilbakeføres til kretsløpet. Den høyreiste bygningen er dermed et råvarelager for fremtiden.

 

New call-to-action

 
     
Prosjekt:   Kineum
Hvor:   Gøteborg
Arkitekter:   Reflex Arkitekter
Byggherre:   NCC & Platzer Fastigheter
Byggtype:   Kontor, hotell
Fotograf:   Anton Adielsson
Ferdigstilt:   2022
Sertifiseringer:   BREEAM Excellent
Schüco produkter:   Prosjektspesifikk elementfasade fra Schüco
     

 

 

AKTUELT
Skipet i Bergen - innovasjon i trearkitektur og 3D-modellering
Skipet i Bergen er et imponerende eksempel på hvordan moderne trearkitektur kan kombineres med avansert 3D-modellering.
Glassarkitektur med integrert sikkerhet
Glasspartier i bygninger har behov for sikring. En skiller på personsikkerhet og trygghet mot innbrudd, skudd og eksplosjon.
Familieboligen som bryter med og beriker det tradisjonelle
På Reppe i Trondheim knyttet en arkitekt sammen gamlehuset og et nytt tilbygg på en kreativ og iøyenfallende måte.
En eventyrskog i byen - bli med inn i H.C. Andersens spennende verden
Inspirert av H.C. Andersens eventyr «Fyrtøyet» skapte den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma en helt ny verden på 5 600 kvadratmeter.